Przepis na paprykę nadziewaną krok po kroku
- Papryka czerwona 960 g 4 szt
- Mięso mielone z indyka 400 g
- Cebula 100 g 1 szt
- Ser Mozzarella 250 g
- Kukurydza konserwowa 85 g pół mini puszki
- Marchewka 90 g 2 szt
- Koncentrat pomidorowy 25 g 1 łyżka
- Oliwa z oliwek 30 ml
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę.
Gdy będzie rumiana dodaj mięso.
Przypraw je solą, pieprzem, papryką i kminem.
Całość smaż przez 10 minut.
Następnie dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę i kukurydzę.
Całość smaż 12 minut.
Na koniec wymieszaj farsz z koncentratem.
Papryki umyj, rozkrój i pozbaw gniazd nasiennych.
Wypełnij je farszem, a na wierzch ułóż pokrojone plastry mozzarelli.
Papryki wyłóż na blachę piekarnika, pokrytą papierem do pieczenia.
Całość piecz w 200 stopniach przez 20 minut.
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Szarma
-
Pyzy z mięsem
-
Danie z mięsa mielonego
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Mielony z piekarnika
-
Lahmacun na drożdżach
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Cevapcici
-
Karminadle
-
Roladki z mięsem mielonym
-
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Pieczeń wołowa
-
Pierożki gruzińskie
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Gruzińskie pierogi
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Obiad z mięsem mielonym

(liczba kalorii)
Papryka nadziewana - cechy przepisu
Więcej o papryce nadziewanej
Papryka nadziewana to naprawdę wspaniała opcja na posiłek. Jest niezwykle piękna, ciekawa, a przy tym naprawdę smaczna i sycąca. To danie, które pokocha każdy miłośnik nowoczesnej kuchni, ale również papryki, bo to ona w nim króluje. Całość, choć może wydawać się skomplikowana, wcale taka nie jest. Będzie świetną opcją zarówno na obiad, jak i kolację, gdyż jest pożywna pełna smaku.
Przepis na nadziewaną paprykę pozwala przygotować w swoim domu naprawdę pyszne danie, które przemyca do codziennego menu naprawdę sporo warzyw. To forma prosta i niezwykle przystępna, gdyż ze względu na duży udział przypraw całość jest naprawdę smaczna. Ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Choć farsz można komponować z dowolnych ulubionych produktów, to ten z przepisu gwarantuje wspaniały smak i aromat, dlatego warto z niego skorzystać, zwłaszcza gdy robi się danie po raz pierwszy. Głównym składnikiem jest oczywiście papryka, choć podobnie można nafaszerować też inne warzywa, takie jak kabaczek, pomidory czy bakłażana. Papryka to opcja idealna na jesień, kiedy to można kupić ją w najlepszej cenie, a dodatkowo ma najwięcej prozdrowotnych właściwości. Choć to warzywo, kojarzone jest zwykle tylko z dobrym smakiem lub ostrością, to jest naprawdę cennym składnikiem diety. Obfituje głównie w witaminę C, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Oprócz papryki w farszu jest niezwykle sporo mięsa mielonego. W tym wypadku warto postawić na drób, który dostarcza sporo białka, a przy tym nie obfituje w nasycone kwasy tłuszczowe, które mają niekorzystny wpływ na układ krwionośny. Do farszu dodaje się także inne warzywa, dzięki czemu dostarcza on sporo witamin i składników prozdrowotnych.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić paprykę nadziewaną w piekarniku z mięsem mielonym, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niezwykle łatwa, a przy tym pyszna. Faszerowana papryka to bardzo dobra opcja na obiad. To świetny pomysł na włączenie do swojego menu większej ilości warzyw w łatwy i bardzo smaczny sposób.
Wartości odżywcze papryki nadziewanej
Energia i białka
(485g)
Węglowodany w papryce nadziewanej
(485g)
Tłuszcze
(485g)
Witaminy w przepisie na paprykę nadziewaną
(485g)
Składniki mineralne w przepisie na paprykę nadziewaną
(485g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w papryce nadziewanej
Lista alergenów dla papryki nadziewanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella