Przepis na pastę jajeczną z suszonymi pomidorami krok po kroku

Składniki
  • Jajko 4 szt.
  • Majonez 50 g 2 łyżki
  • Szczypiorek 45 g 1 pęczek
  • Suszone pomidory 200 g 10 szt
  • Oliwki czarne 50 mg
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia
To będzie niezbędne
kuchenka, blender, duża miska, rondelek

Jajka ugotuj w rondelku na twardo. Ostudź i obierz.

Pomidory pokrój na mniejsze kawałki i zmieszaj razem z jajkami.

Dodaj oliwki, majonez i zblenduj całość na gładką masę.

Masę jajeczną dopraw solą, pieprzem i bazylią.

Podawaj posypaną szczypiorkiem.

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami podana na kanapkach.
pasta jajeczna z suszonymi pomidorami
Koszt przygotowania dania
15.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
298 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
56

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o paście suszonej z suszonymi pomidorami

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami to świetny pomysł na smarowidło do kanapek w stylu śródziemnomorskim. To danie, które pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Całość nie potrzebuje zbyt wielu ozdobników, gdyż pełna jest smacznych dodatków, które wspaniale się razem komponują i tworzą niezapomniane wrażenia smakowe. Ta pasta wspaniale komponuje się na kanapkach, tostach czy w naleśnikach.

Przepis na pastę jajeczną z suszonymi pomidorami jest niezwykle prosty i bardzo szybki. Pozwala w ekspresowym czasie stworzyć wspaniały dodatek do chleba, który pysznie smakuje, a jest wolny od konserwantów i ogromnych ilości soli. Ta pasta świetnie sprawdzi się więc w zdrowej diecie. Jest idealnym zamiennikiem dla masła, gdyż zawiera mniej tłuszczu, a dużo więcej białka, zwiększa więc sytość całego posiłku i pomaga budować mięśnie. To dobry wybór dla wszystkich, którzy dbają o zdrowe, urozmaicone menu.

Pastę robi się z bazylią. Można użyć do niej dodać sproszkowanego zioła, jednak zdecydowanie lepiej użyć świeżej bazylii. Dzięki temu całość smakuje znacznie lepiej. Bazylia, choć niepozorna dostarcza wielu cennych składników prozdrowotnych. Oprócz tego ma również działanie bakteriobójcze i oczyszczające. To zioło, które świetnie komponuje się w dowolnych daniach i jest dobrze tolerowane przez wszystkich, dlatego może być stosowane nawet w diecie lekkostrawnej. Ta pasta świetnie smakuje również z oliwkami. Najlepiej sprawdzą się w niej czarne odmiany, gdyż nie są tak słone, dzięki czemu całość jest wspaniale wyważona.

Domowa pasta jajeczna to super pomysł na szybki i pyszny dodatek do kanapek, czy grzanek. Świetnie smakuje nawet drugiego dnia. Można ją podawać również z pieczarkami, podsmażonymi na patelni. Dzięki czemu całość zyska bardziej głębokiego smaku. Jednak dodatek pieczarek nie jest konieczny. Nawet bez nich pasta smakuje fantastycznie i pozwala skosztować słonecznej włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To idealny pomysł na jajka w smacznej wersji. Ta pyszna pasta sprawdzi się idealnie na śniadanie, a także na kolację.

Wartości odżywcze pasty jajecznej z suszonymi pomidorami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (136g)
Energia (kalorie)
219.84 kcal
298.98 kcal
Białko
10.30 g
14.01 g

Węglowodany w paście suszonej z suszonymi pomidorami

Na 100g
Na porcję (136g)
Węglowodany
20.95 g
28.49 g
Węglowodany przyswajalne
16.26 g
22.11 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (136g)
Tłuszcz
12.40 g
16.87 g
Tłuszcze nasycone
3.45 g
4.70 g
Tłuszcze nienasycone
8.95 g
12.17 g
Tłuszcze jednonasycone
3.77 g
5.13 g
Tłuszcze wielonasycone
5.17 g
7.03 g

Witaminy w przepisie na pastę jajeczną z suszonymi pomidorami

Na 100g
Na porcję (136g)
Witamina A
98.16 µg (mcg)
133.50 µg (mcg)
Witamina B6
0.20 mg
0.27 mg
Witamina E
0.85 mg
1.15 mg
Brak danych dla: szczypiorek.
czytaj dalej
Tiamina
0.21 mg
0.29 mg
Brak danych dla: oliwki czarne.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.36 mg
0.49 mg
Brak danych dla: oliwki czarne.
czytaj dalej
Niacyna
3.29 mg
4.47 mg
Brak danych dla: majonez.
czytaj dalej
Foliany
51.18 µg (mcg)
69.60 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwki czarne.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pastę jajeczną z suszonymi pomidorami

Na 100g
Na porcję (136g)
Sód
214.65 mg
291.92 mg
Potas
1292.88 mg
1758.32 mg
Wapń
76.57 mg
104.13 mg
Fosfor
209.86 mg
285.41 mg
Magnez
77.13 mg
104.90 mg
Żelazo
4.60 mg
6.26 mg
Cynk
1.28 mg
1.75 mg
Miedź
0.57 mg
0.77 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty jajecznej z suszonymi pomidorami 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście suszonej z suszonymi pomidorami

Lista alergenów dla pasty jajecznej z suszonymi pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, bazylia.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania pasty jajecznej z suszonymi pomidorami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Majonez
50 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Szczypiorek
45 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Suszone pomidory
200 g
10 szt
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Oliwki czarne
50 mg
5.00
Za 250,0 mg
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 mg
Liczba porcji:
Razem
27.00
Łączny koszt
15.14
Jak oceniasz przepis na pastę jajeczną z suszonymi pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób