Parówki w cieście naleśnikowym

Opublikowano: 11.01.2022 r., 20:45 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Parówki w cieście na talerzu
Parówki w cieście naleśnikowym
Parówki w cieście naleśnikowym to szybki sposób na smaczną kolację lub śniadanie. Tak przygotowane zaskoczą nie tylko dzieci.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 10 min
351 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Mleko 2% (250 ml)
  • Woda gazowana (250 ml)
  • Jajko (3 szt.)
  • Mąka pszenna typ 550 (225 g)
  • Parówki - 8 sztuk (400 g)
  • Ser gouda - 8 plasterków (120 g)
  • Bułka tarta - 3 łyżki (24 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, mikser

Przepis na parówki w cieście naleśnikowym krok po kroku

W misce wymieszaj mleko, wodę, 2 jajka, mąkę, 2 łyżki oleju oraz szczyptę soli za pomocą miksera lub rózgi.

Usmaż naleśniki na patelni beztłuszczowej. Odłóż na bok.

W głębokim talerzu roztrzep pozostałe jajko widelcem. Wsyp bułkę tartą do drugiego talerza.

Na każdym naleśniku połóż plaster sera i tak przygotowanym owiń parówkę.

Każdą porcję obtocz w jajku i bułce tarce.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i usmaż na nim parówki w cieście naleśnikowym.

Jak oceniasz przepis na parówki w cieście naleśnikowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,4% osób

Więcej informacji na temat parówek w cieście naleśnikowym

Parówki w cieście naleśnikowym to smaczny pomysł na śniadanie lub na kolację. Do ich przygotowania potrzebujesz usmażonych naleśników i parówek. Aby wykonać naleśniki wymieszaj dwa jajka, szklankę mleka, szklankę wody gazowanej, ok. 225 g mąki pszennej i 2 łyżki oleju. Następnie usmaż je na patelni beztłuszczowej. Jest pewne przysłowie, które sugeruje, że pierwszy naleśnik nigdy się nie udaje i zawsze ląduje w koszu. Tutaj kluczową rolę odgrywa odpowiednio nagrzana patelnia. Warto przed przewróceniem odczekać, aż naleśnik przestanie kleić się do patelni. Jeśli nią poruszysz, a placek delikatnie się przesunie to znak, że znacznie zmniejszyło się ryzyko rozerwania naleśnika podczas obracania. Teraz pozostaje już tylko na każdym naleśniku położyć plasterek sera. Można również wykorzystać ser starty na tarce, wtedy równomiernie posyp każdy placek. Tak przygotowanym naleśnikiem owiń parówkę. Najlepiej na głębokim talerzu roztrzep jajko, a do drugiego talerza wsyp bułkę tartą. Każdą parówkę w cieście obtocz w jajku i bułce. Teraz wystarczy je usmażyć, aż z wierzchu zrobią się złote, a ser w środku się rozpuści. Świetnym uzupełnieniem tych parówek będzie ketchup. Tak przygotowane parówki są pyszne i będą smacznym daniem nie tylko dla dzieci.

Sami widzicie, że to naprawdę szybkie danie. Przepis na parówki w cieście naleśnikowym to też dobre rozwiązanie na wykorzystanie parówek lub naleśników, które wcześniej usmażyliście w zbyt dużej liczbie.

Naleśniki są daniem, które zna każdy. Już w starożytności smażono pyszne placki z mąki, jajek i mleka. Włosi uznają się za wynalazców naleśników, skąd przywędrowały do Francji.

Jeśli chcecie, by te parówki w cieście naleśnikowym były zdrowym posiłkiem, wybierzcie takie, które przynajmniej z 95% składają się z mięsa z kurczaka lub z mięsa z szynki wieprzowej. Im bardziej krótki i prosty skład, tym większa pewność, że wykorzystany produkt jest bezpieczny.

Mam nadzieję, że nasze wskazówki jak zrobić parówki w cieście naleśnikowym pomogą Wam w przygotowaniu tego dania.

Alergeny w parówkach w cieście naleśnikowym

Lista alergenów dla parówek w cieście naleśnikowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Ser gouda
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze parówek w cieście naleśnikowym

na 100g gotowej potrawy

Warto nauczyć się czytania etykiet, by mieć pewność tego co ląduje na naszych talerzach.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
195.47
351.85
Białko (g)
10.68
19.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
14.22
25.59
Węglowodany przyswajalne (g)
14.15
25.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.07
0.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
10.46
18.82
Tłuszcze nasycone (g)
4.43
7.97
Tłuszcze nienasycone (g)
6.03
10.85
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.11
7.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.92
3.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
78.87
141.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
45.73
82.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
0.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.03
0.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.59
1.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.22
0.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
45.65
82.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.43
4.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
33.31
59.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.33
2.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
384.02
691.23
Potas (mg)
130.55
234.98
Wapń (mg)
113.05
203.49
Fosfor (mg)
150.68
271.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.81
32.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.47
2.64
Cynk (mg)
1.03
1.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny parówek w cieście naleśnikowym 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania parówek w cieście naleśnikowym

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Woda gazowana
250 ml
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 250 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka pszenna typ 550
225 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 225 g
Parówki
400 g
8 sztuk
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 400 g
Ser gouda
120 g
8 plasterków
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.36
Za 120 g
Bułka tarta
24 g
3 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.13
Za 24 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
36.00