Parzycha

Opublikowano: 04.01.2024 r., 21:55 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Miseczka z parzychą
Parzycha
Parzycha to tradycyjna polska zupa, zwykle przygotowywana z białej lub kiszonej kapusty. Jest smaczna, prosta w przygotowaniu, a przy tym naprawdę odżywcza.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
274 kcal
Kcal w porcji
235 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Młoda kapusta (500 g)
  • Marchewka (45 g)
  • Pietruszka (45 g)
  • Seler korzeniowy (70 g)
  • Por (70 g)
  • Cebula (100 g)
  • Masło klarowane (20 g)
  • Ziemniaki młode (500 g)
  • Żeberka wieprzowe (1000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na parzyche krok po kroku

Żeberka przełóż do garnka i zalej 2 litrami zimnej wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz włoszczyznę i gotuj na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką około 1 godzinę

Mięso i warzywa wyjmij i pokrój na małe kawałki.

Umytą kapustę pokrój w paski. Ziemniaki obierz i pokrój na równe kawałki. Dodaj do wywaru i gotuj około 20 minut aż kapusta i ziemniaki będą miękkie.

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i smaż na złoty kolor na maśle klarowanym. Pod koniec gotowania dodaj do zupy.

Na koniec zupę dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dodaj pokrojone mięso i marchewkę.

Jak oceniasz przepis na parzyche
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 61,8% osób

Więcej informacji na temat parzychy

Parzycha to tradycyjna polska zupa, zwykle przygotowywana z białej lub kiszonej kapusty. Jest smaczna, prosta w przygotowaniu, a przy tym naprawdę odżywcza.

Przepis na parzychę to doskonały pomysł na to jak wykorzystać kapustę w swojej kuchni na co dzień. Idealna jest z młodej kapusty, ale również z kiszonej, czy ze słodkiej kapusty. Zupa parzycha zasmakuje wszystkim miłośnikom kapusty. Idealnie sprawdzi się jako pyszny obiad czy kolacja. Jest niezwykle sycąca ze względu na naprawdę duży udział błonnika, czy ziemniaków. Możesz do niej również dodać mięso np. boczek lub w wersji wege podsmażone wędzone tofu. Wystarczy tylko jeden duży garnek, by ją przygotować, co znacznie ułatwia pracę i sprzątanie po gotowaniu. Choć zupa jest prosta, wcale nie smakuje nudna czy mdło. To ze względu na dodatek przypraw i pyszny smak gotowanej kapusty. To świetny sposób, by włączyć do swojego menu białą kapustę, która jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. To wspaniałe źródło witaminy K, B czy A. W tej zupie, kapusta, wypada niezwykle delikatnie i pysznie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić parzychę, by była pyszna, a także dobra dla zdrowia, to ten prosty przepis będzie idealnym rozwiązaniem. To najlepsza opcja na jesienne dni, gdyż bardzo dobrze rozgrzewa. Choć bardzo prosta, jest mało znana. Jej głównym składnikiem jest kapusta. W tradycyjnej recepturze zupa bazuje głównie na białej kapuście, choć spotykane są również wersje z kapustą włoską i kiszoną. Ta ostatnia jednak jest najrzadziej spotykana. Parzybroda to zwyczajny kapuśniak, jednak stworzony w wersji bardziej delikatnej i bez zasmażki. Można ją robić w wersji na mięsie, która sprawdzi się świetnie zwłaszcza zimą lub zupełnie jarskiej. Można przygotować jej większą porcję i podgrzać ją na obiad czy kolację, co na pewno przypadnie do gustu wszystkim osobom, które nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie. Zupa jest niezwykle gęsta i pożywna, więc wspaniale zastępuje drugie danie. Ta zupa zyskała swoją nazwę od tego, że gorąca kapusta przy jedzeniu bardzo często przykleja się do brody i parzy ją. Wystarczy jednak drobno poszatkować kapustę, by uniknąć takiej sytuacji.

Alergeny w parzychie

Lista alergenów dla parzychy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze parzychy

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(235g)
Energia (kcal)
116.78
274.43
Białko (g)
9.10
21.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(235g)
Węglowodany (g)
6.58
15.46
Węglowodany przyswajalne (g)
5.27
12.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.31
3.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(235g)
Tłuszcz (g)
5.95
13.97
Tłuszcze nasycone (g)
4.04
9.50
Tłuszcze nienasycone (g)
1.90
4.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.43
3.36
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.47
1.11
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.07
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
34.04
80.00
Brak danych dla: młoda kapusta.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(235g)
Witamina A (µg (mcg))
27.53
64.69
Witamina B6 (mg)
0.34
0.80
Witamina B12 (µg (mcg))
0.43
1.00
Witamina C (mg)
13.33
31.32
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.70
Witamina E (mg)
0.13
0.30
Retinol (µg (mcg))
7.86
18.48
Tiamina (mg)
0.20
0.47
Ryboflawina (mg)
0.13
0.30
Niacyna (mg)
1.66
3.89
Foliany (µg (mcg))
16.94
39.81
Beta karoten (µg (mcg))
199.27
468.29

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(235g)
Sód (mg)
37.19
87.39
Potas (mg)
295.78
695.08
Wapń (mg)
25.80
60.62
Fosfor (mg)
107.54
252.73
Magnez (mg)
19.02
44.70
Żelazo (mg)
0.74
1.75
Cynk (mg)
1.32
3.11
Miedź (mg)
0.07
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny parzychy 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania parzychy

Koszt składników
84.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Młoda kapusta
500 g
12.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Marchewka
45 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Pietruszka
45 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 45 g
Seler korzeniowy
70 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 70 g
Por
70 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło klarowane
20 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Ziemniaki młode
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Żeberka wieprzowe
1000 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 2
25.00
Za 1000 g
Koszt składników
84.00