Pasta z awokado i twarogiem
- Awokado - 1 średnia sztuka (300 g)
- Czosnek - 2 małe ząbki (10 g)
- Jogurt naturalny 2% (50 g)
- Ser twarogowy półtłusty - 1 mała kostka (250 g)
Przepis na pastę z awokado i twarogiem krok po kroku
Awokado przekrój na pół i wyciągnij z niego pestkę.
Miąższ awokado włóż do pojemnika blendera.
Czosnek obierz z łupiny i wrzuć do awokado.
Do pojemnika blendera dodaj ser twarogowy, jogurt naturalny i przyprawy.
Składniki zmiksuj przy pomocy blendera na gładką pastę.
Gotową pastę podaj z dodatkiem pieczywa.
-
Guacamole
-
Pasta z awokado
-
Pasta z awokado i jajkiem
-
Pasta z awokado i jajek
-
Pasta z awokado i jajka
-
Pasta jajeczna z awokado
-
Pasta z awokado z jajkiem
-
Masło z awokado
-
Pesto z awokado
-
Pasta z awokado na kanapki
-
Pasta z awokado i serka
-
Pasta z awokado z czosnkiem
-
Krem czekoladowy z awokado
-
Guacamole z awokado
-
Farsz do naleśników na słodko
-
Pasta z awokado i tuńczyka
-
Majonez z awokado
-
Krem z awokado
-
Pasta z awokado
Więcej informacji na temat pasty z awokado i twarogiem
Pasta z awokado i twarogiem to doskonała propozycja na smaczny dodatek na kanapki podawane na śniadanie lub kolację. Fit pasta świetnie sprawdzi się podana jako przystawka podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Pyszna pasta z awokado doskonale smakuje z dodatkiem warzyw pokrojonych w słupki, dlatego bez obawy możesz zabrać ją jako szybką przekąskę do pracy. Przepis na pastę z awokado i twarogiem jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Aby przygotować smaczną pastę potrzebne będą następujące produkty spożywcze: awokado, czosnek, jogurt naturalny, ser twarogowy, sól oraz pieprz.
Jak zrobić pastę z awokado i twarogiem? Awokado przekrój na pół i wyciągnij z niego pestkę. Miąższ awokado włóż do pojemnika blendera. Czosnek obierz z łupiny i wrzuć do awokado. Do pojemnika blendera dodaj ser twarogowy, jogurt naturalny i przyprawy. Składniki zmiksuj przy pomocy blendera na gładką pastę. Gotową pastę podaj z dodatkiem pieczywa.
Awokado jest to owoc, który bogaty jest wiele substancji odżywczych. Awokado jest źródłem tłuszczu, które w większości stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy te mają dobroczynny wpływ dla naszego organizmu. Awokado jest owocem wysokokalorycznym, właśnie przez wzgląd na wysoką zawartość tłuszczu, jednak jego spożywanie niesie wiele korzyści zdrowotnych, dlatego warto włączyć je do swojej diety, nawet w momencie odchudzania się. W owocu tym znajdziemy również magnez, cynk, miedź, mangan, potas, fosfor, wapń, witaminy A, C, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy.
Podsumowując dobra pasta z awokado jest szybka w przygotowaniu. Smaczna pasta świetnie sprawdzi się podana na śniadanie lub na kolację. Pasta stanowi także doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Dodatek twarogu wzbogaca pastę w łatwoprzyswajalne białko pochodzenia zwierzęcego, które odpowiada za uczucie sytości.
Alergeny w paście z awokado i twarogiem
Lista alergenów dla pasty z awokado i twarogiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
- Ser twarogowy półtłusty
Wartości odżywcze pasty z awokado i twarogiem
Pasta z awokado i twarogu to doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatek twarogu do pasty wzbogaca ją w źródło białka.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.