Pasta jajeczna z makrelą
- Makrela wędzona - 2 wędzone makrele bez głowy (250 g)
- Jajko - 6 jajek rozmiar M (6 szt.)
- Majonez - 2 łyżki (50 g)
- Szczypiorek - 4 łyżki (20 g)
Przepis na pastę jajeczną z makrelą krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie (10 min). Następnie obierz je ze skorupki i posiekaj w małą kostkę. Przełóż do miski.
Z wędzonych makrele pozbądź się ogona, a potem obierz je ze skórki i usuń kręgosłup z ościami. Rękoma porozrywaj makrelę na mniejsze kawałki. Pamiętaj, aby dobrze sprawdzić, czy pozbyłeś się wszystkich ości. Makrelę dodaj do jajek i całość wymieszaj.
Szczypiorek posiekaj.
Do miski z pozostałymi składnikami dodaj majonez, świeżo mielony pieprz oraz część szczypiorku.
Dobrze wymieszaj.
Górę pasty jajecznej z makrelą posyp pozostałym szczypiorkiem.
-
Pasta jajeczna
-
Pasta z awokado i jajkiem
-
Pasta z awokado i jajek
-
Pasta z awokado i jajka
-
Pasta z tuńczyka i jajka
-
Pasta jajeczna z awokado
-
Pasta z awokado z jajkiem
-
Pasta z makreli i jajka
-
Pasta z makreli i jajek
-
Pasta jajeczna fit
-
Pasta jajeczna z tuńczykiem
-
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
-
Pasta jajeczna z serem
-
Pasta jajeczna Thermomix
-
Klasyczna pasta z makreli
-
Pasta z makreli fit
-
Pasta z makreli w oleju
-
Pasta bezjajeczna
-
Pasta jajeczna
Więcej informacji na temat pasty jajecznej z makrelą
Pasta jajeczna z makrelą to idealny pomysł na pyszne i bardzo proste smarowidło do kanapek. Jednak tę pastę można jeść nie tylko z pieczywem. Pastę z makrelą wędzoną można umieścić na jajkach lub na krakersach. Zwłaszcza ten ostatni sposób to dobry pomysł na danie typu finger food. Taka pasta nadaje się na imprezę lub rodzinne spotkanie.
Jak zrobić pastę jajeczną z makrelą? Warto zacząć od ugotowania jajek. Później trzeba je obrać ze skorupki i posiekać (za pomocą noża lub malaksera) lub zetrzeć na tarce. Z makreli trzeba wybrać wszystkie ości – jest to bardzo ważne! Gdy już będziesz pewien, że ryba jest ich pozbawiona, możesz dodać makrelę do jajek. Składniki wystarczy wymieszać, ale jeśli chcesz, również możesz je szybko zmiksować. Następnie trzeba dodać pieprz, majonez i szczypiorek. Część szczypiorku warto zachować sobie na później, aby posypać nim z wierzchu. Pasty zazwyczaj nie trzeba już solić, ponieważ makrela sama w sobie jest już wystarczająco słona.
Przepis na pastę jajeczną z makrelą możesz dowolnie zmieniać. Jeśli zależy Ci na tym, aby pasta była bardziej jajeczna, dodaj więcej jajek lub zmniejsz ilość ryby. Pastę rybno-jajeczną możesz zrobić z ogórkiem. Możesz zdecydować się na ogórki kiszone lub konserwowe. Odpowiednim dodatkiem będzie także czerwona cebulka. Na kanapkę z pastą jajeczną z wędzoną rybą możesz dołożyć rzodkiewkę, sałatę, zielonego ogórka oraz pomidory koktajlowe.
Składniki na pastę możesz bardziej zmodyfikować. Jeśli nie odpowiada Ci szczypiorek, możesz zamienić go na natkę pietruszki, kolendrę lub koperek. Zamiast majonezu możesz zdecydować się na śmietanę lub jogurt naturalny. Ciekawym dodatkiem byłaby musztarda. Pastę można zjeść od razu, ale na drugi dzień smakuje lepiej – smaki będą miały czas, aby się przegryźć.
Ta pyszna pasta z rybą wędzoną i jajkiem nadaje się na śniadanie, lunch i kolację. Można ją także podać na grzankach lub ze świeżym pieczywie jako przystawka przed daniem głównym. Taka pasta najlepiej smakuje na zimno, więc przed podaniem należy ją schłodzić.
Alergeny w paście jajecznej z makrelą
Lista alergenów dla pasty jajecznej z makrelą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makrela wędzona
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze pasty jajecznej z makrelą
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.