Paratha
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Mąka pszenna typ 1850 (150 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Masło klarowane (45 g)
Przepis na parathę krok po kroku
Mąkę przesiej do miski. Dodaj do niej oliwę i szczyptę soli. Następnie powoli wlewaj 3/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody.
Ciasto zagniataj rękami, by było elastyczne. Odstaw na 10 minut pod przykryciem.
Ciasto podziel na 7 placków. Każdy rozwałkuj na grubość 1 mm. Możesz podsypywać mąką, by ciasto nie przywierało do wałka.
Każdy kawałek posmaruj odrobiną roztopionego masła klarowanego (możesz wsadzić masło na chwilę do mikrofali lub roztopić w rondelku).
Każdy placek smaż na rozgrzanej patelni, z obu stron, do momentu aż obie strony będą nieco rumiane.
Więcej informacji na temat parathy
Paratha to proste placki z kuchni indyjskiej, które podaje się jako dodatek do gęstych sosów i zup. Nieco przypominają polskie naleśniki, jednak są od nich grubsze.
Przepis na paratkę to wspaniały pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Indyjska kuchnia jest coraz bardziej popularna w Polsce. Dania Indyjskie takie jak kurczak tikka masala, czy pierożki samosa coraz częściej goszczą na stołach. Nic dziwnego, wszystkie produkty są niezwykle smaczne, aromatyczne i pełne przypraw. Ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Paratha również taka jest, pomimo swojej prostoty. W kuchni indyjskiej zwykle nie używa się takich dodatków jak ryż, makaron, czy ziemniaki. Zamiast tego dania zjada się tam z chlebkiem lub plackami, które nieco przypominają tortillę. Choć parathę nazywa się chlebkiem, to jednak nie przypomina on tradycyjnego polskiego chleba. Nie robi się go na bazie drożdży. Zamiast tego używa się tylko wody, mąki i tłuszczu. Dzięki temu placki są lekkie, a po usmażeniu lub upieczeniu niezwykle chrupiące. Są również bardzo giętkie, dzięki czemu można do nich nakładać gęste sosy i zjadać je w taki sposób, nawet bez używania sztućców. Paratha to jeden z rodzajów tzw. chlebków indyjskich pochodzący tak właściwie z Pakistanu, a dokładniej z miasta Peszawar. Z tego miejsca wieści o nim rozniosły się na cały kraj i szybko stał się on bardzo popularnym przysmakiem. Ich nazwa wzięła się ze sposobu, w jaki są wykonywane i odnosi się do nakładanych na siebie warstw ciasta – po rozwałkowaniu smarowane są bowiem warstwą ghee i składane.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić parathę, by była smaczna i prosta, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To dobry wybór dla osób, które szukają ciekawej propozycji, która odmieni ich zwyczajowe dania. Powstaje z niego smaczny płaski chlebek indyjski. Choć bez problemu można go kupić w każdym sklepie, to najlepszy jest ten domowy. Zwykle robi się go z mąki pszennej oczyszczonej, jednak ten z razowej mąki smakuje równie dobrze. Wszystkie składniki potrzebne do jego przygotowania na pewno masz już w swojej kuchni.
Alergeny w paracie
Lista alergenów dla parathy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Mąka pszenna typ 1850
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze parathy
To zdrowa opcja, jednak należy ją połączyć ze źródłem białka i warzywami.
Energia i białka
(188g)
Węglowodany
(188g)
Tłuszcze
(188g)
Witaminy
(188g)
Składniki mineralne
(188g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.