Pasta jajeczna z makrelą

Opublikowano: 19.07.2021 r., 16:12 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajeczna pasta z makrelą i pieczywo.
Pasta jajeczna z makrelą
Pasta jajeczna z makrelą to dobry pomysł na śniadanie. Ta pasta jest prosta do przygotowania, a zachwyca swoim smakiem. Sprawdź, jak zrobić pastę z jajek i makreli!
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 10 min
202 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
3
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Makrela wędzona - 2 wędzone makrele bez głowy (250 g)
  • Jajko - 6 jajek rozmiar M (6 szt.)
  • Majonez - 2 łyżki (50 g)
  • Szczypiorek - 4 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na pastę jajeczną z makrelą krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie (10 min). Następnie obierz je ze skorupki i posiekaj w małą kostkę. Przełóż do miski.

Z wędzonych makrele pozbądź się ogona, a potem obierz je ze skórki i usuń kręgosłup z ościami. Rękoma porozrywaj makrelę na mniejsze kawałki. Pamiętaj, aby dobrze sprawdzić, czy pozbyłeś się wszystkich ości. Makrelę dodaj do jajek i całość wymieszaj.

Szczypiorek posiekaj.

Do miski z pozostałymi składnikami dodaj majonez, świeżo mielony pieprz oraz część szczypiorku.

Dobrze wymieszaj.

Górę pasty jajecznej z makrelą posyp pozostałym szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na pastę jajeczną z makrelą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat pasty jajecznej z makrelą

Pasta jajeczna z makrelą to idealny pomysł na pyszne i bardzo proste smarowidło do kanapek. Jednak tę pastę można jeść nie tylko z pieczywem. Pastę z makrelą wędzoną można umieścić na jajkach lub na krakersach. Zwłaszcza ten ostatni sposób to dobry pomysł na danie typu finger food. Taka pasta nadaje się na imprezę lub rodzinne spotkanie.

Jak zrobić pastę jajeczną z makrelą? Warto zacząć od ugotowania jajek. Później trzeba je obrać ze skorupki i posiekać (za pomocą noża lub malaksera) lub zetrzeć na tarce. Z makreli trzeba wybrać wszystkie ości – jest to bardzo ważne! Gdy już będziesz pewien, że ryba jest ich pozbawiona, możesz dodać makrelę do jajek. Składniki wystarczy wymieszać, ale jeśli chcesz, również możesz je szybko zmiksować. Następnie trzeba dodać pieprz, majonez i szczypiorek. Część szczypiorku warto zachować sobie na później, aby posypać nim z wierzchu. Pasty zazwyczaj nie trzeba już solić, ponieważ makrela sama w sobie jest już wystarczająco słona.

Przepis na pastę jajeczną z makrelą możesz dowolnie zmieniać. Jeśli zależy Ci na tym, aby pasta była bardziej jajeczna, dodaj więcej jajek lub zmniejsz ilość ryby. Pastę rybno-jajeczną możesz zrobić z ogórkiem. Możesz zdecydować się na ogórki kiszone lub konserwowe. Odpowiednim dodatkiem będzie także czerwona cebulka. Na kanapkę z pastą jajeczną z wędzoną rybą możesz dołożyć rzodkiewkę, sałatę, zielonego ogórka oraz pomidory koktajlowe.

Składniki na pastę możesz bardziej zmodyfikować. Jeśli nie odpowiada Ci szczypiorek, możesz zamienić go na natkę pietruszki, kolendrę lub koperek. Zamiast majonezu możesz zdecydować się na śmietanę lub jogurt naturalny. Ciekawym dodatkiem byłaby musztarda. Pastę można zjeść od razu, ale na drugi dzień smakuje lepiej – smaki będą miały czas, aby się przegryźć.

Ta pyszna pasta z rybą wędzoną i jajkiem nadaje się na śniadanie, lunch i kolację. Można ją także podać na grzankach lub ze świeżym pieczywie jako przystawka przed daniem głównym. Taka pasta najlepiej smakuje na zimno, więc przed podaniem należy ją schłodzić.

Alergeny w paście jajecznej z makrelą

Lista alergenów dla pasty jajecznej z makrelą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makrela wędzona
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze pasty jajecznej z makrelą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
202.75
202.75
Białko (g)
16.37
16.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
0.54
0.54
Węglowodany przyswajalne (g)
0.47
0.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.08
0.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
14.47
14.47
Tłuszcze nasycone (g)
4.66
4.66
Tłuszcze nienasycone (g)
9.81
9.81
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.45
4.45
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.37
5.37
Cholesterol (mg)
215.17
215.17

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
98.02
98.02
Witamina B6 (mg)
0.24
0.24
Witamina B12 (µg (mcg))
2.08
2.08
Witamina C (mg)
2.60
2.60
Witamina D (µg (mcg))
5.38
5.38
Witamina E (mg)
1.26
1.26
Retinol (µg (mcg))
91.23
91.23
Tiamina (mg)
0.07
0.07
Ryboflawina (mg)
0.45
0.45
Niacyna (mg)
4.13
4.13
Foliany (µg (mcg))
28.25
28.25
Beta karoten (µg (mcg))
80.77
80.77

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
273.72
273.72
Potas (mg)
279.55
279.55
Wapń (mg)
43.03
43.03
Fosfor (mg)
165.08
165.08
Magnez (mg)
21.31
21.31
Żelazo (mg)
1.52
1.52
Cynk (mg)
0.99
0.99
Miedź (mg)
0.09
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty jajecznej z makrelą 3
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty jajecznej z makrelą

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makrela wędzona
250 g
2 wędzone makrele bez głowy
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 250 g
Jajko
6 szt.
6 jajek rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Majonez
50 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Szczypiorek
20 g
4 łyżki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
20.00