Parmigiana

Opublikowano: 22.06.2021 r., 22:58 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naczynie z zapiekanką Parmigiana
Parmigiana
Parmigiana to włoska zapiekanka z bakłażanem, serem i sosem pomidorowym. To danie jest proste do przygotowania. Sprawdź, jak wygląda przepis na parmigianę!
Przygotowanie 55 min
Gotowanie i Pieczenie 40 min
350 kcal
Kcal w porcji
310 g
Wielkość porcji
33
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Bakłażan - 3 bakłażany (750 g)
  • Ser Mozzarella - 1 kulki (250 g)
  • Ser parmezan - W kostce (250 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (350 g)
  • Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
  • Czosnek - 3 ząbki czosnku (15 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, patelnia grillowa, naczynie żaroodporne, tarka, praska do czosnku

Przepis na parmigianę krok po kroku

Ser mozzarella pokrój w drobną kostkę, a parmezan zetrzyj na tarce. Sery wymieszaj ze sobą.

W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego. Następnie wrzuć tam przeciśnięty przez praskę czosnek. Po ok. 1 min wlej przecier pomidorowy i pomidory z puszki (krojone, bez skórki). Zagotuj i dodaj 1 łyżkę oregano oraz nieco soli i świeżo mielonego pieprzu. Gotuj na wolnym ogniu ok. 10-15 minut.

Bakłażany opłucz i osusz. Odetnij obydwa końce. Bakłażany pokrój w krążki i posyp solą. Odstaw na 30 min. Po tym czasie przepłucz bakłażany i dobrze osusz.

Tak przygotowane bakłażany umieść na patelni grillowej. Grilluj je do uzyskania złotego koloru.

Na spodzie naczynia żaroodpornego umieść nieco sosu pomidorowego. Następnie wyłóż bakłażany, rozprowadź po nich nieco sosu i posyp całość serami. Ponownie nałóż warstwę składającą się bakłażanów, a potem sos i ser. Układaj warstwy aż do zużycia wszystkich składników. Na górze powinien być sos i trochę sera.

Piekarnik rozgrzej do 185 stopni (grzanie góra-dół).

Zapiekankę piecz ok. 25 minut. Podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na parmigianę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat parmigiany

Parmigiana to włoska zapiekanka. Oryginalny przepis na parmigianę zawiera: bakłażana, ser oraz sos pomidorowy. To tradycyjne włoskie danie jest zapiekane w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Parmigiana idealnie nadaje się na obiad dla całej rodziny, ale tę potrawę można przygotować także jako poczęstunek dla swoich gości.

Jak zrobić parmigianę? Przede wszystkim należy zacząć od odpowiedniego przygotowania bakłażana. Po umyciu, osuszeniu i pokrojeniu trzeba go posypać sporą ilością soli, aby puścił wodę. Należy go odstawić na co najmniej 30 min, a po tym czasie trzeba go dobrze opłukać i osuszyć. Bakłażany możesz pokroić wzdłuż, zamiast na krążki.

Ta włoska zapiekanka z bakłażanem najlepiej smakuje z domowym sosem. Sos należy zacząć od przysmażenia czosnku. Należy pamiętać o tym, że smażony czosnek bardzo szybko staje się gorzki, więc trzeba to zrobić szybko. Następnie wystarczy dodać przecier i pomidory krojone. Jeżeli chcesz gładki sos, możesz zblendować pomidory, aby pozbyć się kawałków.

Sos mozzarella jest miękki, dlatego najwygodniej jest go pokroić. Z kolei parmezan powinien być starty na tarce, najlepiej na małych oczkach. Ser możesz układać na zmianę lub wymieszać oba sery ze sobą.

Ten przepis na parmigianę możesz zmodyfikować, aby dopasować danie do swojego gustu smakowego. Możesz pokusić się na przygotowanie nieco innej wersji tej wegetariańskiej zapiekanki, np. poprzez dodanie do niej mięsa z piersi kurczaka lub indyka. Parmigiana z bakłażana będzie też dobra z innymi serami niż mozzarella i parmezan. Sos możesz przygotować tylko z passaty pomidorowej. Jeśli chcesz podbić pomidorowy smak, możesz dodać nieco koncentratu pomidorowego. Zamiast bakłażana możesz pokusić się na dynię lub cukinię.

Bakłażana możesz usmażyć na zwykłej patelni. Tłuszcz musi być dobrze rozgrzany, zanim umieścisz tam bakłażany. Niekiedy przygotowuje się je z panierką. Możesz je obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Odpowiednim dodatkiem do tej potrawy będzie cebula. Do sosu możesz jeszcze dodać m.in. płatki chili, bazylię, tymianek.

Alergeny w parmigianie

Lista alergenów dla parmigiany przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze parmigiany

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(310g)
Energia (kcal)
113.00
350.32
Białko (g)
8.18
25.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(310g)
Węglowodany (g)
6.11
18.95
Węglowodany przyswajalne (g)
4.28
13.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.83
5.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(310g)
Tłuszcz (g)
6.48
20.07
Tłuszcze nasycone (g)
4.02
12.46
Tłuszcze nienasycone (g)
2.46
7.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.08
6.46
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.37
1.15
Cholesterol (mg)
18.15
56.26

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(310g)
Witamina A (µg (mcg))
54.69
169.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.43
1.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.70
14.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.34
Witamina E (mg)
0.75
2.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
46.30
143.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.79
2.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.37
44.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
98.78
306.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(310g)
Sód (mg)
248.13
769.19
Potas (mg)
242.28
751.06
Wapń (mg)
222.53
689.83
Fosfor (mg)
152.64
473.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.22
53.39
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.82
2.54
Cynk (mg)
0.88
2.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny parmigiany 33
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania parmigiany

Koszt składników
67.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bakłażan
750 g
3 bakłażany
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
5.83
Za 750 g
Ser Mozzarella
250 g
1 kulki
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 250 g
Ser parmezan
250 g
W kostce
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 5
32.50
Za 250 g
Przecier pomidorowy bez soli
350 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 350 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Czosnek
15 g
3 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Olej rzepakowy
10 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
67.20