Przepis na paprykę nadziewaną krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, kmin rzymski
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę.

Gdy będzie rumiana dodaj mięso.

Przypraw je solą, pieprzem, papryką i kminem.

Całość smaż przez 10 minut.

Następnie dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę i kukurydzę.

Całość smaż 12 minut.

Na koniec wymieszaj farsz z koncentratem.

Papryki umyj, rozkrój i pozbaw gniazd nasiennych.

Wypełnij je farszem, a na wierzch ułóż pokrojone plastry mozzarelli.

Papryki wyłóż na blachę piekarnika, pokrytą papierem do pieczenia.

Całość piecz w 200 stopniach przez 20 minut.

Papryka nadziewana podana na talerzu ze szczypiorkiem.
papryka nadziewana
Koszt przygotowania dania
37.35 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
556 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
35

Papryka nadziewana - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o papryce nadziewanej

Papryka nadziewana to naprawdę wspaniała opcja na posiłek. Jest niezwykle piękna, ciekawa, a przy tym naprawdę smaczna i sycąca. To danie, które pokocha każdy miłośnik nowoczesnej kuchni, ale również papryki, bo to ona w nim króluje. Całość, choć może wydawać się skomplikowana, wcale taka nie jest. Będzie świetną opcją zarówno na obiad, jak i kolację, gdyż jest pożywna pełna smaku.

Przepis na nadziewaną paprykę pozwala przygotować w swoim domu naprawdę pyszne danie, które przemyca do codziennego menu naprawdę sporo warzyw. To forma prosta i niezwykle przystępna, gdyż ze względu na duży udział przypraw całość jest naprawdę smaczna. Ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Choć farsz można komponować z dowolnych ulubionych produktów, to ten z przepisu gwarantuje wspaniały smak i aromat, dlatego warto z niego skorzystać, zwłaszcza gdy robi się danie po raz pierwszy. Głównym składnikiem jest oczywiście papryka, choć podobnie można nafaszerować też inne warzywa, takie jak kabaczek, pomidory czy bakłażana. Papryka to opcja idealna na jesień, kiedy to można kupić ją w najlepszej cenie, a dodatkowo ma najwięcej prozdrowotnych właściwości. Choć to warzywo, kojarzone jest zwykle tylko z dobrym smakiem lub ostrością, to jest naprawdę cennym składnikiem diety. Obfituje głównie w witaminę C, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Oprócz papryki w farszu jest niezwykle sporo mięsa mielonego. W tym wypadku warto postawić na drób, który dostarcza sporo białka, a przy tym nie obfituje w nasycone kwasy tłuszczowe, które mają niekorzystny wpływ na układ krwionośny. Do farszu dodaje się także inne warzywa, dzięki czemu dostarcza on sporo witamin i składników prozdrowotnych.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić paprykę nadziewaną w piekarniku z mięsem mielonym, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niezwykle łatwa, a przy tym pyszna. Faszerowana papryka to bardzo dobra opcja na obiad. To świetny pomysł na włączenie do swojego menu większej ilości warzyw w łatwy i bardzo smaczny sposób.

Wartości odżywcze papryki nadziewanej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(485g)
Energia (kalorie)
114.77 kcal
556.65 kcal
Białko
9.17 g
44.50 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w papryce nadziewanej

Na 100g
Na porcję
(485g)
Węglowodany
5.28 g
25.60 g
Brak danych dla: mięso mielone z indyka, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
3.92 g
18.99 g
Brak danych dla: mięso mielone z indyka, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(485g)
Tłuszcz
6.71 g
32.57 g
Tłuszcze nasycone
3.07 g
14.87 g
Tłuszcze nienasycone
3.65 g
17.69 g
Tłuszcze jednonasycone
2.69 g
13.07 g
Tłuszcze wielonasycone
0.95 g
4.62 g

Witaminy w przepisie na paprykę nadziewaną

Na 100g
Na porcję
(485g)
Witamina B6
0.30 mg
1.44 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
1.08 mg
5.25 mg
Brak danych dla: kukurydza konserwowa, koncentrat pomidorowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.26 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.64 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
2.41 mg
11.71 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
29.10 µg (mcg)
141.11 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Beta karoten
1207.04 µg (mcg)
5854.12 µg (mcg)
Brak danych dla: mięso mielone z indyka, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na paprykę nadziewaną

Na 100g
Na porcję
(485g)
Sód
162.72 mg
789.18 mg
Potas
215.03 mg
1042.89 mg
Wapń
77.69 mg
376.77 mg
Fosfor
116.38 mg
564.46 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
16.97 mg
82.31 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.67 mg
3.23 mg
Cynk
1.19 mg
5.76 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.25 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny papryki nadziewanej 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w papryce nadziewanej

Lista alergenów dla papryki nadziewanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania papryki nadziewanej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
960 g
4 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
17.28
Za 960 g
Mięso mielone z indyka
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ser Mozzarella
250 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 250 g
Kukurydza konserwowa
85 g
pół mini puszki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 85 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1 łyżka
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
65.50
Jak oceniasz przepis na paprykę nadziewaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób