Pasta jajeczna z twarogiem
- Jajko - 6 jajek rozmiar M (6 szt.)
- Ser twarogowy tłusty (70 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 2 łyżki (40 ml)
- Chrzan - 1 łyżeczka (5 g)
- Majonez - 2 łyżki (50 g)
- Szczypiorek - 5 łyżek (25 g)
Przepis na pastę jajeczną z twarogiem krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo (10 min w lekko osolonej wodzie).
Ugotowane jajka ostudź, obierz i drobno posiekaj. Przełóż do miski.
Szczypiorek posiekaj.
Twaróg rozdrobnij widelcem.
Do miski dodaj majonez, twaróg, chrzan, szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku.
Dokładnie wymieszaj.
-
Pasta jajeczna
-
Pasta z awokado i jajkiem
-
Pasta z awokado i jajek
-
Pasta z awokado i jajka
-
Pasta z tuńczyka i jajka
-
Pasta jajeczna z awokado
-
Pasta z awokado z jajkiem
-
Pasta z makreli i jajka
-
Pasta z makreli i jajek
-
Pasta jajeczna fit
-
Pasta jajeczna z tuńczykiem
-
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
-
Pasta jajeczna z serem
-
Pasta jajeczna Thermomix
-
Pasta jajeczna z makrelą
-
Klasyczna pasta z makreli
-
Pasta z makreli fit
-
Pasta z makreli w oleju
-
Pasta jajeczna
Więcej informacji na temat pasty jajecznej z twarogiem
Pasta jajeczna z twarogiem to prosty pomysł na smaczne śniadanie lub kolację. Taka pasta idealnie nadaje się do kanapek, ale można nią posmarować także krakersy lub ugotowane na twardo jajka. Takie przekąski znikają bardzo szybko! Jeśli spodziewasz się gości, warto przygotować więcej tej pasty, ponieważ może jej zabraknąć.
Jak zrobić pastę jajeczną z twarożkiem? Zrobienie takiej pasty nie jest trudne. Należy zacząć od ugotowania jajek. Gdy je ostudzisz i obierzesz ze skorupki, możesz je drobno posiekać za pomocą noża, zetrzeć na tarce lub zmiksować w malakserze. Wszystko zależy od tego, na jakiej konsystencji pasty Ci zależy. Twaróg warto wcześniej rozdrobnić widelcem. Następnie wystarczy wymieszać lub zmiksować pozostałe składniki. Szczypiorek możesz wmieszać do środka pasty, ale możesz też posypać nim sam wierzch.
Ten przepis możesz zmodyfikować. Ta fit pasta nie musi zawierać chrzanu, jeśli za nim nie przepadasz. Do tej pasty jajecznej możesz dodać też śmietanę (np. zamiast jogurtu lub majonezu). Możesz też całkiem zrezygnować z majonezu, jeśli z jakichś powodów Ci nie odpowiada. Pasta jajeczna z twarogiem będzie też smaczna z dodatkiem wędzonego łososia. Liczbę jajek dobierz według własnych preferencji. Jeśli pasta ma być bardziej jajeczna, możesz dodać ich więcej lub zmniejszyć ilość pozostałych składników.
W razie potrzeby możesz dodać soli i pieprzu do smaku, ale możesz też dodać inne swoje ulubione przyprawy i zioła. Zamiast szczypiorku możesz zdecydować się na koperek, kolendrę lub natkę pietruszki. Możesz też dodać np. paprykę słodką, paprykę ostrą, czosnek granulowany.
Pasta jajeczna z białym serem i szczypiorkiem nadaje się nie tylko na kolację czy śniadanie. Można ją podać jako przystawka przed daniem głównym lub jako danie typu finger food na imprezie albo rodzinnym spotkaniu. Ta pasta jest prosta i szybka do przygotowania, więc można ją przygotować tuż przed przybyciem znajomych. Warto jednak podawać ją schłodzoną. Najlepiej smakuje na drugi dzień, jak smaki się przegryzą.
Alergeny w paście jajecznej z twarogiem
Lista alergenów dla pasty jajecznej z twarogiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze pasty jajecznej z twarogiem
Energia i białka
(105g)
Węglowodany
(105g)
Tłuszcze
(105g)
Witaminy
(105g)
Składniki mineralne
(105g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.