Pasta twarogowa

Opublikowano: 09.10.2022 r., 9:29 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasta twarogowa podana w miseczce.
Pasta twarogowa
Pasta twarogowa to doskonały wybór dla wszystkich miłośników prostych dań. Całość jest szybka, smaczna i niezwykle odżywcza. Stanowi świetny pomysł na śniadanie.
Przygotowanie 15 min
47 kcal
Kcal w porcji
89 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ser twarogowy chudy (200 g)
  • Jogurt naturalny (50 ml)
  • Rzodkiewka (45 g)
  • Szczypiorek (20 g)
  • Ogórek (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
tarka, duża miska, widelec

Przepis na pastę twarogową krok po kroku

Warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Szczypiorek posiekaj drobno.

Twarożek przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj jogurt, szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.

Do twarogu dodaj warzywa i szczypiorek, ponownie zamieszaj.

Jak oceniasz przepis na pastę twarogową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,2% osób

Więcej informacji na temat pasty twarogowej

Pasta twarogowa to doskonały wybór dla wszystkich miłośników prostych dań. Całość jest szybka, łatwa, smaczna i niezwykle odżywcza. Stanowi świetny pomysł na śniadanie. Wystarczy rozgnieść ser widelcem, doprawić i wymieszać ze śmietaną oraz ulubionymi dodatkami. Takie twarożki robiły nasze mamy i babcie, dodając do nich szczypiorek lub cebulę, rzodkiewkę i pomidora.

Przepis na pastę twarogową to doskonały wybór dla wszystkich miłośników smacznych i prostych dań. Ta domowa pasta sprawdzi się nie tylko do kanapek, ale również do roladek z tortilli, czy naleśników. To dobry wybór zarówno na pożywne śniadanie, jak i lekką kolację. Ze względu na spory dodatek warzyw całość tworzy naprawdę zdrowy mix. Do przygotowania pasty potrzebne nam będą: twarożek, kilka rzodkiewek, kawałek ogórka, szczypiorek, jogurt naturalny, sól i pieprz. Rzodkiewkę, ogórka i szczypiorek siekamy drobno. Dodajemy warzywa do twarogu, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec twarożek mieszamy z kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pastę twarogową, by była prosta, szybka i smaczna, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. To dobry wybór do chleba, jeśli znudziły Ci się wędliny lub ich nie jadasz. Ta pasta jest niezwykle odżywcza, zawiera sporo białka, dzięki czemu syci na długo i sprawdza się również na diecie redukcyjnej. To najlepsza domowa pasta na bazie twarogu. Warto wybierać jednak ten o obniżonej zawartości tłuszczu, dzięki temu zmniejsza się ilość nasyconych kwasów tłuszczowych w swojej diecie, co jest niezwykle ważne w kontekście zdrowego układu krążenia. Można wybierać do pasty zarówno twaróg grubo mielony, jak i ten drobny. Wszystko zależy od tego, jaka struktura nam odpowiada. Pasta twarogowa wspaniale łączy się z warzywami, w szczególności ogórkiem i rzodkiewką, to dzięki nim całość nabiera świeżości i lekkości. Szukasz pomysłu na jej niecodzienne i nieco bardziej ekskluzywne podanie? W takim razie podawaj z ciepłymi grzankami, posypany świeżo startą skórką cytrynową, marynowaną czerwoną cebulą lub pokrojonymi w cienkie paseczki (ewentualnie posiekanymi) filetami anchois.

Alergeny w paście twarogowej

Lista alergenów dla pasty twarogowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy chudy
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze pasty twarogowej

na 100g gotowej potrawy

To niezwykle zdrowa opcja, pełna białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(89g)
Energia (kcal)
53.86
47.93
Białko (g)
8.14
7.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(89g)
Węglowodany (g)
3.70
3.29
Węglowodany przyswajalne (g)
3.30
2.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.40
0.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(89g)
Tłuszcz (g)
0.67
0.59
Tłuszcze nasycone (g)
0.44
0.39
Tłuszcze nienasycone (g)
0.22
0.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.18
0.16
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.04
0.04

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(89g)
Witamina A (µg (mcg))
19.32
17.20
Witamina B6 (mg)
0.07
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.44
0.39
Witamina C (mg)
5.59
4.98
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.15
Witamina E (mg)
0.01
0.01
Retinol (µg (mcg))
6.48
5.77
Tiamina (mg)
0.03
0.02
Ryboflawina (mg)
0.14
0.13
Niacyna (mg)
0.17
0.15
Foliany (µg (mcg))
18.32
16.31
Beta karoten (µg (mcg))
155.55
138.44

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(89g)
Sód (mg)
244.92
217.97
Potas (mg)
147.14
130.96
Wapń (mg)
72.55
64.57
Fosfor (mg)
106.11
94.44
Magnez (mg)
10.59
9.43
Żelazo (mg)
0.26
0.23
Cynk (mg)
0.44
0.39
Miedź (mg)
0.04
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty twarogowej 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty twarogowej

Koszt składników
13.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy chudy
200 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Jogurt naturalny
50 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 ml
Rzodkiewka
45 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 45 g
Szczypiorek
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Ogórek
40 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Koszt składników
13.30