Papryki chili marynowane
- Papryczka chili czerwona świeża - 1/2 szklanki (125 g)
- Sól - 1 łyżeczka (5 g)
- Cukier - 1 łyżka (10 g)
- Ocet jabłkowy - 1 szklanka (250 ml)
Przepis na papryki chili marynowane krok po kroku
Dodatkowo przygotuj szklankę wody.
Umyj papryki i delikatnie przekłuj je kilkakrotnie widelcem lub wykałaczką.
Umieść je w słoiku lub pojemniku.
W rondelku przygotuj marynatę, wymieszaj ocet, wodę, sól i cukier.
Delikatnie podgrzewaj marynatę na średnim ogniu, mieszając, aż sól i cukier się rozpuszczą. Nie doprowadzaj do wrzenia.
Gdy marynata będzie gotowa, wlej ją do słoika i szczelnie zamknij.
Gdy marynata ostygnie umieść słoik w lodówce i pozostaw go tam na kilka godzin.
-
Papryka marynowana
-
Papryki faszerowane
-
Buraczki z papryką
-
Buraczki z papryką na zimę
-
Buraki z papryką na zimę
-
Papryka na zimę
-
Leczo na zimę
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Sałatka z cukinii do słoików
-
Papryka w occie
-
Surówka z papryki
-
Sos piri piri
-
Kiszona papryka
-
Papryka w zalewie słodko kwaśnej
-
Papryka marynowana z miodem
-
Pasta z pieczonej papryki
-
Ogórki z papryką
-
Sałatka szwedzka z papryką
-
Przetwory z papryki
Więcej informacji na temat papryk chili marynowanych
Marynowane chilli papryczki to pikantna i aromatyczna przekąska, która doskonale nadaje się do wielu potraw. Domowe papryki własnej roboty nadadzą intensywnego smaku i ostrości różnym potrawom.
Papryczki chili znane są ze swojego ostrych właściwości, a proces marynowania podkreśla ich pikantny smak. Marynowane papryczki mogą mieć różny poziom ostrości w zależności od rodzaju papryki i ilości nasion wewnątrz.
Najważniejsza jest tutaj jednak zalewa, to dzięki niej papryczki będą miały ten charakterystyczny smak i chrupkość.
Papryczki są zanurzane w marynacie przygotowanej z octu, wody, soli i cukru, a ta nadaje papryczkom głęboki smak, jednocześnie łagodząc ich ostry smak.
Moje dzisiejsze papryczki do słoików można podać jako dodatek do różnych dań. Są idealnym dodatkiem do dań meksykańskich, burgerów, kanapek, sałatek czy dań z grilla.
Zatem, jak zrobić papryki chili marynowane?
Umyj papryki i delikatnie przekłuj je kilkakrotnie widelcem lub wykałaczką. Umieść je w słoiku lub pojemniku. W rondelku przygotuj marynatę, wymieszaj ocet, wodę, sól i cukier. Delikatnie podgrzewaj marynatę na średnim ogniu, mieszając, aż sól i cukier się rozpuszczą. Nie doprowadzaj do wrzenia. Gdy marynata będzie gotowa, wlej ją do słoika i szczelnie zamknij. Gdy marynata ostygnie umieść słoik w lodówce i pozostaw go tam na kilka godzin. Dodatkowo możesz dodać kilka charakterystycznych przypraw do swoich przetworów. Idealnie sprawdzi się tutaj
kmin rzymski, gorczyca czy liście laurowe. Nie dosyć, że dodadzą one głębszego smaku, ale też zapachu.
Sam widzisz, jak prosta w przygotowaniu jest nasza zalewa do papryczek chilli na zimę, sprawdzą się one idealnie jako dodatek do wielu potraw nie tylko na zimę.
Będzie to idealny pomysł na ożywienie i dodanie pikanterii naszym potrawom.
Jeśli już znasz mój przepis na papryki chili marynowane, wykorzystaj go i przekonaj się jak pyszne i aromatyczne są w smaku.
Alergeny w paprykach chili marynowanych
Lista alergenów dla papryk chili marynowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet jabłkowy
Wartości odżywcze papryk chili marynowanych
Do przygotowania marynowanych papryczek możesz użyć dowolnego rodzaju, idealnie sprawdzą się klasyczne papryczki chili, ale możesz wybrać też jalapeno.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.