Pasta twarogowa
- Ser twarogowy chudy (200 g)
- Jogurt naturalny (50 ml)
- Rzodkiewka (45 g)
- Szczypiorek (20 g)
- Ogórek (40 g)
Przepis na pastę twarogową krok po kroku
Warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Szczypiorek posiekaj drobno.
Twarożek przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj jogurt, szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.
Do twarogu dodaj warzywa i szczypiorek, ponownie zamieszaj.
-
Guacamole
-
Pasta jajeczna
-
Pasta z makreli
-
Pasta z awokado
-
Harissa
-
Pasta z tuńczyka
-
Pasta z ciecierzycy
-
Baba ghanoush
-
Pasta kanapkowa
-
Pasta z bakłażana
-
Pasta z awokado i jajek
-
Pasta z awokado i jajkiem
-
Pasta z suszonych pomidorów
-
Pasta z awokado i jajka
-
Pasta z czerwonej fasoli
-
Pasta z bobu
-
Pasta z tuńczyka i jajka
-
Pasta z makreli wędzonej
-
Zdrowe pasty do chleba
Więcej informacji na temat pasty twarogowej
Pasta twarogowa to doskonały wybór dla wszystkich miłośników prostych dań. Całość jest szybka, łatwa, smaczna i niezwykle odżywcza. Stanowi świetny pomysł na śniadanie. Wystarczy rozgnieść ser widelcem, doprawić i wymieszać ze śmietaną oraz ulubionymi dodatkami. Takie twarożki robiły nasze mamy i babcie, dodając do nich szczypiorek lub cebulę, rzodkiewkę i pomidora.
Przepis na pastę twarogową to doskonały wybór dla wszystkich miłośników smacznych i prostych dań. Ta domowa pasta sprawdzi się nie tylko do kanapek, ale również do roladek z tortilli, czy naleśników. To dobry wybór zarówno na pożywne śniadanie, jak i lekką kolację. Ze względu na spory dodatek warzyw całość tworzy naprawdę zdrowy mix. Do przygotowania pasty potrzebne nam będą: twarożek, kilka rzodkiewek, kawałek ogórka, szczypiorek, jogurt naturalny, sól i pieprz. Rzodkiewkę, ogórka i szczypiorek siekamy drobno. Dodajemy warzywa do twarogu, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec twarożek mieszamy z kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pastę twarogową, by była prosta, szybka i smaczna, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. To dobry wybór do chleba, jeśli znudziły Ci się wędliny lub ich nie jadasz. Ta pasta jest niezwykle odżywcza, zawiera sporo białka, dzięki czemu syci na długo i sprawdza się również na diecie redukcyjnej. To najlepsza domowa pasta na bazie twarogu. Warto wybierać jednak ten o obniżonej zawartości tłuszczu, dzięki temu zmniejsza się ilość nasyconych kwasów tłuszczowych w swojej diecie, co jest niezwykle ważne w kontekście zdrowego układu krążenia. Można wybierać do pasty zarówno twaróg grubo mielony, jak i ten drobny. Wszystko zależy od tego, jaka struktura nam odpowiada. Pasta twarogowa wspaniale łączy się z warzywami, w szczególności ogórkiem i rzodkiewką, to dzięki nim całość nabiera świeżości i lekkości. Szukasz pomysłu na jej niecodzienne i nieco bardziej ekskluzywne podanie? W takim razie podawaj z ciepłymi grzankami, posypany świeżo startą skórką cytrynową, marynowaną czerwoną cebulą lub pokrojonymi w cienkie paseczki (ewentualnie posiekanymi) filetami anchois.
Alergeny w paście twarogowej
Lista alergenów dla pasty twarogowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy chudy
- Jogurt naturalny
Wartości odżywcze pasty twarogowej
To niezwykle zdrowa opcja, pełna białka i witamin.
Energia i białka
(89g)
Węglowodany
(89g)
Tłuszcze
(89g)
Witaminy
(89g)
Składniki mineralne
(89g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.