Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami

Opublikowano: 22.07.2021 r., 16:13 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kanapki z pastą jajeczną
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami to wspaniały i pyszny dodatek do kanapek. To smarowidło, które można przygotować szybko, a jest niezwykle zdrowe.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Blendowanie 12 min
298 kcal
Kcal w porcji
136 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Majonez - 2 łyżki (50 g)
  • Szczypiorek - 1 pęczek (45 g)
  • Suszone pomidory - 10 szt (200 g)
  • Oliwki czarne (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia
Sprzęt kuchenny
kuchenka, blender, duża miska, rondelek

Przepis na pastę jajeczną z suszonymi pomidorami krok po kroku

Jajka ugotuj w rondelku na twardo. Ostudź i obierz.

Pomidory pokrój na mniejsze kawałki i zmieszaj razem z jajkami.

Dodaj oliwki, majonez i zblenduj całość na gładką masę.

Masę jajeczną dopraw solą, pieprzem i bazylią.

Podawaj posypaną szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na pastę jajeczną z suszonymi pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat pasty jajecznej z suszonymi pomidorami

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami to świetny pomysł na smarowidło do kanapek w stylu śródziemnomorskim. To danie, które pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Całość nie potrzebuje zbyt wielu ozdobników, gdyż pełna jest smacznych dodatków, które wspaniale się razem komponują i tworzą niezapomniane wrażenia smakowe. Ta pasta wspaniale komponuje się na kanapkach, tostach czy w naleśnikach.

Przepis na pastę jajeczną z suszonymi pomidorami jest niezwykle prosty i bardzo szybki. Pozwala w ekspresowym czasie stworzyć wspaniały dodatek do chleba, który pysznie smakuje, a jest wolny od konserwantów i ogromnych ilości soli. Ta pasta świetnie sprawdzi się więc w zdrowej diecie. Jest idealnym zamiennikiem dla masła, gdyż zawiera mniej tłuszczu, a dużo więcej białka, zwiększa więc sytość całego posiłku i pomaga budować mięśnie. To dobry wybór dla wszystkich, którzy dbają o zdrowe, urozmaicone menu.

Pastę robi się z bazylią. Można użyć do niej dodać sproszkowanego zioła, jednak zdecydowanie lepiej użyć świeżej bazylii. Dzięki temu całość smakuje znacznie lepiej. Bazylia, choć niepozorna dostarcza wielu cennych składników prozdrowotnych. Oprócz tego ma również działanie bakteriobójcze i oczyszczające. To zioło, które świetnie komponuje się w dowolnych daniach i jest dobrze tolerowane przez wszystkich, dlatego może być stosowane nawet w diecie lekkostrawnej. Ta pasta świetnie smakuje również z oliwkami. Najlepiej sprawdzą się w niej czarne odmiany, gdyż nie są tak słone, dzięki czemu całość jest wspaniale wyważona.

Domowa pasta jajeczna to super pomysł na szybki i pyszny dodatek do kanapek, czy grzanek. Świetnie smakuje nawet drugiego dnia. Można ją podawać również z pieczarkami, podsmażonymi na patelni. Dzięki czemu całość zyska bardziej głębokiego smaku. Jednak dodatek pieczarek nie jest konieczny. Nawet bez nich pasta smakuje fantastycznie i pozwala skosztować słonecznej włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To idealny pomysł na jajka w smacznej wersji. Ta pyszna pasta sprawdzi się idealnie na śniadanie, a także na kolację.

Alergeny w paście suszonej z suszonymi pomidorami

Lista alergenów dla pasty jajecznej z suszonymi pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze pasty jajecznej z suszonymi pomidorami

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy przepis na dodatek do kanapek pełen białka, dobrych tłuszczów i wielu substancji prozdrowotnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(136g)
Energia (kcal)
219.84
298.98
Białko (g)
10.30
14.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(136g)
Węglowodany (g)
20.95
28.49
Węglowodany przyswajalne (g)
16.26
22.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.69
6.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(136g)
Tłuszcz (g)
12.40
16.87
Tłuszcze nasycone (g)
3.45
4.70
Tłuszcze nienasycone (g)
8.95
12.17
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.77
5.13
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.17
7.03
Cholesterol (mg)
148.57
202.05

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(136g)
Witamina A (µg (mcg))
98.16
133.50
Witamina B6 (mg)
0.20
0.27
Witamina B12 (µg (mcg))
0.36
0.49
Witamina C (mg)
18.58
25.27
Witamina D (µg (mcg))
0.80
1.08
Witamina E (mg)
0.85
1.15
Retinol (µg (mcg))
63.63
86.53
Tiamina (mg)
0.21
0.29
Ryboflawina (mg)
0.36
0.49
Niacyna (mg)
3.29
4.47
Foliany (µg (mcg))
51.18
69.60
Beta karoten (µg (mcg))
411.42
559.53

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(136g)
Sód (mg)
214.65
291.92
Potas (mg)
1292.88
1758.32
Wapń (mg)
76.57
104.13
Fosfor (mg)
209.86
285.41
Magnez (mg)
77.13
104.90
Żelazo (mg)
4.60
6.26
Cynk (mg)
1.28
1.75
Miedź (mg)
0.57
0.77
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty jajecznej z suszonymi pomidorami 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty jajecznej z suszonymi pomidorami

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Majonez
50 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Szczypiorek
45 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Suszone pomidory
200 g
10 szt
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Oliwki czarne
50 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Koszt składników
27.00