Papryka marynowana z olejem

Opublikowano: 18.08.2022 r., 8:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynowana papryka w słoikach
Papryka marynowana z olejem
Papryka marynowana z olejem to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Papryka do słoików jest idealnym pomysłem na przechowanie warzyw na zimę.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 20 min
277 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Papryka czerwona - 3 duże sztuki (700 g)
  • Papryka żółta - 3 duże sztuki (700 g)
  • Papryka zielona - 3 duże sztuki (700 g)
  • Olej rzepakowy - niepełne pół szklanki (100 ml)
  • Ocet spirytusowy - 4 szklanki (1000 ml)
  • Cukier (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, gorczyca
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na papryka marynowana z olejem krok po kroku

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w grube paski.

Czosnek obierz z łupiny i przekrój na połówki.

Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, sól i ocet.

Zagotuj marynatę.

W słoikach umieść gorczycę, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie.

Umieszczaj w słoikach dość ciasto paprykę, mieszając kolory.

Wlej gorącą zalewę i do każdego słoika wlej po dwie łyżki oleju rzepakowego.

Słoiki zakręć dokładnie i wstaw do garnka.

Wlej wodę do 2/3 wysokości słoików.

Gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu.

Słoiki wyjmij z garnka i postaw do góry dnem.

Jak oceniasz przepis na papryka marynowana z olejem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,4% osób

Więcej informacji na temat papryki marynowanej z olejem

Papryka marynowana z olejem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pyszna papryka idealnie sprawdzi się jako dodatek do sałatki warzywnej lub jako zakąska do wódki. Paprykę przygotować można, mieszając różne rodzaje i kolory papryki w jednym słoiku. Przepis na paprykę marynowaną z olejem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia papryki w słoikach potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: papryka czerwona, papryka żółta, papryka zielona, czosnek, gorczyca, cukier, ocet, sól, liść laurowy, ziele angielskie, olej rzepakowy.

Jak zrobić paprykę marynowaną z olejem? Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w grube paski. Czosnek obierz z łupiny i przekrój na połówki. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, sól i ocet. Zagotuj marynatę. W słoikach umieść gorczycę, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Umieszczaj w słoikach dość ciasto paprykę, mieszając kolory. Wlej gorącą zalewę i do każdego słoika wlej po dwie łyżki oleju rzepakowego. Słoiki zakręć dokładnie i wstaw do garnka. Wlej wodę do 2/3 wysokości słoików. Gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu. Słoiki wyjmij z garnka i postaw do góry dnem.

Papryka to pochodzące z Ameryki Południowej chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.

Podsumowując zalewa do papryki z olejem jest bardzo podobna w wykonaniu jak zalewy do innych marynowanych warzyw. Pyszna papryka sprawdzi się idealnie jako dodatek do kotletów mielonych czy innych dań obiadowych. Najlepsza papryka na zimę powinna być przygotowana w okresie od połowy sierpnia do połowy września. Dostępna w tym okresie papryka jest słodka i bardzo soczysta. Paprykę w słoiku przechowywać można przez kilka miesięcy. Papryk jest dobra do spożycia 10-12 dni po przygotowaniu.

Alergeny w papryce marynowanej z olejem

Lista alergenów dla papryki marynowanej z olejem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze papryki marynowanej z olejem

na 100g gotowej potrawy

Papryka marynowana z olejem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Papryka jest bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy oraz innych składników mineralnych i witamin. Papryka jest niskokaloryczna i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
69.44
277.76
Białko (g)
0.59
2.35
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.10
Brak danych dla: papryka czerwona.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
9.37
37.47
Węglowodany przyswajalne (g)
8.40
33.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.97
3.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
3.10
12.40
Tłuszcze nasycone (g)
0.32
1.26
Tłuszcze nienasycone (g)
2.78
11.14
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
38.09
152.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
80.62
322.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.48
1.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.88
67.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
401.88
1607.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
2.50
10.00
Potas (mg)
123.82
495.29
Wapń (mg)
7.59
30.35
Fosfor (mg)
15.59
62.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.29
29.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.27
1.06
Cynk (mg)
0.12
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny papryki marynowanej z olejem 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania papryki marynowanej z olejem

Koszt składników
44.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
700 g
3 duże sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
12.60
Za 700 g
Papryka żółta
700 g
3 duże sztuki
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 5
7.00
Za 700 g
Papryka zielona
700 g
3 duże sztuki
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 4
7.00
Za 700 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Ocet spirytusowy
1000 ml
4 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
6.00
Za 1000 ml
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koszt składników
44.50