Papryka marynowana z olejem
- Papryka czerwona - 3 duże sztuki (700 g)
- Papryka żółta - 3 duże sztuki (700 g)
- Papryka zielona - 3 duże sztuki (700 g)
- Olej rzepakowy - niepełne pół szklanki (100 ml)
- Ocet spirytusowy - 4 szklanki (1000 ml)
- Cukier (200 g)
Przepis na papryka marynowana z olejem krok po kroku
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w grube paski.
Czosnek obierz z łupiny i przekrój na połówki.
Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, sól i ocet.
Zagotuj marynatę.
W słoikach umieść gorczycę, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie.
Umieszczaj w słoikach dość ciasto paprykę, mieszając kolory.
Wlej gorącą zalewę i do każdego słoika wlej po dwie łyżki oleju rzepakowego.
Słoiki zakręć dokładnie i wstaw do garnka.
Wlej wodę do 2/3 wysokości słoików.
Gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu.
Słoiki wyjmij z garnka i postaw do góry dnem.
Więcej informacji na temat papryki marynowanej z olejem
Papryka marynowana z olejem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pyszna papryka idealnie sprawdzi się jako dodatek do sałatki warzywnej lub jako zakąska do wódki. Paprykę przygotować można, mieszając różne rodzaje i kolory papryki w jednym słoiku. Przepis na paprykę marynowaną z olejem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia papryki w słoikach potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: papryka czerwona, papryka żółta, papryka zielona, czosnek, gorczyca, cukier, ocet, sól, liść laurowy, ziele angielskie, olej rzepakowy.
Jak zrobić paprykę marynowaną z olejem? Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w grube paski. Czosnek obierz z łupiny i przekrój na połówki. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, sól i ocet. Zagotuj marynatę. W słoikach umieść gorczycę, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Umieszczaj w słoikach dość ciasto paprykę, mieszając kolory. Wlej gorącą zalewę i do każdego słoika wlej po dwie łyżki oleju rzepakowego. Słoiki zakręć dokładnie i wstaw do garnka. Wlej wodę do 2/3 wysokości słoików. Gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu. Słoiki wyjmij z garnka i postaw do góry dnem.
Papryka to pochodzące z Ameryki Południowej chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.
Podsumowując zalewa do papryki z olejem jest bardzo podobna w wykonaniu jak zalewy do innych marynowanych warzyw. Pyszna papryka sprawdzi się idealnie jako dodatek do kotletów mielonych czy innych dań obiadowych. Najlepsza papryka na zimę powinna być przygotowana w okresie od połowy sierpnia do połowy września. Dostępna w tym okresie papryka jest słodka i bardzo soczysta. Paprykę w słoiku przechowywać można przez kilka miesięcy. Papryk jest dobra do spożycia 10-12 dni po przygotowaniu.
Alergeny w papryce marynowanej z olejem
Lista alergenów dla papryki marynowanej z olejem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze papryki marynowanej z olejem
Papryka marynowana z olejem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Papryka jest bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy oraz innych składników mineralnych i witamin. Papryka jest niskokaloryczna i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.