Papryka w zalewie słodko kwaśnej

Opublikowano: 12.03.2023 r., 12:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Papryka w słoiku z zalewą
Papryka w zalewie słodko kwaśnej
Papryka w zalewie słodko-kwaśnej to doskonała propozycja na smaczne przetwory do słoików na zimę. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszną paprykę konserwową.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pasteryzacja 10 min
220 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 7 porcji
  • Papryka czerwona - 10 średnich sztuk (2000 g)
  • Cukier - 1 szklanka (150 g)
  • Ocet spirytusowy - pół szklanki (125 ml)
  • Sól - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoik 500 ml

Przepis na paprykę w zalewie słodko kwaśnej krok po kroku

Do garnka wlej 4 szklanki wody, dodaj cukier, ocet oraz sól. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój na paski.

Do czystych i wyparzonych słoików ułóż kawałki papryki, do każdego słoiczka dodaj płaską łyżeczkę gorczycy, 4 ziarenka ziela angielskiego oraz 2 listki laurowe.

Paprykę zalej gorącą zalewą i szczelnie zakręć każdy słoik.

Słoiki włóż do garnka z wodą (tak, aby woda sięgała około 3/4 wysokości słoika) i pasteryzuj około 10 minut od zagotowania wody.

Słoiczki po pasteryzacji wyciągnij z wody, pozostaw je do wystudzenia i przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Jak oceniasz przepis na paprykę w zalewie słodko kwaśnej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,2% osób

Więcej informacji na temat papryki w zalewie słodko kwaśnej

Papryka w zalewie słodko kwaśnej to doskonały pomysł na przetwory do słoików na zimę. Papryka w zalewie świetnie sprawdzi się jako dodatek do potraw w okresie zimowym, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych warzyw. Sprawdzony przepis na paprykę w zalewie słodko kwaśnej jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przetworów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: papryka czerwona, woda, cukier, ocet spirytusowy, sól, ziele angielskie, liście laurowe oraz gorczyca. Do wykonania przetworów świetnie sprawdzi się także papryka zielona lub żółta.

A jak zrobić paprykę w zalewie? Do garnka wlej 4 szklanki wody, dodaj cukier, ocet oraz sól. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój na paski. Do czystych i wyparzonych słoików ułóż kawałki papryki, do każdego słoiczka dodaj płaską łyżeczkę gorczycy, 4 ziarenka ziela angielskiego oraz 2 listki laurowe. Paprykę zalej gorącą zalewą i szczelnie zakręć każdy słoik. Słoiki włóż do garnka z wodą (tak, aby woda sięgała około 3/4 wysokości słoika) i pasteryzuj około 10 minut od zagotowania wody. Słoiczki po pasteryzacji wyciągnij z wody, pozostaw je do wystudzenia i przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Papryka stanowi doskonałe źródło witaminy A, witaminy C oraz witaminy E. Znajdziemy w niej również kwas foliowy. Witaminy A, C oraz E zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się tym samym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesów starzenia się skóry. Kwas foliowy obecny w papryce niezbędny jest w diecie kobiet w ciąży, ponieważ zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej u płodu.

Podsumowując smaczna papryka w zalewie słodko-kwaśnej świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Najlepsza papryka jest prosta w przygotowaniu. Przepis warto wykorzystać do zrobienia smacznych przetworów na zimę. Papryka stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych.

Alergeny w papryce w zalewie słodko kwaśnej

Lista alergenów dla papryki w zalewie słodko kwaśnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze papryki w zalewie słodko kwaśnej

na 100g gotowej potrawy

Papryka w zalewie słodko kwaśnej stanowi doskonały dodatek do posiłków. Warto włączyć ją do diety w sezonie zimowym, gdy mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
49.02
220.57
Białko (g)
0.87
3.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
11.82
53.18
Węglowodany przyswajalne (g)
9.98
44.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.84
8.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
0.28
1.28
Tłuszcze nasycone (g)
0.13
0.61
Tłuszcze nienasycone (g)
0.15
0.67
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
137.42
618.38
Witamina B6 (mg)
0.25
1.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
111.77
502.98
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.38
6.22
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.20
Ryboflawina (mg)
0.08
0.36
Niacyna (mg)
0.86
3.86
Foliany (µg (mcg))
40.26
181.18
Beta karoten (µg (mcg))
1421.44
6396.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
173.48
780.66
Potas (mg)
184.96
832.31
Wapń (mg)
6.63
29.82
Fosfor (mg)
22.98
103.39
Magnez (mg)
10.56
47.53
Żelazo (mg)
0.38
1.72
Cynk (mg)
0.22
0.99
Miedź (mg)
0.02
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny papryki w zalewie słodko kwaśnej 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania papryki w zalewie słodko kwaśnej

Koszt składników
42.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
2000 g
10 średnich sztuk
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 8
36.00
Za 2000 g
Cukier
150 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Ocet spirytusowy
125 ml
pół szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 125 ml
Sól
10 g
1 płaska łyżka stołowa
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Koszt składników
42.50