Przepis na paprykę konserwową z miodem krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, słoiki

Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w dowolny sposób na mniejsze kawałki.

Przełóż papryki do słoików, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę.

Do garnka wlej 1 litr wody i delikatnie podgrzewaj.

Następnie wsyp cukier, mieszaj, aby się rozpuścił.

Na końcu dodaj miód i spirytus. Zalej przygotowane w słoikach papryki.

Pasteryzuj słoiki przez 10 minut.

papryka konserwowa z miodem
Papryka konserwowa z miodem
Koszt przygotowania dania
20.35 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
166 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
85

Papryka konserwowa z miodem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o papryce konserwowej z miodem

Zima to idealny okres na otwarcie wcześniej przygotowanych domowych przetworów. Jest to niesamowity sposób na zatrzymanie sporej dawki witamin, po którą możemy sięgnąć w dowolnej chwili.

Przetwory możemy tak naprawdę przygotowywać z dowolnych składników, warto postawić na warzywa, które są bogactwem witamin. Papryka należy do warzyw pełnych witamin i składników mineralnych, dodatkowo jako jedną z nielicznych, która zachowuje swoje cenne właściwości nawet po obróbce termicznej. Warto wspomnieć, że papryka jest źródłem witaminy C, w 100 g zawiera jej więcej niż cytryna, która powszechnie kojarzona jest z tą witaminą. Dodatkowo jest skarbnicą antyoksydantów, które dzielnie chronią nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Papryka zawiera dodatkowo witaminy z grupy B, witaminę E, potas, fosfor, żelazo, magnez. Przy tym wszystkim jest nisko kaloryczna, należy do produktów o niskim indeksie glikemicznym, dlatego jest polecana osobom zmagającym się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Do takich zaburzeń zaliczamy insulinooporność i cukrzycę typu 2, która już jest jednostką chorobową, często powiązaną z zespołem metabolicznym.

Dlatego dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na paprykę konserwową z miodem.

Do jej przygotowania potrzebujesz papryki, obojętnie jakiego koloru, ja postawiłam na czerwoną, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć różnych kolorów. Oprócz tego cukier, miód i ocet spirytusowy, z tych składników powstanie charakterystyczna zalewa octowa. Przez dodatek miodu będzie delikatnie i słodka. W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Jak zrobić paprykę konserwową z miodem opisuję nieco niżej, koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis. Zachęcam do przygotowania przetworów w większej ilości, będzie to świetny pomysł na zimę, wystarczy, że przełożysz paprykę do słoików i będziesz pasteryzować ją w domowych warunkach.

Papryka konserwowa z miodem to świetny pomysł na dodatek do obiadów.

Wartości odżywcze papryki konserwowej z miodem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
66.79 kcal
166.98 kcal

Węglowodany w papryce konserwowej z miodem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
16.37 g
40.93 g
Węglowodany przyswajalne
14.73 g
36.82 g

Witaminy w przepisie na paprykę konserwową z miodem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Ryboflawina
0.07 mg
0.18 mg
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na paprykę konserwową z miodem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
3.51 mg
8.78 mg
Potas
166.45 mg
416.13 mg
Wapń
6.29 mg
15.73 mg
Fosfor
20.80 mg
51.99 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
9.52 mg
23.80 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
0.35 mg
0.88 mg
Cynk
0.20 mg
0.51 mg
Miedź
0.02 mg
0.05 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny papryki konserwowej z miodem 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w papryce konserwowej z miodem

Lista alergenów dla papryki konserwowej z miodem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Cena przygotowania papryki konserwowej z miodem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
1000 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
18.00
Za 1000 g
Ocet spirytusowy
125 ml
1/2 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 125 ml
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Miód
30 g
3 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.29
Za 30 g
Liczba porcji:
Koszt składników
38.50
Jak oceniasz przepis na paprykę konserwową z miodem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób