Pasta paprykowa
- Papryka czerwona (2000 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Czosnek (100 g)
- Koncentrat pomidorowy (25 g)
Przepis na pastę paprykową krok po kroku
Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.
W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej obrany i drobno posiekany czosnek. Gdy się zarumieni, dodaj do niego paprykę.
Całość smaż 20 minut, do całkowitej miękkości. Dodaj przecier pomidorowy i dokładnie przemieszaj.
Warzywa ostudź i przełóż je do blendera. Dodaj do nich chili i kolendrę.
Zmiksuj wszystko na gładką masę.
-
Pancakes
-
Omlet
-
Omlet na słodko
-
Pudding chia
-
Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka z ananasem
-
Chleb w jajku
-
Pasztet wieprzowo-drobiowy
-
Placki z kaszy mannej
-
Placki z serka wiejskiego
-
Omlet na słono
-
Bananowe pancakes
-
Jajka po wiedeńsku
-
Jak zrobić pancake
-
Jaglanka
-
Placuszki z kaszy manny
-
Omlet z szynką
-
Pyszne śniadania
Więcej informacji na temat pasty paprykowej
Pasta paprykowa jest doskonałym wyborem dla wszystkich miłośników prostych warzywnych dań. Jest niezwykle ciekawa, aromatyczna, a przy tym prosta w przygotowaniu.
Przepis na pastę paprykową jest niezwykle prosty i bardzo szybki. W kilka chwil umożliwia stworzenie niebanalnego dodatku do chleba, który smakuje wspaniale. By go przygotować wystarczy garnek i dobry robot kuchenny, który pozowali zblendować całość na gładki mus. Dzięki podgotowaniu papryki pasta lepiej się rozdrabnia, ale też ma wyjątkowy smak. Dobrze, by papryka nieco się przyrumieniła. To sprawi, że skórka lepiej z niej zejdzie, a aromat będzie jeszcze lepszy. Jednak nie można też przesadzać. Gdy papryka będzie zbyt przyrumieniona, stanie się gorzkawa, co zepsuje smak pasty.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pastę paprykową, która będzie pyszna, a przy okazji w pełni domowa, to ten prosty przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. To doskonały pomysł na ciekawe smarowidło do kanapek. Jego głównym składnikiem jest oczywiście papryka. To wspaniałe warzywo, które nie jest zbyt doceniane. Warto to zmienić, gdyż jest świetnym źródłem nie tylko cennych składników mineralnych, ale również witamin i antyoksydantów. To niezwykle cenne źródło witaminy C. Jej obecność jest bardzo potrzebna do odpowiedniego funkcjonowania całego organizmu. Najlepsza do tego przepisu będzie papryka nieco słodka, która po upieczeniu stanie się jeszcze łagodniejsza. By nieco odświeżyć całą kompozycję smakową najlepiej połączyć ją z chilli, odrobiną pieprzu i kolendrą. Dzięki temu można stworzyć połączenie idealne, które smakiem nawiązuje nieco do kuchni meksykańskiej, ale także Bliskiego Wschodu. Papryka zwykle traktowana jest jako dodatek do potraw, a tutaj gra pierwsze skrzypce i udowadnia, że nie potrzebuje żadnych innych dodatków. Jest po prostu fantastyczna. Pasta najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, jednak jest tak dobra, że można ja również wsadzić do słoików i zostawić na zimę. Dzięki temu można cieszyć się jej pysznym smakiem przez długi czas.
Alergeny w paście paprykowej
Lista alergenów dla pasty paprykowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pastę paprykową
Wartości odżywcze pasty paprykowej
To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.
Energia i białka
(362g)
Węglowodany
(362g)
Tłuszcze
(362g)
Witaminy
(362g)
Składniki mineralne
(362g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.