Pasta z awokado i jajek
- Jajko (4 szt.)
- Czosnek - 1 mały ząbek (5 g)
- Awokado - dojrzałe (300 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Przepis na pastę z awokado i jajek krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo, ostudź je i obierz ze skorupek.
Obrane jajka pokrój w drobną kosteczkę i włóż do miski.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do miski z jajkami.
Awokado umyj, obierz, usuń z niego pestkę i miąższ pokrój w drobną kostkę.
Natkę pietruszki umyj oraz posiekaj.
Wszystkie składniki włóż do jednej miski, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Składniki w misce wymieszaj dokładnie.
Gotową pastę podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Pasta jajeczna
-
Pasta z awokado i jajkiem
-
Pasta z awokado i jajka
-
Pasta z tuńczyka i jajka
-
Pasta jajeczna z awokado
-
Pasta z awokado z jajkiem
-
Pasta z makreli i jajka
-
Pasta z makreli i jajek
-
Pasta jajeczna fit
-
Pasta jajeczna z tuńczykiem
-
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
-
Pasta jajeczna z serem
-
Pasta jajeczna Thermomix
-
Pasta jajeczna z makrelą
-
Klasyczna pasta z makreli
-
Pasta z makreli fit
-
Pasta z makreli w oleju
-
Pasta bezjajeczna
-
Pasta jajeczna
Więcej informacji na temat pasty z awokado i jajek
Pasta z awokado i jajek to doskonała propozycja na smaczny smarowidło do chleba. Pyszna pasta doskonale smakuje z dodatkiem pieczywa podana na śniadanie, kolację lub szybką przekąskę do pracy. Przepis na pastę z awokado i jajek jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania pasty potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jaja kurze, czosnek, awokado, natka pietruszki, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Szybka i smaczna pasta doskonale smakuje z dodatkiem pomidorów lub papryki.
Jak zrobić pastę z awokado i jajek? Jajka ugotuj na twardo, ostudź je i obierz ze skorupek. Obrane jajka pokrój w drobną kosteczkę i włóż do miski. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do miski z jajkami. Awokado umyj, obierz, usuń z niego pestkę i miąższ pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki umyj oraz posiekaj. Wszystkie składniki włóż do jednej miski, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny, a następnie wymieszaj. Gotową pastę podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wykorzystanie awokado do przygotowania pysznej pasty znacząco podnosi wartość odżywczą potrawy. Awokado jest owocem, które dostarcza do organizmu dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Stanowi również dobre źródło kwasu foliowego, którego podaż w zwiększonej ilości zalecane jest szczególnie dla kobiet w ciąży, aby zapobiec rozwojowi wad cewy nerwowej płodu. Awokado jest także źródłem magnezu, cynku, miedzi, manganu, potasu, fosforu, wapnia, błonnika pokarmowego oraz witamin A, C, E, K oraz niektórych witamin z grupy B. Owoce awokado jest również dobrym źródłem przeciwutleniaczy, których podaż zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego oraz opóźnia procesy starzenia się skóry.
Podsumowując sprawdzony przepis na pastę jest bardzo prosty w przygotowaniu. Warto wykorzystać ją jako pastę kanapkową na śniadanie lub kolację. Pasta świetnie sprawdzi się również jako przystawka na imprezach. Dobra pasta stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Alergeny w paście z awokado i jajek
Lista alergenów dla pasty z awokado i jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pasty z awokado i jajek
Pasta z awokado i jajek to doskonała propozycja na smarowidło do kanapek. Stanowi ona doskonałe źródło białka pochodzącego z jajek oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z awokado.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.