Przepis na pastę jajeczną z pieczarkami krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
To będzie niezbędne
kuchenka, blender, duża miska, rondelek

Jajka ugotuj w rondelku na twardo. Ostudź je i obierz.

Jajka przełóż do miski i dodaj majonez. Całość zblenduj razem na gładką masę.

Pieczarki i szczypiorek pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do jajek i dobrze wymieszaj.

Całość dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.

Pasta jajeczna z pieczarkami podana na pełnoziarnistym chlebie.
pasta jajeczna z pieczarkami
Koszt przygotowania dania
8.29 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
215 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
45

Pasta jajeczna z pieczarkami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o paście jajecznej z pieczarkami

Pasta jajeczna z pieczarkami to świetny pomysł na pyszne smarowidło do kanapek, które nie tylko wspaniale smakuje, ale również jest bardzo zdrowe. To dodatek, który odmieni nawet najnudniejsze kanapki, w coś niezwykle smacznego. Choć może się wydawać skomplikowana, wcale taka nie jest. To świetna alternatywa dla past sprzedawanych w sklepie, gdyż zawiera mnóstwo zdrowych kwasów tłuszczowych Omega 3, a bardzo niewiele soli i żadnych konserwantów.

Przepis na domową pastę jajeczną z pieczarkami jest niezwykle prosty. Już w kilka chwil można stworzyć to wspaniałe smarowidło do kanapek, które przepięknie się prezentuje i podkręca smak każdej kanapki. Ta pasta z grzybami będzie idealnym wyborem nawet na diecie redukcyjnej, gdyż zawiera mało kalorii, a syci na długo. Jest też niezwykle smaczna, dlatego znika z pojemniczka w ekspresowym tempie.

Najlepiej komponuje się ze szczypiorkiem, gdyż jest on bardzo ostry i wspaniale kontrastuje słony smak jajek. Całość połączona z odrobiną majonezu, ma jeszcze lepszy smak. To danie, które naprawdę warto włączyć do swojego codziennego menu ze względu na wspaniały smak i dużą uniwersalność. Pasta nadaje się świetnie do kanapek, tortilli czy naleśników. Świetne sprawdzi się również na gofrach.

Fit pasta jajeczna z pieczarkami to sposób na dodatek, który można zrobić w kilka minut samodzielnie. To alternatywa dobra dla masła czy margaryny. Zawiera mniej tłuszczów, a więcej białka, przez co lepiej wpływa na sytość. Ma ostry, charakterystyczny smak, który świetnie sprawdzi się w kanapkach z dodatkiem warzyw.

Ta pasta z pieczarkami marynowanymi jest niezwykle ciekawa, dzięki dodatkowi warzyw. Zwykle do wykonywania past używa się pieczarek podsmażonych, w tym wypadku jednak poleca się pieczarki konserwowe, które są dużo smaczniejsze i sprawiają, że całość nie jest zbyt banalna. To idealna opcja dla wszystkich osób, które kochają nowoczesne rozwiązania kulinarne. Ta pasta do kanapek jest tak pyszna, że nie sposób jest przejść obok niej obojętnie. Dobrze sprawdzi się na kolację, ale również na pyszne śniadanie.

Wartości odżywcze pasty jajecznej z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(112g)
Energia (kalorie)
192.48 kcal
215.58 kcal
Białko
8.62 g
9.66 g

Węglowodany w paście jajecznej z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(112g)
Węglowodany
1.93 g
2.16 g
Węglowodany przyswajalne
1.52 g
1.71 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.41 g
0.46 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(112g)
Tłuszcz
16.56 g
18.55 g
Tłuszcze nasycone
4.38 g
4.91 g
Tłuszcze nienasycone
12.18 g
13.64 g
Tłuszcze jednonasycone
4.65 g
5.21 g
Tłuszcze wielonasycone
7.53 g
8.43 g
Cholesterol
236.45 mg
264.82 mg

Witaminy w przepisie na pastę jajeczną z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(112g)
Witamina A
129.04 µg (mcg)
144.53 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.15 mg
Witamina B12
0.57 µg (mcg)
0.64 µg (mcg)
Witamina C
7.53 mg
8.44 mg
Witamina D
1.29 µg (mcg)
1.44 µg (mcg)
Witamina E
1.11 mg
1.25 mg
Retinol
101.27 µg (mcg)
113.42 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.05 mg
Ryboflawina
0.34 mg
0.38 mg
Niacyna
0.45 mg
0.51 mg
Foliany
44.49 µg (mcg)
49.83 µg (mcg)
Beta karoten
331.69 µg (mcg)
371.49 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pastę jajeczną z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(112g)
Sód
284.63 mg
318.79 mg
Potas
155.61 mg
174.28 mg
Wapń
47.94 mg
53.70 mg
Fosfor
141.13 mg
158.06 mg
Magnez
13.80 mg
15.46 mg
Żelazo
1.36 mg
1.53 mg
Cynk
0.94 mg
1.05 mg
Miedź
0.10 mg
0.11 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty jajecznej z pieczarkami 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście jajecznej z pieczarkami

Lista alergenów dla pasty jajecznej z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Pieczarki marynowane konserwowe

Cena przygotowania pasty jajecznej z pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Majonez
50 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Szczypiorek
45 g
pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Pieczarki marynowane konserwowe
40 g
4.00
Za 290,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 40 g
Koszt składników
18.00
Jak oceniasz przepis na pastę jajeczną z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób