Pasta truflowa

Opublikowano: 05.07.2022 r., 12:15 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grzanki z pastą truflową
Pasta truflowa
Pasta truflowa to doskonały dodatek do wielu potraw. Ze względu na dość charakterystyczny smak wspaniale podkreśla kompozycję smakową każdego, nawet prostego dania.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 10 min
371 kcal
Kcal w porcji
365 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Pasta truflowa - zblendowane trufle (50 g)
  • Pieczarki (200 g)
  • Cebula (100 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, blender, duża miska

Przepis na pastę truflową krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę.

Cebulę i pieczarki pokrój w drobną kostkę.

Podsmaż je na oliwie, by zmiękły.

Pieczarki połącz z truflami

Grzyby zblenduj na gładką pastę i dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami.

Jak oceniasz przepis na pastę truflową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat pasty truflowej

Pasta truflowa to doskonały dodatek do wielu potraw. Ze względu na dość charakterystyczny smak wspaniale podkreśla kompozycję smakową każdego, nawet prostego dania.

Przepis na pastę truflową to doskonały pomysł na prosty dodatek. Trufle to rodzaj grzybów. Są one określane mianem niezwykle luksusowych. To ze względu na ich ciekawy smak. Trufle, choć są grzybami, nie przypominają ich z wyglądu, nie mają również charakterystycznego smaku, czy zapachu borowików, czy pieczarek. Są tak cenne, że przez wielu nazywane bywają czarnymi diamentami. Trufle, w przeciwieństwie do dobrze znanych grzybów nie rosną nad ziemią, a pod nią. Przez to ich znalezienie jest niebywale trudne. Do szukania trufli wykorzystuje się tresowane świnie oraz psy. Trufle cenione są nie tylko ze względu na wspaniały smak, ale również dlatego, że uważane są za afrodyzjak.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pastę truflową, by była pyszna i dobra dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. To najlepsza domowa opcja nawet dla zabieganych. Robi się ją z czarnych trufli połączonych z pieczarkami, dzięki temu jest nieco wyważona, a także niezbyt droga. To smaczna opcja do dekorowania kanapeczek, grzanek, ale również nadziewania tartinek. Nie potrzebuje towarzystwa innych dodatków, gdyż ma bardzo wyrazisty smak. Choć może się wydawać, że tylko smak jest ich niezwykłą wartością, nie jest to prawda. Grzyby te są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, dlatego będą świetnym dodatkiem, który wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego. Oprócz tego to dobre źródło składników mineralnych, takich jak: potas, fosfor, siarka, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk i krzem. Te pierwiastki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Oczywiście, z truflami nie dostarcza się ich w bardzo dużych ilościach, jednak nawet te małe ilości każdego dnia pomagają zadbać o zdrowe menu. Trufle działają przeciwzapalnie, antybakteryjnie czy hepatoprotekcyjnie, to znaczy, że chronią wątrobę przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych.

Alergeny w paście truflowej

Lista alergenów dla pasty truflowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pastę truflową

Wartości odżywcze pasty truflowej

na 100g gotowej potrawy

To opcja zdrowa, jednak dobrze połączyć ją ze świeżymi warzywami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(365g)
Energia (kcal)
101.67
371.10
Białko (g)
2.17
7.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(365g)
Węglowodany (g)
4.56
16.66
Węglowodany przyswajalne (g)
3.48
12.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.08
3.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(365g)
Tłuszcz (g)
8.84
32.28
Tłuszcze nasycone (g)
5.32
19.40
Tłuszcze nienasycone (g)
3.53
12.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.00
10.96
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.52
1.92
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(365g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.32
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.08
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.18
11.60
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.04
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.60
2.20
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.21
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.83
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.01
7.34
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.52
53.00
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.27
1.00
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(365g)
Sód (mg)
75.15
274.30
Potas (mg)
214.29
782.15
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
7.43
27.11
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
55.07
201.00
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.67
28.00
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.35
1.29
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.33
1.21
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.19
0.68
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty truflowej 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty truflowej

Koszt składników
78.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pasta truflowa
50 g
zblendowane trufle
50.00
Za 480,0 g
Liczba opakowań 1
5.21
Za 50 g
Pieczarki
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
78.00