Paprykarz z makreli
- Makrela - 1 sztuka (250 g)
- Ryż basmati - 1 woreczek (100 g)
- Marchewka - 1 sztuka (60 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (20 g)
Przepis na paprykarz z makreli krok po kroku
Mięso z makreli oddziel od ości.
Ryż ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
Marchew i cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Wymieszaj starte warzywa z ryżem i mięsem z makreli.
Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Dokładnie wymieszaj pastę z makreli.
-
Pasta z makreli
-
Pasta z makreli wędzonej
-
Pasta z makreli i jajka
-
Pasta z makreli i jajek
-
Pasta z makreli z twarogiem
-
Pasta rybna z makreli
-
Pasta jajeczna z makrelą
-
Klasyczna pasta z makreli
-
Pasta z makreli fit
-
Pasta z makreli w oleju
-
Pasta z makreli pomidorowa
-
Pasta z makreli Thermomix
-
Pasta z makreli z jajkiem i musztardą
-
Pasta z makreli z puszki
-
Pasta z makreli i sera
-
Pasta z makreli
Więcej informacji na temat paprykarza z makreli
Nie ma nic lepszego niż przygotowanie domowych dodatków do pieczywa, które wielu z nas spożywa niemal codziennie. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na paprykarz z makreli, który świetnie sprawdzi się np. do kanapek na kolację.
Zatem jak zrobić ten pyszny paprykarz z makreli wędzonej?
Przepis jest tak banalnie prosty, że już nigdy nie kupisz gotowej wersji paprykarza w sklepie.
Wystarczy, że ugotujesz ryż w lekko osolonej wodzie. Ważne aby nie był on rozgotowany tylko ugotowany bardziej al dente. Może to być zwykły ryż biały lecz pamiętaj, że charakteryzuje się on wysokim indeksem glikemicznym dlatego jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie nie wskazany. Możesz wybrać także biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać. Jednak najniższym indeksem glikemicznym i najwyższą zawartością błonnika będzie charakteryzować się ryż brązowy. Jeśli nie masz przeciwskazań zdrowotnych to rodzaj ryżu naprawdę nie ma większego znaczenia. W trakcie gotowania ryżu warto obrać makrelę, a mianowicie oddzielić mięso od ości co wbrew pozorom wcale nie jest takie trudne i czasochłonne.
Mój paprykarz z makreli oprócz tych dwóch podstawowych produktów, zawiera także warzywa. Nie mogłoby być inaczej, świetnie sprawdza się tutaj marchewka. Wystarczy ją obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Jeśli akurat przygotowujesz paprykarz z makreli latem lub wiosną gdy mamy dostęp do młodych marchewek, wystarczy, że je dokładnie umyjesz i zetrzesz. Warto dodać także cebulę, Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym
Nie pozostało nic innego jak wymieszać ryż, rybę, starte warzywa i koncentrat pomidorowy. Dopraw paprykarz z makreli swoimi ulubionymi przyprawami i gotowe. Skoro już wiesz jak zrobić paprykarz z makreli wykorzystaj mój prosty przepis i zrób domowy paprykarz.
Alergeny w paprykarzu z makreli
Lista alergenów dla paprykarza z makreli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makrela
Wartości odżywcze paprykarza z makreli
Domowy paprykarz z makreli to świetny pomysł na obkład do kanapek.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.