Papryka z grilla
- Papryka czerwona - 1 duża sztuka (200 g)
- Papryka zielona - 1 duża sztuka (200 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
Przepis na papryka z grilla krok po kroku
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na ćwiartki.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Paprykę umieść na tacce aluminiowej.
Paprykę polej olejem rzepakowym.
Dopraw solą, tymiankiem i czosnkiem.
Grilluj paprykę na rozgrzanym grillu przez 15 minut.
Więcej informacji na temat papryki z grilla
Papryka z grilla to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw i sałatek. Pyszna papryka grillowana na tacce to dobry dodatek do mięsa oraz jogurtowych sosów. Papryka czerwona wzbogaci kolorem sałatki i pasty warzywne. Przyprawy można dobrać do papryki według własnego gustu. Przepis na paprykę z grilla jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: papryka czerwona, papryka zielona, czosnek, tymianek, olej rzepakowy, sól.
Jak zrobić paprykę z grilla? Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na ćwiartki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Paprykę umieść na tacce aluminiowej. Paprykę polej olejem rzepakowym. Dopraw solą, tymiankiem i czosnkiem. Grilluj paprykę na rozgrzanym grillu przez 15 minut.
Papryka to pochodzące z Ameryki Południowej chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest
naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit. Błonnik pozwala obniżać poziom glukozy we krwi. Jest także bardzo dobrym sprzymierzeńcem utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu. Czosnek jest od lat ceniony za właściwości zapobiegające przeziębieniom. Czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, kwercetyny oraz związków siarki, którym zawdzięcza swój specyficzny zapach. Czosnek reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega nowotworom.
Podsumowując wiesz już, ile czasu grillować paprykę. Wykorzystaj więc przepis przy pierwszej możliwej okazji. Smaczna papryka jest bardzo aromatyczna i na jej bazie przygotować można zupę krem. Papryka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w papryce z grilla
Lista alergenów dla papryki z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na papryka z grilla
Wartości odżywcze papryki z grilla
Papryka z grilla to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Papryka jest świetnym warzywem na diecie redukcyjnej, gdyż zawiera małą ilość kalorii. Papryka jest także świetnym źródłem przeciwutleniaczy.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.