Pasta truflowa
- Pasta truflowa - zblendowane trufle (50 g)
- Pieczarki (200 g)
- Cebula (100 g)
- Oliwa z oliwek (15 ml)
Przepis na pastę truflową krok po kroku
Na patelni rozgrzej oliwę.
Cebulę i pieczarki pokrój w drobną kostkę.
Podsmaż je na oliwie, by zmiękły.
Pieczarki połącz z truflami
Grzyby zblenduj na gładką pastę i dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami.
-
Pancakes
-
Omlet
-
Omlet na słodko
-
Pudding chia
-
Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka z ananasem
-
Chleb w jajku
-
Pasztet wieprzowo-drobiowy
-
Placki z kaszy mannej
-
Placki z serka wiejskiego
-
Omlet na słono
-
Bananowe pancakes
-
Jajka po wiedeńsku
-
Jak zrobić pancake
-
Jaglanka
-
Placuszki z kaszy manny
-
Omlet z szynką
-
Pyszne śniadania
Więcej informacji na temat pasty truflowej
Pasta truflowa to doskonały dodatek do wielu potraw. Ze względu na dość charakterystyczny smak wspaniale podkreśla kompozycję smakową każdego, nawet prostego dania.
Przepis na pastę truflową to doskonały pomysł na prosty dodatek. Trufle to rodzaj grzybów. Są one określane mianem niezwykle luksusowych. To ze względu na ich ciekawy smak. Trufle, choć są grzybami, nie przypominają ich z wyglądu, nie mają również charakterystycznego smaku, czy zapachu borowików, czy pieczarek. Są tak cenne, że przez wielu nazywane bywają czarnymi diamentami. Trufle, w przeciwieństwie do dobrze znanych grzybów nie rosną nad ziemią, a pod nią. Przez to ich znalezienie jest niebywale trudne. Do szukania trufli wykorzystuje się tresowane świnie oraz psy. Trufle cenione są nie tylko ze względu na wspaniały smak, ale również dlatego, że uważane są za afrodyzjak.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pastę truflową, by była pyszna i dobra dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. To najlepsza domowa opcja nawet dla zabieganych. Robi się ją z czarnych trufli połączonych z pieczarkami, dzięki temu jest nieco wyważona, a także niezbyt droga. To smaczna opcja do dekorowania kanapeczek, grzanek, ale również nadziewania tartinek. Nie potrzebuje towarzystwa innych dodatków, gdyż ma bardzo wyrazisty smak. Choć może się wydawać, że tylko smak jest ich niezwykłą wartością, nie jest to prawda. Grzyby te są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, dlatego będą świetnym dodatkiem, który wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego. Oprócz tego to dobre źródło składników mineralnych, takich jak: potas, fosfor, siarka, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk i krzem. Te pierwiastki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Oczywiście, z truflami nie dostarcza się ich w bardzo dużych ilościach, jednak nawet te małe ilości każdego dnia pomagają zadbać o zdrowe menu. Trufle działają przeciwzapalnie, antybakteryjnie czy hepatoprotekcyjnie, to znaczy, że chronią wątrobę przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych.
Alergeny w paście truflowej
Lista alergenów dla pasty truflowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pastę truflową
Wartości odżywcze pasty truflowej
To opcja zdrowa, jednak dobrze połączyć ją ze świeżymi warzywami.
Energia i białka
(365g)
Węglowodany
(365g)
Tłuszcze
(365g)
Witaminy
(365g)
Składniki mineralne
(365g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.