Pasta kanapkowa
- Marchewka - 3 sztuki (135 g)
- Pietruszka - 2 sztuki (160 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (220 g)
- Seler korzeniowy - 0,25 sztuki (80 g)
- Oliwa z oliwek - 5 łyżek (60 ml)
- Natka pietruszki - 2 łyżki posiekanej (10 g)
- Czosnek - 1 ząbek (6 g)
Przepis na pastę kanapkową krok po kroku
Marchew, selera i korzeń pietruszki obierz, razem z papryką pokrój na równe kawałki i przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Warzywa piecz 20-30 minut i pozostaw do wystudzenia.
Warzywa przełóż do misy blendera. Dodaj oliwę z oliwek, posiekaną natkę pietruszki, ząbek czosnku oraz 0,5 łyżeczki soli, pieprzu, papryki słodkiej i szczyptę kinu rzymskiego.
Warzywa zblenduj na gładko i dopraw w razie potrzeby.
-
Pasta z awokado
-
Sałatka na grilla
-
Filet z kurczaka
-
Pasztet z królika
-
Kapusta wigilijna
-
Ceviche
-
Kotlety z soczewicy
-
Dorsz pieczony
-
Bataty z piekarnika
-
Pałki z kurczaka
-
Pieczone buraki
-
Ryba z piekarnika
-
Sałatka z pomidorów
-
Kaszotto z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków
-
Sałatka z kurczakiem i mango
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Koktajl sirt
-
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
-
Dietetyczna kolacja
Więcej informacji na temat pasty kanapkowej
Pasta kanapkowa to fajna, smaczna i zdrowa propozycja na szybkie śniadanie. Możesz podać ją z dodatkiem chleba, bułki, pieczywa chrupkiego lub surowych warzyw. Pasta sprawdzi się nie tylko do smarowania pieczywa ale także jako przystawka.
Domowa, prosta pasta kanapkowa jest pyszna, szybka w przygotowaniu i dużo zdrowsza niż gotowe pasty ze sklepu. Dzięki zawartości warzyw jest świetnym źródłem witamin i składników mineralnych. Marchew swój wyjątkowy, pomarańczowy kolor zawdzięcza karotenoidom, które oprócz tego, że są barwnikami, są także silnymi przeciwutleniaczami. W marchwi występują witaminy z grupy B, witaminę E i witaminę K oraz związki mineralne, takie jak wapń, magnez, sód i potas. Dzięki temu marchew pozytywnie wpływa na poprawę wzroku, przeciwdziała miażdżycy, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na układ nerwowy oraz produkcję kolagenu. Mimo wysokiego indeksu glikemicznego duszonej, pieczonej czy gotowanej marchwi warto włączyć ją do diety, ze względu na zawartość witaminy E i witaminy K, które zapobiegają rozwojowi cukrzycy typu II jednak głównie w surowej postaci. Oprócz tego, marchew wpływa na poprawę wyglądu skóry oraz opóźnia procesy starzenia się organizmu. Papryka jest doskonałym źródłem witaminy C, a jej forma, która występuje w papryce jest odporna na działanie wysokiej temperatury. Papryka jest źródłem witaminy E, witaminy A oraz witamin z grupy B. Składniki mineralne zawarte w niej to głównie potas ale spożywając paprykę dostarczysz także wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, sodu i cynku. Papryka jest bogatym źródłem związków o charakterze przeciwutleniającym i przeciwnowotworowym. W papryce do głównych zaliczamy antocyjany i karotenoidy. Wszystkie te związki przyczyniają się do wzmocnienia odporności i naczyń krwionośnych, chronią przed miażdżycą, hamują procesy starzenia się organizmu, przyczyniają się do poprawy kondycji włosów, skóry i paznokci. Oliwa z oliwek, podobnie jak oliwki, zmniejsza zachorowalność na choroby układu sercowo-naczyniowego, nowotwór piersi i jelita grubego. Oliwa z oliwek jest bogata w szereg związków o działaniu antyoksydacyjnym i profilaktycznym chorób cywilizacyjnych. Pozytywnie wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu. Należy jednak pamiętać, że w oliwie z oliwek stosunek kwasów omega-6 do omega-3 wynosi 9:1, kiedy zalecany stosunek to 5:1 z tego powodu jeśli spożywasz dużo oliwy z oliwek pamiętaj aby włączyć do diety produkty bogate w kwasy omega-3. Pasta warzywna na kanapki jest tania ale smaczna i pożywna.
Pomysł na śniadaniową pastę kanapkową jest fajny, szybki i wyjątkowym pomysłem. Możesz ją dowolnie modyfikować i dodawać do niej różne składniki aby jej smak był różnorodny.
Alergeny w paście kanapkową
Lista alergenów dla pasty kanapkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze pasty kanapkowej
Warzywna pasta kanapkowa jest fajną, smaczną i zdrową propozycją na kanapki. Jest dobrym sposobem aby wprowadzić więcej warzyw do diety.
Energia i białka
(163g)
Węglowodany
(163g)
Tłuszcze
(163g)
Witaminy
(163g)
Składniki mineralne
(163g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.