Pasta jajeczna
- Jajko (3 szt.)
- Majonez (25 g)
- Jogurt naturalny (25 ml)
- Szczypiorek (10 g)
Przepis na pastę jajeczną krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo - gotuj około 10 minut od momentu zagotowania wody.
Ugotowane jajka wystudź, obierz i rozgnieć widelcem.
Posiekaj szczypiorek.
Wymieszaj jajka z majonezem, jogurtem, szczypiorkiem i dopraw do smaku solą i pieprzem.
-
Pasta z awokado i jajkiem
-
Pasta z awokado i jajek
-
Pasta z awokado i jajka
-
Pasta z tuńczyka i jajka
-
Pasta jajeczna z awokado
-
Pasta z awokado z jajkiem
-
Pasta z makreli i jajka
-
Pasta z makreli i jajek
-
Pasta jajeczna fit
-
Pasta jajeczna z tuńczykiem
-
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
-
Pasta jajeczna z serem
-
Pasta jajeczna Thermomix
-
Pasta jajeczna z makrelą
-
Klasyczna pasta z makreli
-
Pasta z makreli fit
-
Pasta z makreli w oleju
-
Pasta bezjajeczna
-
Pasta jajeczna
Więcej informacji na temat pasty jajecznej
Wiesz jak sprawdzić świeżość i jak przechowywać jajka?
Zacznijmy od tego, z czego składa się jajko. Jest to białko, żółtko, osłonka, komora powietrzna i skorupka. W trakcie przechowywania w jajku powiększa się komora powietrzna. Skoro to już wiemy, to przejdźmy do tego, jak sprawdzić świeżość jajka. Bierzemy sobie szklankę ze zwykłą wodą i wkładamy do niej jajko. Jeżeli jajko pójdzie na dno szklanki, to jest to świeże jajko, ponieważ komora powietrzna jeszcze jest nieduża. Im starsze jest jajko, tym większa jest komora powietrzna i jajko znajduje się coraz wyżej w naszej szklance z wodą. Żeby jajka dłużej były świeże najlepiej przechowywać je w lodówce w temperaturze około 4-6 stopni Celsjusza. Średnio jajka można przechowywać przez 3 tygodnie. Smak i wygląd jajek zależy od bardzo wielu czynników, takich jak rasa kur, rodzaj paszy, czy wieku kur. To też może wpływać na ich wartość odżywczą. Jeżeli kur karmione są paszą wzbogaconą w kwasy tłuszczowe omega 3, to jajka także zawierają te tłuszcze. Jajka ogólnie są wartościowym produktem, ale jak wszystko należy jeść je z umiarem. Można zrobić z nich wiele smacznych potraw, między innymi różne pasty.
Domowa pasta jajeczna to świetny dodatek do kanapek, które nadają się zarówno na śniadanie, jak i inne posiłki. Przepis na pastę jajeczną jest bardzo prosty, a pasta wychodzi pyszna. Taka podstawowa wersja pasty jest chyba najlepsza. Przejdźmy wreszcie do tego, jak zrobić pastę jajeczną. Jest to bardzo łatwe. Zaczynamy oczywiście od ugotowania jajek na twardo. Jajko wkładamy do garnka z zimną wodą i gotujemy na twardo około 10 minut, licząc od momentu zagotowania się wody. Żeby jajko nie pękało w trakcie gotowania, najlepiej wyjąć je wcześniej z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową. Następnie obieramy jajka i ścieramy na tarce lub rozgniatamy jajko widelcem — ja wolę tę drugą metodę, bo jest szybsza, ale za to pierwsza zwykle wygląda lepiej, bo kawałki jajka są do siebie podobne. Teraz drobno siekamy szczypiorek i dodajemy do jajek. Całość mieszamy z majonezem i pieprzem. W ten sposób wychodzi nam smaczna pasta jajeczna do chleba.
Alergeny w paście jajecznej
Lista alergenów dla pasty jajecznej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
Wartości odżywcze pasty jajecznej
Pastę jajeczną podawaj z pieczywem pełnoziarnistym i warzywami.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.