Pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym

Opublikowano: 23.01.2022 r., 17:38 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym
Pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym
Pasta jajeczna to idealny dodatek do pieczywa, przygotuj pastę z mojego przepisu i przekonaj się, jaka jest pyszna.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 10 min
128 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Szczypiorek 1/2 pęczka (20 g)
  • Ogórek kiszony 2 sztuki (100 g)
  • Majonez 2 łyżki (20 g)
  • Musztarda 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na pastę jajeczną z ogórkiem kiszonym krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Ogórki pokrój w drobną kostkę, dodaj jajka pokrojone w kostkę.

Dodaj majonez i musztardę, dokładnie wymieszaj.

Na samym końcu dodaj drobno pokrojony szczypiorek i przeprawy.

Jak oceniasz przepis na pastę jajeczną z ogórkiem kiszonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat pasty jajecznej z ogórkiem kiszonym

Pasta jajeczna to szybki, łatwy i tani sposób na smarowidło do kanapek, które możesz podawać na kolację lub śniadanie.

Klasyczna pasta składa się przeważnie tylko z ugotowanych jajek, majonezu i niewielkiej ilości podstawowych przypraw, takich jak sól, pieprz. Dzisiaj jednak przedstawię Ci przepis na pastę jajeczną z ogórkiem kiszonym, która będzie pyszna w smaku i szybka w przygotowaniu.

Będziesz potrzebować podstawowe składniki, które z pewnością masz w swoim domu, a jeśli nie to bez problemu dostaniesz je, w każdym sklepie.

Zaopatrz się w jajka, ogórki kiszone, majonez, musztardę, pieprz i sól.

Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych.

Kiszonki to także źródło witamin A, C, E, K i składników mineralnych takich jak: potas, wapń, fosfor, magnez.

Ogórki kiszone, kapusta kiszona i inne fermentowane produkty jak najbardziej powinny znaleźć się w naszej diecie. Produkty te są, także bogate w błonnik pokarmowy, który działa na nasze jelita jak szczotka, dzięki czemu wspomaga perystaltykę naszych jelit i zapobiega występowaniu zaparć.

Pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym, będzie bardzo dobra, jeśli doprawisz ją tylko odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i szczyptą soli.

Wszystko dokładnie wymieszaj i pasta gotowa. Podawaj ją na świeżym pieczywie o dobrym składzie. Skorzystaj z pieczywa żytniego na zakwasie, o jak największym udziale mąki żytniej. Tak przygotowane kanapki obficie posyp posiekaną kolendrą, będzie to dodatkowa porcja witaminy C.

Zatem, jak zrobić pastę jajeczną z ogórkiem kiszonym?

Wystarczy, że ugotujesz jajka na twardo w lekko osolonej wodzie.

Następnie ostudzisz je, obierzesz ze skorupy i pokroisz w drobną kostkę. Jeśli chcesz, śmiało możesz zetrzeć je na tarce. Ogórki tak samo pokrój drobno w kostkę i wymieszaj.

Dodaj majonez i musztardę do smaku, wymieszaj tak, aby składniki połączyły się. Bardzo smaczna pasta gotowa do spożycia.

Alergeny w paście jajecznej z ogórkiem kiszonym

Lista alergenów dla pasty jajecznej z ogórkiem kiszonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda

Wartości odżywcze pasty jajecznej z ogórkiem kiszonym

na 100g gotowej potrawy

Pastę jajeczną podawaj na pieczywie dobrej jakości, najlepiej na żytnim na zakwasie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
128.03
128.03
Białko (g)
7.90
7.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
1.45
1.45
Węglowodany przyswajalne (g)
0.87
0.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.58
0.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
9.89
9.89
Tłuszcze nasycone (g)
3.21
3.21
Tłuszcze nienasycone (g)
6.68
6.68
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.09
3.09
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.59
3.59
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
223.46
223.46

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
110.59
110.59
Witamina B6 (mg)
0.11
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.54
0.54
Witamina C (mg)
3.42
3.42
Witamina D (µg (mcg))
1.20
1.20
Witamina E (mg)
0.84
0.84
Retinol (µg (mcg))
95.95
95.95
Tiamina (mg)
0.03
0.03
Ryboflawina (mg)
0.29
0.29
Niacyna (mg)
0.10
0.10
Foliany (µg (mcg))
34.35
34.35
Beta karoten (µg (mcg))
164.14
164.14

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
475.68
475.68
Potas (mg)
109.41
109.41
Wapń (mg)
40.41
40.41
Fosfor (mg)
128.70
128.70
Magnez (mg)
11.84
11.84
Żelazo (mg)
1.29
1.29
Cynk (mg)
0.83
0.83
Miedź (mg)
0.08
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty jajecznej z ogórkiem kiszonym 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty jajecznej z ogórkiem kiszonym

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Szczypiorek
20 g
1/2 pęczka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Ogórek kiszony
100 g
2 sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 100 g
Majonez
20 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 20 g
Musztarda
10 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Koszt składników
20.00