Papryka marynowana
- Papryka czerwona - 4 duże sztuki (1000 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Ocet spirytusowy - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier (150 g)
- Sól (50 g)
Przepis na paprykę marynowaną krok po kroku
Słoiki umyj i osusz.
Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w paski.
Cebulę obierz i pokrój w plastry.
Do słoików ułóż paprykę, dodaj do niej plastry cebuli, nieobrane ząbki czosnku oraz olej.
Następnie do każdego słoika włóż 1 liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, pół łyżeczki gorczycy oraz 2 ziela angielskie.
Składniki w słoikach dokładnie dociśnij, aby nic nie wystawało.
W garnku zagotuj 5 szklanek wody z dodatkiem octu, cukru oraz soli.
Gorącą zalewą zalej paprykę w słoikach tak, aby wszystkie składniki były przykryte zalewą.
Słoiki zakręć suchymi przykrywkami.
Słoiki pasteryzuj w gorącej wodzie przez 10 minut.
Następnie słoiki wyciągnij i pozostaw do ostudzenia.
Ostudzone słoiki przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
-
Papryki faszerowane
-
Buraczki z papryką
-
Buraczki z papryką na zimę
-
Buraki z papryką na zimę
-
Papryka na zimę
-
Leczo na zimę
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Sałatka z cukinii do słoików
-
Papryka w occie
-
Surówka z papryki
-
Sos piri piri
-
Kiszona papryka
-
Papryka w zalewie słodko kwaśnej
-
Papryka marynowana z miodem
-
Pasta z pieczonej papryki
-
Ogórki z papryką
-
Sałatka szwedzka z papryką
-
Papryka konserwowa na zimę
-
Przetwory z papryki
Więcej informacji na temat papryki marynowanej
Papryka marynowana to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Paprykę marynowaną warto podać w sezonie zimowym jako dodatek do obiadu lub kanapek. Sprawdzony przepis na paprykę marynowaną jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia papryki w słoikach potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: papryka czerwona, cebula, czosnek, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, cukier, sól, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty oraz gorczyca.
Jak zrobić paprykę marynowaną? Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w plastry. Do słoików ułóż paprykę, dodaj do niej plastry cebuli, nieobrane ząbki czosnku oraz olej. Następnie do każdego słoika włóż 1 liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, pół łyżeczki gorczycy oraz 2 ziela angielskie. Składniki w słoikach dokładnie dociśnij, aby nic nie wystawało. W garnku zagotuj 5 szklanek wody z dodatkiem octu, cukru oraz soli. Gorącą zalewą zalej paprykę w słoikach tak, aby wszystkie składniki były przykryte zalewą. Słoiki zakręć suchymi przykrywkami. Słoiki pasteryzuj w gorącej wodzie przez 10 minut. Następnie słoiki wyciągnij i pozostaw do ostudzenia. Ostudzone słoiki przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Papryka to pochodzące z Ameryki Południowej chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.
Podsumowując zalewa do papryki jest bardzo podobna w wykonaniu jak zalewy do innych marynowanych warzyw. Pyszna papryka konserwowa sprawdzi się idealnie jako dodatek do kotletów mielonych czy innych dań obiadowych. Najlepsza papryka na zimę powinna być przygotowana w okresie od połowy sierpnia do połowy września. Dostępna w tym okresie papryka jest słodka i bardzo soczysta. Paprykę w słoiku przechowywać można przez kilka miesięcy. Papryk jest dobra do spożycia 10-12 dni po przygotowaniu.
Alergeny w papryce marynowanej
Lista alergenów dla papryki marynowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze papryki marynowanej
Papryka marynowana to dokonała propozycja na przechowanie warzyw podczas zimy. Paprykę można wykorzystać jako dodatek do obiadu.
Energia i białka
(270g)
Węglowodany
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy
(270g)
Składniki mineralne
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.