Papryka marynowana na słodko

Opublikowano: 09.10.2022 r., 9:28 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słodko marynowana papryka w słoiku.
Papryka marynowana na słodko
Papryka marynowana na słodko to doskonała opcja dla wszystkich miłośników domowych przetworów. Całość da się przygotować w kilka chwil, a smakuje wybornie
Przygotowanie 30 min
Marynowanie 15 min
178 kcal
Kcal w porcji
231 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Papryka czerwona (1800 g)
  • Sól (20 g)
  • Ocet spirytusowy (200 ml)
  • Cukier (150 g)
  • Miód (100 g)
  • Olej rzepakowy (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na paprykę marynowaną na słodko krok po kroku

Na dno słoików wrzuć kilka nasionek gorczycy, liść laurowy i po 3 ziela angielskie.

Paprykę umyj, usuń pestki i podziel na małe części, rozdziel je na słoiki.

W garnku podgrzej 2 litry wody. Dodaj do niej ocet, sól, cukier, miód i olej. Zagotuj.

Zalewę nieco ostudź i przelej do słoików.

Słoiki pasteryzuj 10 minut.

Jak oceniasz przepis na paprykę marynowaną na słodko
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat papryki marynowanej na słodko

Papryka marynowana na słodko to doskonała opcja dla wszystkich miłośników domowych przetworów. Całość da się przygotować w kilka chwil, a smakuje wybornie.

Przepis na paprykę marynowaną na słodko to najlepsza opcja do słoików na zimę. Zalewa do niej jest smaczna, szybka i lekko słodkawa, przez co nie czuć w niej mocnego aromatu octu. Domowe przetwory w postaci marynowanej papryki najlepiej przygotować latem, kiedy roślina owocuje. W tym okresie warzywo dostępne będzie w niższych cenach i zdecydowanie łatwiej kupimy niezbędną ilość. To niezwykle prosty przepis, pamiętaj jednak, by słoiki zalewaj gorącą, ale nie wrzącą zalewą.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić paprykę marynowaną na słodko, by była smaczna, prosta i szybka, to ten przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. To najlepsza opcja na smaczny dodatek. W dodatku zalewa jest prosta, szybka i niezwykle pyszna. O tym, że zalewa do papryki konserwowej oraz tej w oleju jest bardzo ważna, doskonale wiedzą wszyscy, którzy przygotowują przetwory. Wpływa ona na smak papryki — może nadawać nutę słodyczy lub ostrość. Papryka jest ważnym źródłem witaminy A, E, K, które są rozpuszczalne w tłuszczach, a nasza papryka konserwowa zawiera też olej, dzięki czemu witaminy te mogą być łatwiej przyswajane. Oprócz tego zawiera kwas foliowy, błonnik, miedź, żelazo, magnez, potas. Papryka, choć niskokaloryczna, jest warzywem ciężkostrawnym, dlatego nie należy spożywać jej w nadmiarze. Do papryki dodaje się również gorczycy, która również wykazuje spory potencjał zdrowotny. Pikantny i nieco gorzkawy smak gorczycy białej bardzo dobrze wpływa na poprawę procesów trawiennych. Przyprawa skutecznie pobudza narządy do produkcji soków żołądkowych, dlatego też zalecana jest osobom skarżącym się na niestrawność. Dzięki nasionom tej rośliny warzywa w occie zyskają niezapomniany aromatyczny smak.

Często wydaje się, że warzywa marynowane nie są zdrowe. Jednak takie warzywa nie tylko są smaczne, ale również nadal bogate w antyoksydanty, błonnik i inne cenne składniki odżywcze. Marynaty to zioła, przyprawy i aromatyczne dodatki, które sprzyjają utrzymaniu zróżnicowanej diety. Dlatego spokojnie możesz je zajadać.

Alergeny w papryce marynowanej na słodko

Lista alergenów dla papryki marynowanej na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze papryki marynowanej na słodko

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy dodatek, powinny na niego jednak uważać osoby z chorobami żołądka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(231g)
Energia (kcal)
77.34
178.66
Białko (g)
0.78
1.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(231g)
Węglowodany (g)
14.70
33.97
Węglowodany przyswajalne (g)
13.06
30.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.64
3.79

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(231g)
Tłuszcz (g)
2.20
5.08
Tłuszcze nasycone (g)
0.26
0.60
Tłuszcze nienasycone (g)
1.94
4.48
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(231g)
Witamina A (µg (mcg))
122.07
281.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
99.31
229.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.23
2.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.77
1.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
35.85
82.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1262.72
2916.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(231g)
Sód (mg)
338.73
782.46
Potas (mg)
166.68
385.03
Wapń (mg)
6.49
15.00
Fosfor (mg)
20.73
47.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.51
21.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.36
0.83
Cynk (mg)
0.21
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny papryki marynowanej na słodko 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania papryki marynowanej na słodko

Koszt składników
64.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
1800 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 8
32.40
Za 1800 g
Sól
20 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 20 g
Ocet spirytusowy
200 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 200 ml
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Olej rzepakowy
45 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.32
Za 45 ml
Koszt składników
64.50