Pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym
- Jajko (4 szt.)
- Szczypiorek - 1/2 pęczka (20 g)
- Ogórek kiszony - 2 sztuki (100 g)
- Majonez - 2 łyżki (20 g)
- Musztarda - 1 łyżka (10 g)
Przepis na pastę jajeczną z ogórkiem kiszonym krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
Ogórki pokrój w drobną kostkę, dodaj jajka pokrojone w kostkę.
Dodaj majonez i musztardę, dokładnie wymieszaj.
Na samym końcu dodaj drobno pokrojony szczypiorek i przeprawy.
-
Pasta jajeczna
-
Pasta z awokado i jajkiem
-
Pasta z awokado i jajek
-
Pasta z awokado i jajka
-
Pasta z tuńczyka i jajka
-
Pasta jajeczna z awokado
-
Pasta z awokado z jajkiem
-
Pasta z makreli i jajka
-
Pasta z makreli i jajek
-
Pasta jajeczna fit
-
Pasta jajeczna z tuńczykiem
-
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
-
Pasta jajeczna z serem
-
Pasta jajeczna Thermomix
-
Pasta jajeczna z makrelą
-
Klasyczna pasta z makreli
-
Pasta z makreli fit
-
Pasta z makreli w oleju
-
Pasta jajeczna
Więcej informacji na temat pasty jajecznej z ogórkiem kiszonym
Pasta jajeczna to szybki, łatwy i tani sposób na smarowidło do kanapek, które możesz podawać na kolację lub śniadanie.
Klasyczna pasta składa się przeważnie tylko z ugotowanych jajek, majonezu i niewielkiej ilości podstawowych przypraw, takich jak sól, pieprz. Dzisiaj jednak przedstawię Ci przepis na pastę jajeczną z ogórkiem kiszonym, która będzie pyszna w smaku i szybka w przygotowaniu.
Będziesz potrzebować podstawowe składniki, które z pewnością masz w swoim domu, a jeśli nie to bez problemu dostaniesz je, w każdym sklepie.
Zaopatrz się w jajka, ogórki kiszone, majonez, musztardę, pieprz i sól.
Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych.
Kiszonki to także źródło witamin A, C, E, K i składników mineralnych takich jak: potas, wapń, fosfor, magnez.
Ogórki kiszone, kapusta kiszona i inne fermentowane produkty jak najbardziej powinny znaleźć się w naszej diecie. Produkty te są, także bogate w błonnik pokarmowy, który działa na nasze jelita jak szczotka, dzięki czemu wspomaga perystaltykę naszych jelit i zapobiega występowaniu zaparć.
Pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym, będzie bardzo dobra, jeśli doprawisz ją tylko odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i szczyptą soli.
Wszystko dokładnie wymieszaj i pasta gotowa. Podawaj ją na świeżym pieczywie o dobrym składzie. Skorzystaj z pieczywa żytniego na zakwasie, o jak największym udziale mąki żytniej. Tak przygotowane kanapki obficie posyp posiekaną kolendrą, będzie to dodatkowa porcja witaminy C.
Zatem, jak zrobić pastę jajeczną z ogórkiem kiszonym?
Wystarczy, że ugotujesz jajka na twardo w lekko osolonej wodzie.
Następnie ostudzisz je, obierzesz ze skorupy i pokroisz w drobną kostkę. Jeśli chcesz, śmiało możesz zetrzeć je na tarce. Ogórki tak samo pokrój drobno w kostkę i wymieszaj.
Dodaj majonez i musztardę do smaku, wymieszaj tak, aby składniki połączyły się. Bardzo smaczna pasta gotowa do spożycia.
Alergeny w paście jajecznej z ogórkiem kiszonym
Lista alergenów dla pasty jajecznej z ogórkiem kiszonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Musztarda
Wartości odżywcze pasty jajecznej z ogórkiem kiszonym
Pastę jajeczną podawaj na pieczywie dobrej jakości, najlepiej na żytnim na zakwasie.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.