Papryka z grilla

Opublikowano: 17.08.2022 r., 9:16 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Papryka z grilla podana na ciemnym talerzyku.
Papryka z grilla
Papryka z grilla to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. ❤️ Papryka grillowana będzie doskonałym dodatkiem do sałatki. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 5 min
Grillowanie 15 min
64 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Papryka czerwona 1 duża sztuka (200 g)
  • Papryka zielona 1 duża sztuka (200 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, tymianek, czosnek
Sprzęt kuchenny
grill

Przepis na papryka z grilla krok po kroku

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na ćwiartki.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Paprykę umieść na tacce aluminiowej.

Paprykę polej olejem rzepakowym.

Dopraw solą, tymiankiem i czosnkiem.

Grilluj paprykę na rozgrzanym grillu przez 15 minut.

Jak oceniasz przepis na papryka z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat papryki z grilla

Papryka z grilla to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw i sałatek. Pyszna papryka grillowana na tacce to dobry dodatek do mięsa oraz jogurtowych sosów. Papryka czerwona wzbogaci kolorem sałatki i pasty warzywne. Przyprawy można dobrać do papryki według własnego gustu. Przepis na paprykę z grilla jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: papryka czerwona, papryka zielona, czosnek, tymianek, olej rzepakowy, sól.

Jak zrobić paprykę z grilla? Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na ćwiartki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Paprykę umieść na tacce aluminiowej. Paprykę polej olejem rzepakowym. Dopraw solą, tymiankiem i czosnkiem. Grilluj paprykę na rozgrzanym grillu przez 15 minut.

Papryka to pochodzące z Ameryki Południowej chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest

naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit. Błonnik pozwala obniżać poziom glukozy we krwi. Jest także bardzo dobrym sprzymierzeńcem utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu. Czosnek jest od lat ceniony za właściwości zapobiegające przeziębieniom. Czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, kwercetyny oraz związków siarki, którym zawdzięcza swój specyficzny zapach. Czosnek reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega nowotworom.

Podsumowując wiesz już, ile czasu grillować paprykę. Wykorzystaj więc przepis przy pierwszej możliwej okazji. Smaczna papryka jest bardzo aromatyczna i na jej bazie przygotować można zupę krem. Papryka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w papryce z grilla

Lista alergenów dla papryki z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na papryka z grilla

Wartości odżywcze papryki z grilla

na 100g gotowej potrawy

Papryka z grilla to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Papryka jest świetnym warzywem na diecie redukcyjnej, gdyż zawiera małą ilość kalorii. Papryka jest także świetnym źródłem przeciwutleniaczy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
64.76
64.76
Białko (g)
0.88
0.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
5.08
5.08
Węglowodany przyswajalne (g)
3.27
3.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.81
1.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
4.99
4.99
Tłuszcze nasycone (g)
0.44
0.44
Tłuszcze nienasycone (g)
4.54
4.54
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.15
3.15
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.39
1.39
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
3.33
3.33
Potas (mg)
183.81
183.81
Wapń (mg)
8.10
8.10
Żelazo (mg)
0.37
0.37
Szacunkowy indeks glikemiczny papryki z grilla 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania papryki z grilla

Koszt składników
13.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
200 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Papryka zielona
200 g
1 duża sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
13.50