Przepis na parathę krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól

Mąkę przesiej do miski. Dodaj do niej oliwę i szczyptę soli. Następnie powoli wlewaj 3/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody.

Ciasto zagniataj rękami, by było elastyczne. Odstaw na 10 minut pod przykryciem.

Ciasto podziel na 7 placków. Każdy rozwałkuj na grubość 1 mm. Możesz podsypywać mąką, by ciasto nie przywierało do wałka.

Każdy kawałek posmaruj odrobiną roztopionego masła klarowanego (możesz wsadzić masło na chwilę do mikrofali lub roztopić w rondelku).

Każdy placek smaż na rozgrzanej patelni, z obu stron, do momentu aż obie strony będą nieco rumiane.

Paratha podana z sosem.
paratha
Koszt przygotowania dania
4.23 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
887 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Paratha - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o paracie

Paratha to proste placki z kuchni indyjskiej, które podaje się jako dodatek do gęstych sosów i zup. Nieco przypominają polskie naleśniki, jednak są od nich grubsze.

Przepis na paratkę to wspaniały pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Indyjska kuchnia jest coraz bardziej popularna w Polsce. Dania Indyjskie takie jak kurczak tikka masala, czy pierożki samosa coraz częściej goszczą na stołach. Nic dziwnego, wszystkie produkty są niezwykle smaczne, aromatyczne i pełne przypraw. Ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Paratha również taka jest, pomimo swojej prostoty. W kuchni indyjskiej zwykle nie używa się takich dodatków jak ryż, makaron, czy ziemniaki. Zamiast tego dania zjada się tam z chlebkiem lub plackami, które nieco przypominają tortillę. Choć parathę nazywa się chlebkiem, to jednak nie przypomina on tradycyjnego polskiego chleba. Nie robi się go na bazie drożdży. Zamiast tego używa się tylko wody, mąki i tłuszczu. Dzięki temu placki są lekkie, a po usmażeniu lub upieczeniu niezwykle chrupiące. Są również bardzo giętkie, dzięki czemu można do nich nakładać gęste sosy i zjadać je w taki sposób, nawet bez używania sztućców. Paratha to jeden z rodzajów tzw. chlebków indyjskich pochodzący tak właściwie z Pakistanu, a dokładniej z miasta Peszawar. Z tego miejsca wieści o nim rozniosły się na cały kraj i szybko stał się on bardzo popularnym przysmakiem. Ich nazwa wzięła się ze sposobu, w jaki są wykonywane i odnosi się do nakładanych na siebie warstw ciasta – po rozwałkowaniu smarowane są bowiem warstwą ghee i składane.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić parathę, by była smaczna i prosta, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To dobry wybór dla osób, które szukają ciekawej propozycji, która odmieni ich zwyczajowe dania. Powstaje z niego smaczny płaski chlebek indyjski. Choć bez problemu można go kupić w każdym sklepie, to najlepszy jest ten domowy. Zwykle robi się go z mąki pszennej oczyszczonej, jednak ten z razowej mąki smakuje równie dobrze. Wszystkie składniki potrzebne do jego przygotowania na pewno masz już w swojej kuchni.

Wartości odżywcze parathy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(188g)
Energia (kalorie)
471.92 kcal
887.21 kcal
Białko
11.76 g
22.11 g

Węglowodany w paracie

Na 100g
Na porcję
(188g)
Węglowodany
57.60 g
108.29 g
Węglowodany przyswajalne
53.36 g
100.32 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(188g)
Tłuszcz
21.75 g
40.89 g
Tłuszcze nasycone
11.11 g
20.89 g
Tłuszcze nienasycone
10.64 g
20.00 g

Witaminy w przepisie na parathę

Na 100g
Na porcję
(188g)
Witamina B6
0.14 mg
0.26 mg
Tiamina
0.58 mg
1.09 mg
Ryboflawina
0.23 mg
0.43 mg
Niacyna
4.84 mg
9.11 mg
Foliany
73.60 µg (mcg)
138.37 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na parathę

Na 100g
Na porcję
(188g)
Sód
2.80 mg
5.26 mg
Potas
201.88 mg
379.53 mg
Wapń
23.36 mg
43.92 mg
Fosfor
190.76 mg
358.63 mg
Magnez
68.76 mg
129.27 mg
Żelazo
3.81 mg
7.16 mg
Cynk
1.72 mg
3.24 mg
Miedź
0.26 mg
0.48 mg
Mangan
1.72 mg
3.24 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny parathy 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paracie

Lista alergenów dla parathy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Mąka pszenna typ 1850
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Cena przygotowania parathy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Mąka pszenna typ 1850
150 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 150 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Masło klarowane
45 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.98
Za 45 g
Koszt składników
38.00
Jak oceniasz przepis na parathę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób