Przepis na pastę jajeczną z porem krok po kroku

Składniki dla 7 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Ostudź je i obierz ze skorupy, a następnie pokrój w drobną kostkę.

Wymieszaj jajka z porem, dodaj majonez i musztardę.

Dopraw do smaku i wymieszaj, pastę podawaj z pieczywem.

pasta jajeczna z porem
Pasta jajeczna z porem
Koszt przygotowania dania
7.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
187 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
20

Pasta jajeczna z porem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o paście jajecznej z porem

Pasta jajeczna z porem to szybki, łatwy i tani sposób na smarowidło do kanapek, które możesz podawać na kolację lub śniadanie.

Klasyczna pasta składa się przeważnie tylko z ugotowanych jajek, majonezu i niewielkiej ilości podstawowych przypraw, takich jak sól, pieprz. Dzisiaj jednak przedstawię Ci przepis na pastę jajeczną z porem, która będzie pyszna w smaku i szybka w przygotowaniu.

Będziesz potrzebować podstawowe składniki, które z pewnością masz w swoim domu, a jeśli nie to bez problemu dostaniesz je, w każdym sklepie.

Zaopatrz się w jajka, por, szczypiorek, majonez, musztardę, pieprz i sól.

Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych.

Zatem, jak zrobić pastę jajeczną z porem?

Wystarczy, że ugotujesz jajka na twardo w lekko osolonej wodzie.

Następnie ostudzisz je, obierzesz ze skorupy i pokroisz w drobną kostkę. Jeśli chcesz, śmiało możesz zetrzeć je na tarce. Następnie, drobno pokrój por i wymieszaj. Dodaj majonez i musztardę do smaku, wymieszaj tak, aby składniki połączyły się. Pasta jajeczna z porem, będzie bardzo dobra, jeśli doprawisz ją tylko odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i szczyptą soli. Podawaj ją na świeżym pieczywie o dobrym składzie. Skorzystaj z pieczywa żytniego na zakwasie, o jak największym udziale mąki żytniej. Tak przygotowane kanapki obficie posyp posiekaną kolendrą, będzie to dodatkowa porcja witaminy C.

Pyszna pasta do chleba gotowa do spożycia, możesz podawać ją na śniadanie. Będzie to też dobry pomysł na kolację. Skoro już znasz mój prosty przepis na pastę do pieczywa, która jest niesamowicie łatwa i szybka w przygotowaniu, koniecznie wypróbuj go w swoim domu. Pastę pokochają nie tylko dorośli, ale też dzieci, warto zadbać, aby jajka znajdowały się w naszej diecie. Nie ma się co obawiać o cholesterol, jest on bardzo potrzebny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, odpowiada między innymi za budowę ścian komórkowych i tworzy osłonki mielinowe.

Wartości odżywcze pasty jajecznej z porem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
187.39 kcal
187.39 kcal
Białko
10.42 g
10.42 g

Węglowodany w paście jajecznej z porem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
1.80 g
1.80 g
Węglowodany przyswajalne
1.56 g
1.56 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.24 g
0.24 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
15.06 g
15.06 g
Tłuszcze nasycone
4.56 g
4.56 g
Tłuszcze nienasycone
10.50 g
10.50 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.59 g
4.59 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
5.91 g
5.91 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
303.51 mg
303.51 mg

Witaminy w przepisie na pastę jajeczną z porem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
136.51 µg (mcg)
136.51 µg (mcg)
Witamina B6
0.16 mg
0.16 mg
Witamina B12
0.73 µg (mcg)
0.73 µg (mcg)
Witamina C
0.89 mg
0.89 mg
Witamina D
1.63 µg (mcg)
1.63 µg (mcg)
Witamina E
1.24 mg
1.24 mg
Retinol
130.24 µg (mcg)
130.24 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.04 mg
Ryboflawina
0.38 mg
0.38 mg
Niacyna
0.11 mg
0.11 mg
Foliany
43.17 µg (mcg)
43.17 µg (mcg)
Beta karoten
74.51 µg (mcg)
74.51 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pastę jajeczną z porem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
204.54 mg
204.54 mg
Potas
129.85 mg
129.85 mg
Wapń
51.71 mg
51.71 mg
Fosfor
166.61 mg
166.61 mg
Magnez
12.98 mg
12.98 mg
Żelazo
1.62 mg
1.62 mg
Cynk
1.08 mg
1.08 mg
Miedź
0.07 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty jajecznej z porem 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście jajecznej z porem

Lista alergenów dla pasty jajecznej z porem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda

Cena przygotowania pasty jajecznej z porem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Por
30 g
1/4 sztuki
4.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 30 g
Majonez
40 g
4 łyżki
4.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
0.59
Za 40 g
Musztarda
10 g
1 łyżeczka
2.00
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Koszt składników
16.00
Jak oceniasz przepis na pastę jajeczną z porem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80.0% osób