Przepis na pastę paprykową krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, kolendra świeża
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, blender

Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej obrany i drobno posiekany czosnek. Gdy się zarumieni, dodaj do niego paprykę.

Całość smaż 20 minut, do całkowitej miękkości. Dodaj przecier pomidorowy i dokładnie przemieszaj.

Warzywa ostudź i przełóż je do blendera. Dodaj do nich chili i kolendrę.

Zmiksuj wszystko na gładką masę.

Pasta paprykowa podana w miseczce z orzechami.
pasta paprykowa
Koszt przygotowania dania
44.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
181 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
45

Pasta paprykowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o paście paprykowej

Pasta paprykowa jest doskonałym wyborem dla wszystkich miłośników prostych warzywnych dań. Jest niezwykle ciekawa, aromatyczna, a przy tym prosta w przygotowaniu.

Przepis na pastę paprykową jest niezwykle prosty i bardzo szybki. W kilka chwil umożliwia stworzenie niebanalnego dodatku do chleba, który smakuje wspaniale. By go przygotować wystarczy garnek i dobry robot kuchenny, który pozowali zblendować całość na gładki mus. Dzięki podgotowaniu papryki pasta lepiej się rozdrabnia, ale też ma wyjątkowy smak. Dobrze, by papryka nieco się przyrumieniła. To sprawi, że skórka lepiej z niej zejdzie, a aromat będzie jeszcze lepszy. Jednak nie można też przesadzać. Gdy papryka będzie zbyt przyrumieniona, stanie się gorzkawa, co zepsuje smak pasty.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pastę paprykową, która będzie pyszna, a przy okazji w pełni domowa, to ten prosty przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. To doskonały pomysł na ciekawe smarowidło do kanapek. Jego głównym składnikiem jest oczywiście papryka. To wspaniałe warzywo, które nie jest zbyt doceniane. Warto to zmienić, gdyż jest świetnym źródłem nie tylko cennych składników mineralnych, ale również witamin i antyoksydantów. To niezwykle cenne źródło witaminy C. Jej obecność jest bardzo potrzebna do odpowiedniego funkcjonowania całego organizmu. Najlepsza do tego przepisu będzie papryka nieco słodka, która po upieczeniu stanie się jeszcze łagodniejsza. By nieco odświeżyć całą kompozycję smakową najlepiej połączyć ją z chilli, odrobiną pieprzu i kolendrą. Dzięki temu można stworzyć połączenie idealne, które smakiem nawiązuje nieco do kuchni meksykańskiej, ale także Bliskiego Wschodu. Papryka zwykle traktowana jest jako dodatek do potraw, a tutaj gra pierwsze skrzypce i udowadnia, że nie potrzebuje żadnych innych dodatków. Jest po prostu fantastyczna. Pasta najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, jednak jest tak dobra, że można ja również wsadzić do słoików i zostawić na zimę. Dzięki temu można cieszyć się jej pysznym smakiem przez długi czas.

Wartości odżywcze pasty paprykowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(362g)
Energia (kalorie)
50.11 kcal
181.38 kcal
Białko
1.26 g
4.54 g

Węglowodany w paście paprykowej

Na 100g
Na porcję
(362g)
Węglowodany
7.30 g
26.43 g
Węglowodany przyswajalne
5.22 g
18.90 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.08 g
7.53 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(362g)
Tłuszcz
2.38 g
8.61 g
Tłuszcze nasycone
0.48 g
1.72 g
Tłuszcze nienasycone
1.90 g
6.89 g
Tłuszcze jednonasycone
1.52 g
5.52 g
Tłuszcze wielonasycone
0.38 g
1.37 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na pastę paprykową

Na 100g
Na porcję
(362g)
Witamina A
145.58 µg (mcg)
526.99 µg (mcg)
Witamina B6
0.33 mg
1.18 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
119.39 mg
432.18 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.76 mg
6.37 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.20 mg
Ryboflawina
0.09 mg
0.32 mg
Niacyna
0.97 mg
3.51 mg
Foliany
42.67 µg (mcg)
154.48 µg (mcg)
Beta karoten
1507.38 µg (mcg)
5456.73 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pastę paprykową

Na 100g
Na porcję
(362g)
Sód
5.19 mg
18.79 mg
Potas
224.61 mg
813.07 mg
Wapń
15.23 mg
55.13 mg
Fosfor
31.97 mg
115.73 mg
Magnez
12.70 mg
45.96 mg
Żelazo
0.52 mg
1.88 mg
Cynk
0.29 mg
1.05 mg
Miedź
0.04 mg
0.13 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty paprykowej 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście paprykowej

Lista alergenów dla pasty paprykowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pastę paprykową

Cena przygotowania pasty paprykowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
2000 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 8
36.00
Za 2000 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Czosnek
100 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 100 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Koszt składników
63.50
Jak oceniasz przepis na pastę paprykową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób