Pasta chili
- Papryczka chili czerwona świeża (1500 g)
- Czosnek - 6 ząbków (30 g)
- Sól - 3/5 łyżki (10 g)
- Cukier - 3 łyżki (45 g)
- Olej rzepakowy (170 ml)
Przepis na pastę chili krok po kroku
Ubierz rękawiczki jednorazowe. Papryczki umyj i osusz. Przekrój je wzdłuż na pół i usuń gniazdo nasienne.
Papryczki pokrój w kawałki i umieść w garnku z grubym dnem. Wlej 3 łyżki wody i duś papryczki 15-20 minut, aż będą miękkie.
Teraz dodaj czosnek pokrojony w plastry, cukier, sól i olej. Przemieszaj i podgrzej całość przez około 8 minut.
Ściągnij garnek z palnika. Zblenduj całość na gładką masę.
Do wyparzonych, suchych słoików włóż pastę. Dokładnie zakręć i pasteryzuj przez 10 minut.
-
Papryka marynowana
-
Papryki faszerowane
-
Buraczki z papryką
-
Buraczki z papryką na zimę
-
Buraki z papryką na zimę
-
Papryka na zimę
-
Leczo na zimę
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Sałatka z cukinii do słoików
-
Papryka w occie
-
Surówka z papryki
-
Sos piri piri
-
Kiszona papryka
-
Papryka w zalewie słodko kwaśnej
-
Papryka marynowana z miodem
-
Pasta z pieczonej papryki
-
Ogórki z papryką
-
Sałatka szwedzka z papryką
-
Przetwory z papryki
Więcej informacji na temat pasty chili
Ta pikantna pasta chili to idealny dodatek do zup, makaronów z gulaszem węgierskim, dań w stylu fast-food czy jako podstawa innych sosów i marynat. Wykonaj taką pastę samodzielnie, by zawsze mieć ją pod ręką.
Ten sprawdzony przepis na pastę chili jest bardzo prosty w wykonaniu. Potrzebne składniki to ostre papryczki chili, czosnek, olej, sól i ocet.
Na początku ubierz rękawiczki jednorazowe. Papryczki umyj i osusz. Przekrój je wzdłuż na pół i usuń gniazdo nasienne. Papryczki pokrój w kawałki i umieść w garnku z grubym dnem. Pamiętaj, by pod żadnym pozorem nie potrzeć sobie twarzy, a szczególnie oczy dłońmi po krojeniu papryczek. Teraz wlej 3 łyżki wody i duś papryczki 15-20 minut, aż będą miękkie. Teraz dodaj czosnek pokrojony w plastry, cukier, sól i olej. Przemieszaj i podgrzej całość przez około 8 minut. Ściągnij garnek z palnika. Zblenduj całość na gładką masę. Do wyparzonych, suchych słoików włóż pastę. Dokładnie zakręć i pasteryzuj przez 10 minut. Tak przygotowana najlepsza pasta do słoików świetnie sprawdzi się jako zapasy na zimę, gdy warto dodawać rozgrzewające przyprawy do dań.
Jeśli wiesz już, jak zrobić pastę chili to pewnie zastanawiasz się również, do czego można jej użyć. Taka domowa, pyszna i ostra pasta z papryczek chilli to idealny pomysł na dodatek do mięsa lub ryb. Dzięki temu stają się one bardziej wyraziste i nabierają charakteru.
Papryka chili to ogólna nazwa na ostre papryczki. Zaliczamy tu kilka odmian, które znacznie różnią się ostrością. Za ostry smak papryczek odpowiada kapsaicyna. Jednak oprócz smaku nadaje ona również wielu właściwości prozdrowotnych. Określana jest jako naturalny antybiotyk, ponieważ opóźnia rozwój drobnoustrojów. Wykazano również jej działanie antyoksydacyjne, przeciwbólowe czy termoregulacyjne. Im dłużej papryczka dojrzewa, tym więcej kapsaicyny w niej znajdziemy. W ostatnich lata wiele uwagi poświęca się badaniom nad jej działaniem antynowotworowym. Sugeruje się, że może ona zapobiec rozwojowi nowotworu poprzez uśmiercanie komórek nowotworowych.
Pomimo wielu działań prozdrowotnych, warto wziąć pod uwagę, że kapsaicyna w nadmiernych ilościach jest toksyczna, a nawet śmiertelna. W zależności od źródeł dawka śmiertelna wynosi od 56 do 512 mg / kg masy ciała.
Według starego porzekadła to „dawka robi truciznę”. I choć kapsaicyna jest dobra dla naszego zdrowia, to warto pamiętać o umiarze.
Alergeny w paście chili
Lista alergenów dla pasty chili przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pastę chili
Wartości odżywcze pasty chili
Za ostry smak papryczek odpowiada kapsaicyna. Jednak oprócz smaku nadaje ona również wielu właściwości prozdrowotnych. Określana jest jako naturalny antybiotyk, ponieważ opóźnia rozwój drobnoustrojów.
Energia i białka
(1750g)
Węglowodany
(1750g)
Tłuszcze
(1750g)
Witaminy
(1750g)
Składniki mineralne
(1750g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.