Papryka w zalewie słodko kwaśnej
- Papryka czerwona - 10 średnich sztuk (2000 g)
- Cukier - 1 szklanka (150 g)
- Ocet spirytusowy - pół szklanki (125 ml)
- Sól - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
Przepis na paprykę w zalewie słodko kwaśnej krok po kroku
Do garnka wlej 4 szklanki wody, dodaj cukier, ocet oraz sól. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój na paski.
Do czystych i wyparzonych słoików ułóż kawałki papryki, do każdego słoiczka dodaj płaską łyżeczkę gorczycy, 4 ziarenka ziela angielskiego oraz 2 listki laurowe.
Paprykę zalej gorącą zalewą i szczelnie zakręć każdy słoik.
Słoiki włóż do garnka z wodą (tak, aby woda sięgała około 3/4 wysokości słoika) i pasteryzuj około 10 minut od zagotowania wody.
Słoiczki po pasteryzacji wyciągnij z wody, pozostaw je do wystudzenia i przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
-
Papryka marynowana
-
Papryki faszerowane
-
Buraczki z papryką
-
Buraczki z papryką na zimę
-
Buraki z papryką na zimę
-
Papryka na zimę
-
Leczo na zimę
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Sałatka z cukinii do słoików
-
Papryka w occie
-
Surówka z papryki
-
Sos piri piri
-
Kiszona papryka
-
Papryka marynowana z miodem
-
Pasta z pieczonej papryki
-
Ogórki z papryką
-
Sałatka szwedzka z papryką
-
Papryka konserwowa na zimę
-
Przetwory z papryki
Więcej informacji na temat papryki w zalewie słodko kwaśnej
Papryka w zalewie słodko kwaśnej to doskonały pomysł na przetwory do słoików na zimę. Papryka w zalewie świetnie sprawdzi się jako dodatek do potraw w okresie zimowym, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych warzyw. Sprawdzony przepis na paprykę w zalewie słodko kwaśnej jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przetworów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: papryka czerwona, woda, cukier, ocet spirytusowy, sól, ziele angielskie, liście laurowe oraz gorczyca. Do wykonania przetworów świetnie sprawdzi się także papryka zielona lub żółta.
A jak zrobić paprykę w zalewie? Do garnka wlej 4 szklanki wody, dodaj cukier, ocet oraz sól. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój na paski. Do czystych i wyparzonych słoików ułóż kawałki papryki, do każdego słoiczka dodaj płaską łyżeczkę gorczycy, 4 ziarenka ziela angielskiego oraz 2 listki laurowe. Paprykę zalej gorącą zalewą i szczelnie zakręć każdy słoik. Słoiki włóż do garnka z wodą (tak, aby woda sięgała około 3/4 wysokości słoika) i pasteryzuj około 10 minut od zagotowania wody. Słoiczki po pasteryzacji wyciągnij z wody, pozostaw je do wystudzenia i przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Papryka stanowi doskonałe źródło witaminy A, witaminy C oraz witaminy E. Znajdziemy w niej również kwas foliowy. Witaminy A, C oraz E zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się tym samym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesów starzenia się skóry. Kwas foliowy obecny w papryce niezbędny jest w diecie kobiet w ciąży, ponieważ zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej u płodu.
Podsumowując smaczna papryka w zalewie słodko-kwaśnej świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Najlepsza papryka jest prosta w przygotowaniu. Przepis warto wykorzystać do zrobienia smacznych przetworów na zimę. Papryka stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych.
Alergeny w papryce w zalewie słodko kwaśnej
Lista alergenów dla papryki w zalewie słodko kwaśnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze papryki w zalewie słodko kwaśnej
Papryka w zalewie słodko kwaśnej stanowi doskonały dodatek do posiłków. Warto włączyć ją do diety w sezonie zimowym, gdy mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.