Pasta z awokado fit
- Awokado - 1 duża sztuk (200 g)
- Czosnek - 1 główka (30 g)
Przepis na pastę z awokado fit krok po kroku
Awokado przekrój na pół i wyciągnij z niego pestkę.
Miąższ awokado umieść w pojemniku blendera.
Do awokado dodaj łyżkę soku z cytryny, obrany czosnek oraz przyprawy.
Składniki zblenduj na jednolitą masę przy pomocy blendera.
Gotową pastę podawaj dodatkiem pieczywa.
-
Guacamole
-
Pasta z awokado
-
Pasta z awokado i jajkiem
-
Pasta z awokado i jajek
-
Pasta z awokado i jajka
-
Pasta jajeczna z awokado
-
Pasta z awokado z jajkiem
-
Masło z awokado
-
Pesto z awokado
-
Pasta z awokado na kanapki
-
Pasta z awokado i serka
-
Pasta z awokado z czosnkiem
-
Krem czekoladowy z awokado
-
Guacamole z awokado
-
Farsz do naleśników na słodko
-
Pasta z awokado i tuńczyka
-
Majonez z awokado
-
Krem z awokado
-
Pasta z awokado
Więcej informacji na temat pasty z awokado fit
Pyszna pasta z awokado fit to doskonała propozycja na dodatek do kanapek równo na śniadanie, jak i na kolację. Dietetyczna pasta z awokado jest szybka w przygotowaniu. Przepis na fit pastę z awokado jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Inną nazwą pasty z awokado jest guacamole. Jest ona chętnie wykorzystywana na dietach redukcyjnych oraz bezglutenowych. Do przygotowania pasty potrzebujemy następujących produktów spożywczych: awokado, główki czosnku, soku z cytryny, soli oraz pieprzu.
Jak zrobić fit pastę z awokado? Awokado przekrój na pół i wyciągnij z niego pestkę. Miąższ awokado umieść w pojemniku blendera. Do awokado dodaj łyżkę soku z cytryny, obrany czosnek oraz przyprawy. Składniki zblenduj na jednolitą masę przy pomocy blendera. Gotową pastę podawaj dodatkiem pieczywa. Pasta doskonale smakować będzie również jako sos do nachosów.
Wykorzystanie awokado do przygotowania pysznej pasty znacząco podnosi wartość odżywczą potrawy. Awokado jest owocem, które dostarcza do organizmu dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Stanowi również dobre źródło kwasu foliowego, którego podaż w zwiększonej ilości zalecane jest szczególnie dla kobiet w ciąży, aby zapobiec rozwojowi wad cewy nerwowej płodu. Awokado jest także źródłem magnezu, cynku, miedzi, manganu, potasu, fosforu, wapnia, błonnika pokarmowego oraz witamin A, C, E, K oraz niektórych witamin z grupy B. Owoce awokado jest również dobrym źródłem przeciwutleniaczy, których podaż zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego oraz opóźnia procesy starzenia się skóry.
Podsumowując najlepsza pasta z awokado jest bardzo prosta w przygotowaniu. Dobrze sprawdzi się jako pasta kanapkowa na śniadanie lub na kolację. Można także wykorzystać ją jako przystawkę na różnego rodzaju imprezach, zarówno rodzinnych, jaki i ze znajomymi. Jest to doskonała propozycja na dobrą pastę do smarowania pieczywa, która doskonale zastąpi masło na kanapce. Dobra pasta guacamole stanowi również doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Alergeny w paście z awokado fit
Lista alergenów dla pasty z awokado fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pastę z awokado fit
Wartości odżywcze pasty z awokado fit
Pasta z awokado to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Awokado dostarcza do organizmu również dużych ilości kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.