Przepis na paprykę konserwową z miodem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, słoiki

Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w dowolny sposób na mniejsze kawałki.

Przełóż papryki do słoików, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę.

Do garnka wlej 1 litr wody i delikatnie podgrzewaj.

Następnie wsyp cukier, mieszaj, aby się rozpuścił.

Na końcu dodaj miód i spirytus. Zalej przygotowane w słoikach papryki.

Pasteryzuj słoiki przez 10 minut.

papryka konserwowa z miodem
Papryka konserwowa z miodem
Koszt przygotowania dania
20.35 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
166 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
85

Papryka konserwowa z miodem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o papryce konserwowej z miodem

Zima to idealny okres na otwarcie wcześniej przygotowanych domowych przetworów. Jest to niesamowity sposób na zatrzymanie sporej dawki witamin, po którą możemy sięgnąć w dowolnej chwili.

Przetwory możemy tak naprawdę przygotowywać z dowolnych składników, warto postawić na warzywa, które są bogactwem witamin. Papryka należy do warzyw pełnych witamin i składników mineralnych, dodatkowo jako jedną z nielicznych, która zachowuje swoje cenne właściwości nawet po obróbce termicznej. Warto wspomnieć, że papryka jest źródłem witaminy C, w 100 g zawiera jej więcej niż cytryna, która powszechnie kojarzona jest z tą witaminą. Dodatkowo jest skarbnicą antyoksydantów, które dzielnie chronią nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Papryka zawiera dodatkowo witaminy z grupy B, witaminę E, potas, fosfor, żelazo, magnez. Przy tym wszystkim jest nisko kaloryczna, należy do produktów o niskim indeksie glikemicznym, dlatego jest polecana osobom zmagającym się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Do takich zaburzeń zaliczamy insulinooporność i cukrzycę typu 2, która już jest jednostką chorobową, często powiązaną z zespołem metabolicznym.

Dlatego dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na paprykę konserwową z miodem.

Do jej przygotowania potrzebujesz papryki, obojętnie jakiego koloru, ja postawiłam na czerwoną, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć różnych kolorów. Oprócz tego cukier, miód i ocet spirytusowy, z tych składników powstanie charakterystyczna zalewa octowa. Przez dodatek miodu będzie delikatnie i słodka. W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Jak zrobić paprykę konserwową z miodem opisuję nieco niżej, koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis. Zachęcam do przygotowania przetworów w większej ilości, będzie to świetny pomysł na zimę, wystarczy, że przełożysz paprykę do słoików i będziesz pasteryzować ją w domowych warunkach.

Papryka konserwowa z miodem to świetny pomysł na dodatek do obiadów.

Wartości odżywcze papryki konserwowej z miodem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
66.79 kcal
166.98 kcal
Białko
0.78 g
1.95 g

Węglowodany w papryce konserwowej z miodem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
16.37 g
40.93 g
Węglowodany przyswajalne
14.73 g
36.82 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.65 g
4.11 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
0.27 g
0.66 g
Tłuszcze nasycone
0.13 g
0.33 g
Tłuszcze nienasycone
0.13 g
0.33 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na paprykę konserwową z miodem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
122.66 µg (mcg)
306.64 µg (mcg)
Witamina B6
0.23 mg
0.57 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
99.78 mg
249.44 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.23 mg
3.09 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.10 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.18 mg
Niacyna
0.77 mg
1.92 mg
Foliany
35.98 µg (mcg)
89.96 µg (mcg)
Beta karoten
1268.75 µg (mcg)
3171.88 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na paprykę konserwową z miodem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
3.51 mg
8.78 mg
Potas
166.45 mg
416.13 mg
Wapń
6.29 mg
15.73 mg
Fosfor
20.80 mg
51.99 mg
Magnez
9.52 mg
23.80 mg
Żelazo
0.35 mg
0.88 mg
Cynk
0.20 mg
0.51 mg
Miedź
0.02 mg
0.05 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny papryki konserwowej z miodem 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w papryce konserwowej z miodem

Lista alergenów dla papryki konserwowej z miodem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Cena przygotowania papryki konserwowej z miodem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
1000 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
18.00
Za 1000 g
Ocet spirytusowy
125 ml
1/2 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 125 ml
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Miód
30 g
3 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.29
Za 30 g
Koszt składników
38.50
Jak oceniasz przepis na paprykę konserwową z miodem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób