Przepis na pastę pomidorową krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek
To będzie niezbędne
garnek

Umyj i pokrój pomidora w kosteczkę, następnie czosnek przeciśnij przez praskę.

Natkę pietruszki umyj i delikatnie posiekaj.

W garnuszku ugotuj pomidora wraz z czosnkiem i natką pietruszki, do momentu odparowania wody.

Następnie całość ostudź, dodaj oliwę z oliwek, sól, pieprz i zioła prowansalskie.

Całość dokładnie wymieszaj.

Pasta pomidorowa podana ze świeżymi ziołami
Pasta pomidorowa
Koszt przygotowania dania
4.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
141 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
24

Pasta pomidorowa - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Paście pomidorowej

Domowa pasta pomidorowa to zdecydowanie świetnie rozwiązanie na zdrowe śniadanie lub kolacje. Jest to szybka, łatwa i dobra propozycja na kanapki. Przepis na pastę pomidorową nie zajmuje zbyt wiele czasu. Nadmiar smarowidła można włożyć do słoików. Wówczas będzie to dobra możliwość na zimę, kiedy potrzebujemy wielu witamin i składników odżywczych, aby wzmocnić nasz układ odpornościowy.

Składniki, które potrzebujesz do przygotowania pasty to: pomidory, dwa ząbki czosnku, natkę pietruszki, sól, pieprz, zioła prowansalskie, oliwę z oliwek.

Jak zrobić pastę pomidorową? Wystarczy, że umyjesz i pokroisz pomidora w kosteczkę, a następnie czosnek przeciśniesz przez praskę. Natkę pietruszki umyjesz i delikatnie posiekasz. W garnuszku ugotujesz pomidora wraz z czosnkiem i natką pietruszki, do momentu odparowania wody. Następnie całość ostudzisz, dodasz oliwę z oliwek, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Całość dokładnie wymieszasz.

Pomidory należą do jednych z najpopularniejszych i najczęściej spożywanych warzyw na całym świecie. Jeden średni pomidor waży (170 g) i ma 32 kcal, 1.5 g białka, 0,3 g tłuszczy, 4.9 g węglowodanów i 2 g błonnika pokarmowego. Pomidory są bogactwem karotenoidów, flawonoidów, witamin głównie C i E oraz składników mineralnych takich jak potas, wapń czy magnez. Warzywo zawiera wysoką zawartość likopenu, czyli czerwonego barwnika, który wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Należy wspomnieć o tym, że spożywanie pomidorów korzystnie wpływa na serce i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Zaobserwowano, również przy regularnym spożywaniu zmniejszenie występowania nowotworów m.in płuc i żołądka. Warto wspomnieć o tym, że pomidory wpływają pozytywnie na skórę, przyśpieszają gojenie się ran i wykazują właściwości przeciwzapalne.

Tradycyjna pasta pomidorowa to świetny dodatek do pysznych kanapek, które można podawać np. z jajkiem i świeżymi warzywami. Przygotowując pastę, można ją dowolnie doprawić do smaku innymi ziołami lub przyprawami. Dodatkowo, zamiast natki pietruszki można użyć bazylii lub świeżego szpinaku.

Wartości odżywcze Pasty pomidorowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
67.19 kcal
141.10 kcal
Białko
1.30 g
2.73 g

Węglowodany w paście pomidorowej

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
5.33 g
11.19 g
Węglowodany przyswajalne
3.94 g
8.28 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.39 g
2.91 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
5.02 g
10.55 g
Tłuszcze nasycone
0.91 g
1.90 g
Tłuszcze nienasycone
4.12 g
8.65 g
Tłuszcze jednonasycone
3.53 g
7.41 g
Tłuszcze wielonasycone
0.59 g
1.24 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na pastę pomidorową

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A
74.10 µg (mcg)
155.60 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.28 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
25.24 mg
53.01 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.13 mg
2.37 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.11 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.07 mg
Niacyna
0.64 mg
1.35 mg
Foliany
26.76 µg (mcg)
56.20 µg (mcg)
Beta karoten
844.67 µg (mcg)
1773.80 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pastę pomidorową

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
10.29 mg
21.60 mg
Potas
263.76 mg
553.90 mg
Wapń
29.90 mg
62.80 mg
Fosfor
32.24 mg
67.70 mg
Magnez
14.86 mg
31.20 mg
Żelazo
0.92 mg
1.93 mg
Cynk
0.29 mg
0.62 mg
Miedź
0.08 mg
0.16 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny Pasty pomidorowej 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Paście pomidorowej

Lista alergenów dla Pasty pomidorowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na Pastę pomidorową

Cena przygotowania Pasty pomidorowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
170 g
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
2.27
Za 170 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
29.00
Jak oceniasz przepis na pastę pomidorową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób