Pasta rybna z jajkiem

Opublikowano: 09.04.2021 r., 16:50 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bagietki z pastą rybną
Pasta rybna z jajkiem
Pasta rybna z jajkiem, idealna jako dodatek do śniadaniowych kanapek. Świetna alternatywa dla żółtego sera, twarogu i wędlin. Smaczna, pożywna i sycąca.
Przygotowanie 10 min
259 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (1 szt.)
  • Makrela wędzona (50 g)
  • Majonez (10 g)
  • Ogórek kiszony - 1/2 dużej sztuki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na pastę rybną z jajkiem krok po kroku

Jajko ugotuj na twardo.

Makrelę rozdrobnij widelcem.

Ogórka pokrój w kostkę.

Ugotowane jajko obierz ze skorupki i rozgnieć widelcem.

Wszystkie składniki wymieszaj z majonezem.

Jak oceniasz przepis na pastę rybną z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat pasty rybnej z jajkiem

Pasta rybna z jajkiem to idealny dodatek do kanapek na śniadanie, kolację lub podwieczorek. Świetna alternatywa dla najpopularniejszych dodatków, takich jak żółty ser, wędliny, czy twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Prosta i szybka w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo odżywcza, pożywna i sycąca na długi czas. Idealna dla całej rodziny, również dzieci. Poznaj przepis na to jak zrobić pastę rybną z jajkiem, gwarantujemy, że zostanie w Twojej kuchni już na zawsze.

Najpopularniejszy rodzaj pasty kanapkowej to pasta rybna z makreli i jajek. Do jej przygotowania potrzebujemy wędzonej makreli oraz jajka ugotowanego na twardo. Wersja podstawowa zakłada rozdrobnienie tych dwóch składników i ich wspólne wymieszanie. Jednak, jeśli chcesz urozmaicić pastę, możesz pokusić się o jej wersję z cebulą, serem, majonezem, ogórkiem kiszonymi lub wszystkimi tymi składnikami jednocześnie. Wzbogacą jej smak, sprawiając że będzie jeszcze bardziej wyrazisty. Świetnym rozwiązaniem jest też pasta z ryby w pomidorach - pomidory z zalewy, w której umieszczona była ryba w puszce bardzo dobrze komponują się z innymi składnikami, nadają paście ciekawy kolor i smak.

Jak przygotować pastę rybną z jajkiem? Makrelę wędzoną wystarczy rozdrobnić widelcem, a jajko ugotować na twardo i pokroić w drobną kostkę lub rozgnieść widelcem. Następnie rybę mieszamy z jajkiem, dodajemy majonez (lub jogurt naturalny, jeśli zależy nam na wersji dietetycznej, niskokalorycznej pasty), a także drobno posiekaną cebulką i pokrojonym w kostkę ogórkiem kiszonym. Zamiast makreli możemy wykorzystać także inne ryby, na przykład tuńczyka w wodzie lub oleju z puszki, lub sardynki z puszki w pomidorach.

Tak powstałą pastę z ryby i jajka można wykorzystać jako smarowidło do ulubionego pieczywa, a także potraktować jako odrębna sałatka rybna z jajkiem i zjeść jako dodatek do kanapki, na przykład z serem żółtym, twarożkiem lub wędliną. Można przygotować ją odrazu na dwa dni i niewykorzystaną danego dnia porcję przechowywać w lodówce, zaoszczędzając czas kolejnego poranka.

Alergeny w paście rybnej z jajkiem

Lista alergenów dla pasty rybnej z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Makrela wędzona
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze pasty rybnej z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
152.82
259.79
Białko (g)
12.08
20.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
0.96
1.63
Węglowodany przyswajalne (g)
0.60
1.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
0.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
10.81
18.38
Tłuszcze nasycone (g)
3.44
5.84
Tłuszcze nienasycone (g)
7.37
12.54
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.26
5.53
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.12
7.00
Cholesterol (mg)
144.73
246.04

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
64.30
109.32
Witamina B6 (mg)
0.18
0.30
Witamina B12 (µg (mcg))
1.58
2.68
Witamina C (mg)
0.94
1.60
Witamina D (µg (mcg))
4.10
6.98
Witamina E (mg)
0.95
1.62
Retinol (µg (mcg))
61.21
104.06
Tiamina (mg)
0.05
0.09
Ryboflawina (mg)
0.32
0.55
Niacyna (mg)
3.24
5.50
Foliany (µg (mcg))
16.88
28.69
Beta karoten (µg (mcg))
24.91
42.35

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
572.79
973.74
Potas (mg)
210.85
358.44
Wapń (mg)
27.94
47.50
Fosfor (mg)
119.70
203.48
Magnez (mg)
16.18
27.51
Żelazo (mg)
1.17
1.98
Cynk (mg)
0.69
1.17
Miedź (mg)
0.09
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty rybnej z jajkiem 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty rybnej z jajkiem

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Makrela wędzona
50 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 50 g
Majonez
10 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 10 g
Ogórek kiszony
50 g
1/2 dużej sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 50 g
Koszt składników
24.00