Pasta z awokado i pomidorami

Opublikowano: 28.08.2021 r., 16:16 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bruschetta z pastą awokado i pomidorami
Pasta z awokado i pomidorami
Pasta z awokado i pomidorami to świetny dodatek na śniadanie, do kanapek. Taka pasta jest aromatyczna i kremowa, a do tego łatwa i szybka do przygotowania.
Przygotowanie 8 min
80 kcal
Kcal w porcji
45 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Awokado (140 g)
  • Suszone pomidory w oleju (80 g)
  • Czosnek - 1 ząbek (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
praska do czosnku, miska

Przepis na pastę z awokado z pomidorami krok po kroku

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Suszone pomidory pokrój w kostkę.

Awokado obierz i rozgnieć widelcem.

Wymieszaj wszystkie składniki ze szczyptą soli oraz pieprzu.

Jak oceniasz przepis na pastę z awokado z pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat pasty z awokado i pomidorami

Awokado to jeden z produktów, który często utożsamiany jest ze zdrową dietą i rzeczywiście awokado to zdrowy owoc, ale też wysokokaloryczny. Wiele osób chcąc schudnąć, wprowadza go do swojej diety i mimo że zaczyna się zdrowo odżywiać, to nadal nie może schudnąć. Pewnie nie raz widziałaś lub sama byłaś autorką posta, na jakiejś grupie na fb, o treści „jem zdrowo, a nie chudnę. Co zrobić?”. Żeby schudnąć, trzeba zrozumieć, co powoduje, że się chudnie. Jest to deficyt kaloryczny, czyli jedzenie mniej niż się spala. Żeby wiedzieć, ile jeść warto zacząć od obliczenia swojego zapotrzebowania, a potem odjęcia np. 300 kcal. Teraz już wiesz ile jeść. Natomiast jako zdrowe produkty często rozumiane są owoce i warzywa, w tym awokado, orzechy i różne nasiona oraz oliwa z oliwek. Oczywiście wszystkie te produkty są zdrowe, ale o ile większość owoców i warzyw jest niskokaloryczna, to 100 g awokado ma około 240 kcal, orzechy włoskie to 666 kcal a oliwa z oliwek około 900 kcal w 100 g. Przez to nawet jedząc zdrowo, można jeść zbyt wiele i nie chudnąć lub nawet przytyć. Mimo że te produkty są wysokokaloryczne, to możesz je jeść nawet w trakcie odchudzania, ale jak zwykle musisz pamiętać o umiarze. Warto jest być tego świadomym, żeby wiedzieć, jak się skutecznie odchudzać.

Pasta z awokado i pomidorami jest takim wysokokalorycznym smarowidłem, ale zdrowszym od masła i zdecydowanie ciekawszym w smaku, dlatego polecam jej spróbować. To jak zrobić taką pastę jest banalnie proste. Wystarczy, że obierzesz czosnek, który idealnie pasuje do awokado. Następnie blendujemy go z suszonymi pomidorami lub drobno kroimy. Awokado możesz rozetrzeć widelcem lub zblendować razem z masą z czosnkiem i suszonymi pomidorami. Potem już tylko doprawiamy do smaku i wychodzi nam bardzo dobra i zdrowa pasta do kanapek. Jak widzisz przepis na pastę z awokado i pomidorów jest banalnie prosty, a nada twoim kanapką znacznie lepszego smaku niż zwykłe, nudne masło. Świetnie pasuje ona między innymi do jajek czy zwykłych kanapek z wędliną i warzywami.

Alergeny w paście z awokado z pomidorami

Lista alergenów dla pasty z awokado i pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pastę z awokado z pomidorami

Wartości odżywcze pasty z awokado i pomidorami

na 100g gotowej potrawy

Pasta z awokado i pomidorami to zdrowy i smaczny zamiennik masła w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(45g)
Energia (kcal)
178.60
80.37
Białko (g)
3.18
1.43
Fenyloalanina (mg)
0.13
0.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(45g)
Węglowodany (g)
14.34
6.45
Węglowodany przyswajalne (g)
8.06
3.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.28
2.83

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(45g)
Tłuszcz (g)
14.16
6.37
Tłuszcze nasycone (g)
3.12
1.40
Tłuszcze nienasycone (g)
11.05
4.97
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.18
4.13
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.87
0.84
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(45g)
Witamina A (µg (mcg))
27.11
12.20
Witamina B6 (mg)
0.30
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
43.11
19.40
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.12
0.05
Ryboflawina (mg)
0.22
0.10
Niacyna (mg)
2.39
1.07
Foliany (µg (mcg))
58.64
26.39
Beta karoten (µg (mcg))
61.44
27.65

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(45g)
Sód (mg)
99.31
44.69
Potas (mg)
867.13
390.21
Wapń (mg)
28.20
12.69
Fosfor (mg)
85.18
38.33
Magnez (mg)
47.40
21.33
Żelazo (mg)
1.33
0.60
Cynk (mg)
0.70
0.32
Miedź (mg)
0.29
0.13
Mangan (mg)
0.29
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z awokado i pomidorami 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z awokado i pomidorami

Koszt składników
15.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Awokado
140 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 140 g
Suszone pomidory w oleju
80 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.78
Za 80 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Koszt składników
15.00