Przepis na pastę jajeczną z twarogiem krok po kroku

Składniki
  • Jajko 6 szt. 6 jajek rozmiar M
  • Ser twarogowy tłusty 70 g
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu 40 ml 2 łyżki
  • Chrzan 5 g 1 łyżeczka
  • Majonez 50 g 2 łyżki
  • Szczypiorek 25 g 5 łyżek
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska

Jajka ugotuj na twardo (10 min w lekko osolonej wodzie).

Ugotowane jajka ostudź, obierz i drobno posiekaj. Przełóż do miski.

Szczypiorek posiekaj.

Twaróg rozdrobnij widelcem.

Do miski dodaj majonez, twaróg, chrzan, szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku.

Dokładnie wymieszaj.

Pasta jajeczna z twarogiem znajduje się w misce. Obok stoi miska z jajkami, miska z twarogiem oraz pieprzniczka i solniczka. Na desce do krojenia leży chleb oraz szczypiorek.
Pasta jajeczna z twarogiem
Koszt przygotowania dania
9.96 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
185 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
13

Pasta jajeczna z twarogiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o paście jajecznej z twarogiem

Pasta jajeczna z twarogiem to prosty pomysł na smaczne śniadanie lub kolację. Taka pasta idealnie nadaje się do kanapek, ale można nią posmarować także krakersy lub ugotowane na twardo jajka. Takie przekąski znikają bardzo szybko! Jeśli spodziewasz się gości, warto przygotować więcej tej pasty, ponieważ może jej zabraknąć.

Jak zrobić pastę jajeczną z twarożkiem? Zrobienie takiej pasty nie jest trudne. Należy zacząć od ugotowania jajek. Gdy je ostudzisz i obierzesz ze skorupki, możesz je drobno posiekać za pomocą noża, zetrzeć na tarce lub zmiksować w malakserze. Wszystko zależy od tego, na jakiej konsystencji pasty Ci zależy. Twaróg warto wcześniej rozdrobnić widelcem. Następnie wystarczy wymieszać lub zmiksować pozostałe składniki. Szczypiorek możesz wmieszać do środka pasty, ale możesz też posypać nim sam wierzch.

Ten przepis możesz zmodyfikować. Ta fit pasta nie musi zawierać chrzanu, jeśli za nim nie przepadasz. Do tej pasty jajecznej możesz dodać też śmietanę (np. zamiast jogurtu lub majonezu). Możesz też całkiem zrezygnować z majonezu, jeśli z jakichś powodów Ci nie odpowiada. Pasta jajeczna z twarogiem będzie też smaczna z dodatkiem wędzonego łososia. Liczbę jajek dobierz według własnych preferencji. Jeśli pasta ma być bardziej jajeczna, możesz dodać ich więcej lub zmniejszyć ilość pozostałych składników.

W razie potrzeby możesz dodać soli i pieprzu do smaku, ale możesz też dodać inne swoje ulubione przyprawy i zioła. Zamiast szczypiorku możesz zdecydować się na koperek, kolendrę lub natkę pietruszki. Możesz też dodać np. paprykę słodką, paprykę ostrą, czosnek granulowany.

Pasta jajeczna z białym serem i szczypiorkiem nadaje się nie tylko na kolację czy śniadanie. Można ją podać jako przystawka przed daniem głównym lub jako danie typu finger food na imprezie albo rodzinnym spotkaniu. Ta pasta jest prosta i szybka do przygotowania, więc można ją przygotować tuż przed przybyciem znajomych. Warto jednak podawać ją schłodzoną. Najlepiej smakuje na drugi dzień, jak smaki się przegryzą.

Wartości odżywcze pasty jajecznej z twarogiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (105g)
Energia (kalorie)
176.87 kcal
185.71 kcal
Białko
10.56 g
11.08 g

Węglowodany w paście jajecznej z twarogiem

Na 100g
Na porcję (105g)
Węglowodany
1.71 g
1.79 g
Węglowodany przyswajalne
1.54 g
1.62 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (105g)
Tłuszcz
13.91 g
14.60 g
Tłuszcze nasycone
4.18 g
4.39 g
Tłuszcze nienasycone
9.72 g
10.21 g
Tłuszcze jednonasycone
3.95 g
4.15 g
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pastę jajeczną z twarogiem

Na 100g
Na porcję (105g)
Sód
207.20 mg
217.56 mg
Potas
123.19 mg
129.35 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń
63.35 mg
66.51 mg
Żelazo
1.21 mg
1.27 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty jajecznej z twarogiem 13
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście jajecznej z twarogiem

Lista alergenów dla pasty jajecznej z twarogiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania pasty jajecznej z twarogiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6 jajek rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Ser twarogowy tłusty
70 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.98
Za 70 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
40 ml
2 łyżki
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 40 ml
Chrzan
5 g
1 łyżeczka
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 5 g
Majonez
50 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Szczypiorek
25 g
5 łyżek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 25 g
Liczba porcji:
Razem
21.20
Łączny koszt
9.96
Jak oceniasz przepis na pastę jajeczną z twarogiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób