Pasta jajeczna Thermomix

Opublikowano: 09.02.2022 r., 17:10 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowa pasta jajeczna w słoiku
Pasta jajeczna Thermomix
Pasta jajeczna Thermomix jest naprawdę szybka w przygotowaniu. Koniecznie poznajcie ten prosty przepis z gotowanych jajek, majonezu i szczypiorku.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 14 min
65 kcal
Kcal w porcji
30 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (5 szt.)
  • Majonez (50 g)
  • Szczypiorek (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
thermomix, koszyczek (thermomix)

Przepis na pastę jajeczną z thermomixa krok po kroku

Do naczynia Thermomixa wlej 500 ml wody i włóż koszyczek.

Do koszyczka włóż jajka i gotuj je 14 minut / Varoma / obroty 1.

Po ugotowaniu jajka ostudź, obierz i przekrój na pół.

Naczynie Thermomixa umyj i osusz.

Do naczynia Thermomixa włóż jajka, dodaj posiekany szczypiorek, majonez, dużą szczyptę soli i pół łyżeczki pieprzu ziołowego.

Wymieszaj całość przez 20 sekund / obroty 3.5.

Jak oceniasz przepis na pastę jajeczną z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat pasty jajecznej z thermomixa

Pasta jajeczna Thermomix jest naprawdę szybka w przygotowaniu. Koniecznie poznajcie ten prosty przepis.

Aby wykonać przepis na pastę jajeczną z Thermomixa potrzebne będą gotowane jajka. Możecie je ugotować w garnuszku lub w Thermomixie. Gotowanie w garnku powinno trwać około 8 minut od momentu rozpoczęcia wrzenia. Natomiast w Thermomixie trwa to około 14 minut. Wówczas nalejcie do Thermomixa 500 ml wody i włóżcie koszyczek, a do niego jajka. W ten sposób, z użyciem temperatury Varoma uzyskacie idealnie ugotowane jajka. Gdy jajka się studzą, umyjcie i osuszcie naczynie Thermomixa. Posiekajcie również szczypiorek. Teraz włóżcie do naczynia obrane i przekrojone na pół jajka, majonez i szczypiorek. Doprawcie wszystko pieprzem ziołowym i solą. Całość należy wymieszać przez 20 sekund i gotowe.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić pastę jajeczną w Thermomixie. Sami widzicie, że to naprawdę prosty przepis.

Tak przygotowana pasta to mój absolutny ulubieniec wśród dodatków do chleba na śniadanie.

Potrawy z jajek to bardzo dobre rozwiązanie. Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca. Istotnym jest sposób spożywania jaj. Niestety smażone w towarzystwie tłustych kiełbas lub boczku mają więcej oddziaływań negatywnych. Dlatego warto szukać zdrowszych i smaczniejszych rozwiązań jak nasz przepis na pastę jajeczną.

Szczypiorek to roślina bogata w wartości odżywcze. Jej walory smakowe znane były już w średniowieczu. Wtedy nie wiedziano za to, że to świetne źródło witaminy K, witaminy C oraz witaminy A. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na wzmocnienie kości, układu odpornościowego czy układu nerwowego. Ważne jest by wzbogacać dania o dodatek ziół takich jak szczypiorek. Ponieważ oprócz ostrości dodadzą również ważne dla zdrowia witaminy. Tym bardziej że mają naprawdę niewiele kilokalorii. Łyżka posiekanego szczypiorku to tylko 5 kcal!

Alergeny w paście jajecznej z thermomixa

Lista alergenów dla pasty jajecznej z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze pasty jajecznej z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kcal)
216.99
65.10
Białko (g)
10.44
3.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany (g)
0.86
0.26
Węglowodany przyswajalne (g)
0.75
0.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.11
0.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz (g)
18.73
5.62
Tłuszcze nasycone (g)
5.16
1.55
Tłuszcze nienasycone (g)
13.57
4.07
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.44
1.63
Tłuszcze wielonasycone (g)
8.13
2.44
Cholesterol (mg)
307.06
92.12

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina A (µg (mcg))
141.38
42.41
Witamina B6 (mg)
0.15
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.74
0.22
Witamina C (mg)
2.56
0.77
Witamina D (µg (mcg))
1.65
0.49
Witamina E (mg)
1.33
0.40
Retinol (µg (mcg))
131.62
39.49
Tiamina (mg)
0.04
0.01
Ryboflawina (mg)
0.38
0.11
Niacyna (mg)
0.09
0.03
Foliany (µg (mcg))
43.38
13.01
Beta karoten (µg (mcg))
116.03
34.81

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód (mg)
208.37
62.51
Potas (mg)
127.62
38.29
Wapń (mg)
50.53
15.16
Fosfor (mg)
165.79
49.74
Magnez (mg)
11.71
3.51
Żelazo (mg)
1.52
0.46
Cynk (mg)
1.09
0.33
Miedź (mg)
0.07
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty jajecznej z thermomixa 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty jajecznej z thermomixa

Koszt składników
12.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Majonez
50 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Szczypiorek
15 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 15 g
Koszt składników
12.00