Pasta chili

Opublikowano: 13.02.2023 r., 19:55 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasta chili w czarnej miseczce
Pasta chili
Ta pikantna pasta chili to idealny dodatek do zup, makaronów z gulaszem węgierskim, dań w stylu fast-food czy jako podstawa innych sosów i marynat.
Przygotowanie 10 min
Czas duszenia i Blendowanie 30 min
2341 kcal
Kcal w porcji
1750 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Papryczka chili czerwona świeża (1500 g)
  • Czosnek 6 ząbków (30 g)
  • Sól 3/5 łyżki (10 g)
  • Cukier 3 łyżki (45 g)
  • Olej rzepakowy (170 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryczka chilli świeża, czosnek, cukier
Sprzęt kuchenny
garnek, blender, słoiki, rękawiczki

Przepis na pastę chili krok po kroku

Ubierz rękawiczki jednorazowe. Papryczki umyj i osusz. Przekrój je wzdłuż na pół i usuń gniazdo nasienne.

Papryczki pokrój w kawałki i umieść w garnku z grubym dnem. Wlej 3 łyżki wody i duś papryczki 15-20 minut, aż będą miękkie.

Teraz dodaj czosnek pokrojony w plastry, cukier, sól i olej. Przemieszaj i podgrzej całość przez około 8 minut.

Ściągnij garnek z palnika. Zblenduj całość na gładką masę.

Do wyparzonych, suchych słoików włóż pastę. Dokładnie zakręć i pasteryzuj przez 10 minut.

Jak oceniasz przepis na pastę chili
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pasty chili

Ta pikantna pasta chili to idealny dodatek do zup, makaronów z gulaszem węgierskim, dań w stylu fast-food czy jako podstawa innych sosów i marynat. Wykonaj taką pastę samodzielnie, by zawsze mieć ją pod ręką.

Ten sprawdzony przepis na pastę chili jest bardzo prosty w wykonaniu. Potrzebne składniki to ostre papryczki chili, czosnek, olej, sól i ocet.

Na początku ubierz rękawiczki jednorazowe. Papryczki umyj i osusz. Przekrój je wzdłuż na pół i usuń gniazdo nasienne. Papryczki pokrój w kawałki i umieść w garnku z grubym dnem. Pamiętaj, by pod żadnym pozorem nie potrzeć sobie twarzy, a szczególnie oczy dłońmi po krojeniu papryczek. Teraz wlej 3 łyżki wody i duś papryczki 15-20 minut, aż będą miękkie. Teraz dodaj czosnek pokrojony w plastry, cukier, sól i olej. Przemieszaj i podgrzej całość przez około 8 minut. Ściągnij garnek z palnika. Zblenduj całość na gładką masę. Do wyparzonych, suchych słoików włóż pastę. Dokładnie zakręć i pasteryzuj przez 10 minut. Tak przygotowana najlepsza pasta do słoików świetnie sprawdzi się jako zapasy na zimę, gdy warto dodawać rozgrzewające przyprawy do dań.

Jeśli wiesz już, jak zrobić pastę chili to pewnie zastanawiasz się również, do czego można jej użyć. Taka domowa, pyszna i ostra pasta z papryczek chilli to idealny pomysł na dodatek do mięsa lub ryb. Dzięki temu stają się one bardziej wyraziste i nabierają charakteru.

Papryka chili to ogólna nazwa na ostre papryczki. Zaliczamy tu kilka odmian, które znacznie różnią się ostrością. Za ostry smak papryczek odpowiada kapsaicyna. Jednak oprócz smaku nadaje ona również wielu właściwości prozdrowotnych. Określana jest jako naturalny antybiotyk, ponieważ opóźnia rozwój drobnoustrojów. Wykazano również jej działanie antyoksydacyjne, przeciwbólowe czy termoregulacyjne. Im dłużej papryczka dojrzewa, tym więcej kapsaicyny w niej znajdziemy. W ostatnich lata wiele uwagi poświęca się badaniom nad jej działaniem antynowotworowym. Sugeruje się, że może ona zapobiec rozwojowi nowotworu poprzez uśmiercanie komórek nowotworowych.

Pomimo wielu działań prozdrowotnych, warto wziąć pod uwagę, że kapsaicyna w nadmiernych ilościach jest toksyczna, a nawet śmiertelna. W zależności od źródeł dawka śmiertelna wynosi od 56 do 512 mg / kg masy ciała.

Według starego porzekadła to „dawka robi truciznę”. I choć kapsaicyna jest dobra dla naszego zdrowia, to warto pamiętać o umiarze.

Alergeny w paście chili

Lista alergenów dla pasty chili przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pastę chili

Wartości odżywcze pasty chili

na 100g gotowej potrawy

Za ostry smak papryczek odpowiada kapsaicyna. Jednak oprócz smaku nadaje ona również wielu właściwości prozdrowotnych. Określana jest jako naturalny antybiotyk, ponieważ opóźnia rozwój drobnoustrojów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1750g)
Energia (kcal)
133.79
2341.26
Białko (g)
1.71
29.87
Fenyloalanina (mg)
0.06
1.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(1750g)
Węglowodany (g)
10.65
186.37
Węglowodany przyswajalne (g)
9.33
163.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.32
23.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1750g)
Tłuszcz (g)
10.08
176.39
Tłuszcze nasycone (g)
0.84
14.77
Tłuszcze nienasycone (g)
9.24
161.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.41
112.18
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.82
49.43
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(1750g)
Witamina A (µg (mcg))
41.03
717.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.46
8.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
123.35
2158.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
1.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
1.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.07
18.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.71
344.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
456.50
7988.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(1750g)
Sód (mg)
229.09
4009.10
Potas (mg)
282.17
4937.89
Wapń (mg)
15.22
266.39
Fosfor (mg)
39.37
688.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.09
351.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.91
15.97
Cynk (mg)
0.24
4.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
2.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty chili 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty chili

Koszt składników
58.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryczka chili czerwona świeża
1500 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 15
45.00
Za 1500 g
Czosnek
30 g
6 ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Sól
10 g
3/5 łyżki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Cukier
45 g
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Olej rzepakowy
170 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.19
Za 170 ml
Koszt składników
58.50