Passata pomidorowa
- Pomidor (5000 g)
Przepis na passatę pomidorową krok po kroku
W dużym garnku zagotuj wodę (ok. 3/4 wysokości garnka). Partiami wkładaj do niej pomidory na ok. 1 minutę, następnie wyjmij, obierz ze skórki, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki.
Tak przygotowane pomidory przełóż do czystego garnka, dopraw wedle uznania i zagotuj. Gotuj ok. 5 minut.
Passatę przelej go wygotowanych słoików lub szklanych butelek, szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem, aż wystygną.
Przed przelaniem możesz też ją zblendować, w zależności od konsystencji, jaką chcesz uzyskać.
-
Pomidory w słoikach
-
Sałata z zielonych pomidorów na zimę
-
Ostre ogórki meksykańskie
-
Pomidory z cebulą w słoiku
-
Pomidory do słoików
-
Sałatka ukraińska z zielonych pomidorów
-
Pomidory koktajlowe na zimę
-
Sałatka z zielonych pomidorów i papryki
-
Pomidory koktajlowe w słoikach na zimę
-
Pomidory w słoikach na zimę
-
Sałatka z zielonych pomidorów i ogórków
-
Sos pomidorowy na zimę
-
Pomidorki koktajlowe w zalewie
-
Przecier z pomidorów na zimę
-
Pomidory w kawałkach na zimę
-
Sałatka z pomidorów do słoika
-
Pomidory na zimę do kanapek
-
Pomidory na zupę do słoików
-
Pomidory do słoików na zimę
Więcej informacji na temat passaty pomidorowej
Passata pomidorowa to pomysł na pyszny dodatek do zup, sosów, dań głównych, zapiekanek, czy pizzy pochodzący prosto z tradycyjnej włoskiej kuchni. Często bywa nazywana również przecierem pomidorowym, jednak warto pamiętać, że są to dwa odrębne produkty. Mimo że powstają z tych samych produktów, czyli ze świeżych pomidorów i mają identyczny skład, główna różnica polega na konsystencji. Przecier jest zdecydowanie gęstszy i bardziej skoncentrowany, passata jest natomiast bardziej płynna. Najlepsza, domowa passata powstaje ze świeżych pomidorów, najlepiej sezonowych i dojrzałych, ponieważ wtedy mają najbardziej intensywny smak i najwięcej wartości odżywczych. Takie przetwory pomidorowe to również świetny sposób na przedłużenie sezonu na te warzywa w swojej kuchni. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić passatę pomidorową, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis, dzięki któremu przygotujesz ją w łatwy i prosty sposób. Wystarczy, że sparzone, obrane ze skórki pomidory zagotujesz w dużym garnku, doprawisz wedle uznania i przelejesz do słoików lub szklanych butelek. Jako przyprawy do passaty bardzo dobrze sprawdzają się ząbki czosnku, świeża lub suszona bazylia, oregano oraz zioła prowansalskie. Ilość i jakość przypraw możesz indywidualnie dopasować do swoich preferencji, dlatego przepis na passatę pomidorową warto dowolnie modyfikować i eksperymentować z różnymi dodatkami. Passata pomidorowa świetnie sprawdzi się jako baza do zup i sosów, można ją również wykorzystać jako dodatek do pizzy lub zapiekanek. Pomidory to bardzo wartościowe warzywa, będące źródłem witamin, potasu i likopenu, który jest bardzo silnym antyoksydantem oraz działa prewencyjnie w stosunku do chorób układu sercowo-naczyniowego oraz nowotworów. Co ciekawe, jego zawartość w passacie i innych przetworach pomidorowych jest wyższa niż w świeżych pomidorach, przez co bez obaw można stwierdzić, że jest to zdrowy, wartościowy, a przy tym bardzo smaczny produkt.
Alergeny w passacie pomidorowej
Lista alergenów dla passaty pomidorowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na passatę pomidorową
Wartości odżywcze passaty pomidorowej
Mimo że w wielu innych przepisach do passaty często dodaje się cukier, warto z niego zrezygnować. Będzie równie smaczna, a przy tym zdecydowanie zdrowsza.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.