Pasta jajeczna z cebulką

Opublikowano: 23.01.2022 r., 20:25 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowa pasta jajeczna z cebulą
Pasta jajeczna z cebulką
Pasta jajeczna z cebulką to świetny pomysł na dodatek do kanapki, którą przygotujesz w krótkim czasie dla całej swojej rodziny.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 10 min
171 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 7 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Szczypiorek - 1 pęczek (40 g)
  • Cebula dymka - 1 sztuka (30 g)
  • Majonez - 4 łyżki (40 g)
  • Musztarda - 1 łyżeczka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na pastę jajeczną z cebulką krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Obierz jajka ze skorupy i pokrój w małą kostkę.

Cebulkę drobno posiekaj i wymieszaj z jajkami, dodaj majonez i musztardę.

Pastę dopraw do smaku i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na pastę jajeczną z cebulką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,5% osób

Więcej informacji na temat pasty jajecznej z cebulką

Pasta jajeczna z cebulką to szybki, łatwy i tani sposób na smarowidło do kanapek, które możesz podawać na kolację lub śniadanie.

Klasyczna pasta składa się przeważnie tylko z ugotowanych jajek, majonezu i niewielkiej ilości podstawowych przypraw, takich jak sól, pieprz. Dzisiaj jednak przedstawię Ci przepis na pastę jajeczną z cebulką, która będzie pyszna w smaku i szybka w przygotowaniu.

Będziesz potrzebować podstawowe składniki, które z pewnością masz w swoim domu, a jeśli nie to bez problemu dostaniesz je, w każdym sklepie.

Zaopatrz się w jajka, cebulkę, szczypiorek, majonez, musztardę, pieprz i sól.

Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych.

Zatem, jak zrobić pastę jajeczną z cebulką?

Wystarczy, że ugotujesz jajka na twardo w lekko osolonej wodzie.

Następnie ostudzisz je, obierzesz ze skorupy i pokroisz w drobną kostkę. Jeśli chcesz, śmiało możesz zetrzeć je na tarce. Następnie, drobno pokrój cebulkę i wymieszaj. Dodaj majonez i musztardę do smaku, wymieszaj tak, aby składniki połączyły się. Pasta jajeczna z cebulką, będzie bardzo dobra, jeśli doprawisz ją tylko odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i szczyptą soli. Podawaj ją na świeżym pieczywie o dobrym składzie. Skorzystaj z pieczywa żytniego na zakwasie, o jak największym udziale mąki żytniej. Tak przygotowane kanapki obficie posyp posiekaną kolendrą, będzie to dodatkowa porcja witaminy C.

Bardzo smaczna pasta do chleba gotowa do spożycia, możesz podawać ją na śniadanie lub kolację. Skoro już znasz mój prosty przepis na pastę do pieczywa, która jest niesamowicie łatwa i szybka w przygotowaniu, koniecznie wypróbuj go w swoim domu. Pastę pokochają nie tylko dorośli ale też dzieci, warto zadbać, aby jajka znajdowały się w naszej diecie. Nie ma się co obawiać o cholesterol, jest on bardzo potrzebny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, odpowiada między innymi za budowę ścian komórkowych i tworzy osłonki mielinowe.

Alergeny w paście jajecznej z cebulką

Lista alergenów dla pasty jajecznej z cebulką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda

Wartości odżywcze pasty jajecznej z cebulką

na 100g gotowej potrawy

Pastę podawaj z pieczywem dobrej jakości, najlepiej żytnim na zakwasie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
171.47
171.47
Białko (g)
9.80
9.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
1.57
1.57
Węglowodany przyswajalne (g)
1.08
1.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.49
0.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
13.78
13.78
Tłuszcze nasycone (g)
4.19
4.19
Tłuszcze nienasycone (g)
9.59
9.59
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.19
4.19
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.40
5.40
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
276.53
276.53

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
141.56
141.56
Witamina B6 (mg)
0.14
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.66
0.66
Witamina C (mg)
6.43
6.43
Witamina D (µg (mcg))
1.48
1.48
Witamina E (mg)
1.11
1.11
Retinol (µg (mcg))
118.67
118.67
Tiamina (mg)
0.05
0.05
Ryboflawina (mg)
0.36
0.36
Niacyna (mg)
0.16
0.16
Foliany (µg (mcg))
48.67
48.67
Beta karoten (µg (mcg))
273.09
273.09

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
186.36
186.36
Potas (mg)
151.02
151.02
Wapń (mg)
56.16
56.16
Fosfor (mg)
157.09
157.09
Magnez (mg)
15.02
15.02
Żelazo (mg)
1.58
1.58
Cynk (mg)
1.05
1.05
Miedź (mg)
0.07
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty jajecznej z cebulką 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty jajecznej z cebulką

Koszt składników
19.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Szczypiorek
40 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 40 g
Cebula dymka
30 g
1 sztuka
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Majonez
40 g
4 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.59
Za 40 g
Musztarda
10 g
1 łyżeczka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Koszt składników
19.50