Przepis na parafait krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser, folia spożywcza, miska, blaszka do pieczenia 20x35 cm

Pistacje posiekaj.

Truskawki umyj, osusz, usuń z nich szypułki i zmiksuj na gładką masę z 50 g cukru.

W garnku zagotuj niewielką ilość wody, przykryj go miską o nieco większej średnicy.

Do miski włóż żółtka jaj i ubij je mikserem na puszystą masę.

Następnie cały czas miksując żółtka, dodaj do nich pozostały cukier i miksuj, aż do połączenia składników.

Masę z żółtek pozostaw do przestudzenia.

Schłodzoną śmietanę ubij na sztywną pianę i połącz ją z masą z żółtek.

Formę do pieczenia wyłóż folią spożywczą, na folię włóż 1/3 masy śmietanowo-jajecznej i całość włóż na 30 minut do zamrażalnika.

Po tym czasie formę wyciągnij, wlej przygotowany mus truskawkowy oraz ma masę truskawkową pozostałych krem na bazie śmietany i jajek.

Krem śmietanowo-jajeczny posyp posiekanymi pistacjami.

Blaszkę wstaw do zamrażarki na około 4 godziny.

Po tym czasie deser podawaj z ulubionymi dodatkami.

Parafait polane musem malinowym podane na białym talerzyku.
Parafait
Koszt przygotowania dania
18.56 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
373 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
59

Parafait - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o parafait

Parafait to deser, który zazwyczaj podaje się w wysokim kielichu. Parafait przygotowywany jest z masy mleczno-jajecznej, która wymieszana jest z bitą śmietaną. Dodatkowo do potrawy dodaje się mus owocowy lub czekoladę. Pyszny parafait to wspaniały pomysł na orzeźwiający deser dla dzieci i dorosłych. Krem mrożony można podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Sprawdzony przepis na parafait jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deseru potrzebne będą następujące produkty: truskawki, cukier, żółtka jaja, śmietana 30% oraz pistacje.

Jak zrobić parafait? Pistacje posiekaj. Truskawki umyj, osusz, usuń z nich szypułki i zmiksuj na gładką masę z 50 g cukru. W garnku zagotuj niewielką ilość wody, przykryj go miską o nieco większej średnicy. Do miski włóż żółtka jaj i ubij je mikserem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując żółtka dodaj do nich pozostały cukier i miksuj, aż do połączenia składników. Masę z żółtek pozostaw do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywną pianę i połącz ją z masą z żółtek. Formę do pieczenia wyłóż folią spożywczą, na folię włóż 1/3 masy śmietanowo-jajecznej i całość włóż na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie formę wyciągnij, wlej przygotowany mus truskawkowy oraz ma masę truskawkową pozostałych krem na bazie śmietany i jajek. Krem śmietanowo-jajeczny posyp posiekanymi pistacjami. Blaszkę wstaw do zamrażarki na około 4 godziny. Po tym czasie deser podawaj z ulubionymi dodatkami.

Truskawki stanowią dobre źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nich spore ilości witaminy C, która odpowiedzialna jest za wzmocnienie układu odpornościowego. Jej odpowiednia podaż przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju wielu chorób. Truskawki stanowią również źródło magnezu, którego podaż odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Podsumowując smaczny parafait to doskonała propozycja na mrożony krem. Najlepszy deser jest dobry do spożycia po zamrożeniu. Krem mrożony świetnie sprawdzi się podczas wielu uroczystości.

Wartości odżywcze parafait

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
248.75 kcal
373.13 kcal
Białko
3.81 g
5.72 g

Węglowodany w parafait

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
20.15 g
30.22 g
Węglowodany przyswajalne
18.96 g
28.44 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.19 g
1.78 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
17.58 g
26.37 g
Tłuszcze nasycone
13.81 g
20.72 g
Tłuszcze nienasycone
3.77 g
5.65 g

Składniki mineralne w przepisie na parafait

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
5.29 mg
7.94 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny parafait 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w parafait

Lista alergenów dla parafait przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pistacje

Cena przygotowania parafait

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki
250 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Cukier
125 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Śmietanka kremowa 30%
350 g
1,5 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
5.25
Za 350 g
Pistacje
50 g
20.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 50 g
Koszt składników
44.50
Jak oceniasz przepis na parafait
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób