Parlenka

Opublikowano: 08.12.2021 r., 9:36 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Parlenka podana na białym talerzu.
Parlenka
Parlenka to tradycyjny chleb przygotowywany w Bułgarii. Pyszne domowe pieczywo na bazie drożdży jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw obiadowych. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 130 min
Smażenie 20 min
793 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Drożdże świeże (40 g)
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (400 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na parlenka krok po kroku

W misce rozpuść drożdże w 200 ml ciepłej wody z łyżką cukru.

Wsyp łyżkę mąki i odstaw na 15 minut.

Gdy zaczyn wyrośnie, dodaj do niego przesianą mąkę pszenną, sól i olej, zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.

Po tym czasie podziel ciasto na dwa równe kawałki i uformuj je w owal.

Rozgrzej patelnię i smaż placek na małym ogniu, aż będzie rumiany.

Powinno to zająć około 5-7 minut z jednej strony.

Jak oceniasz przepis na parlenka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,2% osób

Więcej informacji na temat parlenka

Parlenka to doskonała propozycja na domowy chleb. Wywodzi się z kuchni bułgarskiej i przygotowuje się go na bazie ciasta drożdżowego. Chleb jest pieczony tradycyjnie w piecu ogrzewanym drewnem, w naszych domowych warunkach jest to prawie niemożliwe. Przepis na parlenka jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia tego wspaniałego chlebka potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, sól, drożdże, olej rzepakowy.

Jak zrobić parlenka? W misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie z cukrem. Wsyp łyżkę mąki i odstaw na 15 minut. Gdy zaczyn wyrośnie, dodaj do niego przesianą mąkę pszenną, sól i olej, zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie podziel ciasto na dwa równe kawałki i uformuj je w owal. Rozgrzej patelnię i smaż placek na małym ogniu, aż będzie rumiany. Powinno to zająć około 5-7 minut z jednej strony.

Ciasto drożdżowe jest najmniej kalorycznym rodzajem ciasta. Warunkiem jest jednak upieczenie go w piekarniku zamiast smażenia na głębokim tłuszczu. Drożdże bogate są w witaminy z grupy B. Ciasto jest też źródłem mikroelementów takich jak magnez, potas, fosfor czy żelazo. Potas jest składnikiem mineralnym obniżającym ciśnienie krwi oraz wspomagającym prawidłową pracę serca. Dodatkowo pomaga regulować pracę gospodarki wodno elektrolitowej. Żelazo natomiast jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu przez czerwone krwinki do każdej komórki naszego ciała. Niedobory żelaza mogą prowadzić do anemii. Mąka pszenna jest dobrym źródłem prostych węglowodanów. Zawiera ona także gluten, będący białkiem zbożowym. Gluten ma zdolność tworzenia przestrzennych struktur w połączeniu z wodą. Dzięki temu podczas wyrabiania ciasta nabiera ono plastycznej konsystencji i można z niego przygotowywać różnego rodzaju wypieki.

Podsumowując parlenka to ciekawy pomysł na domowy chleb. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu, można go podać posypanego serem typu sirene lub innych serem. Parlenka sprawdzi się także na słodko z dodatkiem miodu lub dżemu.

Alergeny w parlenka

Lista alergenów dla parlenka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze parlenka

na 100g gotowej potrawy

Parlenka to doskonały domowy wypiek z ciasta drożdżowego. Jest on źródłem składników mineralnych i witamin. Zawiera także dużo prostych węglowodanów, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
396.73
793.47
Białko (g)
12.36
24.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
60.91
121.81
Węglowodany przyswajalne (g)
60.24
120.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
11.71
23.41
Tłuszcze nasycone (g)
2.13
4.26
Tłuszcze nienasycone (g)
9.58
19.15

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
4.90
9.80
Potas (mg)
152.73
305.47
Wapń (mg)
17.06
34.12
Żelazo (mg)
4.80
9.59
Szacunkowy indeks glikemiczny parlenka 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania parlenka

Koszt składników
11.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże świeże
40 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
11.00