Papryka konserwowa z miodem

Opublikowano: 03.01.2022 r., 8:53 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Papryka marynowana z miodem
Papryka konserwowa z miodem
W ciągu zimy postaw na domowe przetwory przygotowane wcześniej. Mój przepis na paprykę konserwową z miodem to świetny pomysł na zamknięcie sporej dawki witamin w słoiku.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Pasteryzacja 20 min
166 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Papryka czerwona (1000 g)
  • Ocet spirytusowy - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Miód - 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na paprykę konserwową z miodem krok po kroku

Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w dowolny sposób na mniejsze kawałki.

Przełóż papryki do słoików, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę.

Do garnka wlej 1 litr wody i delikatnie podgrzewaj.

Następnie wsyp cukier, mieszaj, aby się rozpuścił.

Na końcu dodaj miód i spirytus. Zalej przygotowane w słoikach papryki.

Pasteryzuj słoiki przez 10 minut.

Jak oceniasz przepis na paprykę konserwową z miodem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat papryki konserwowej z miodem

Zima to idealny okres na otwarcie wcześniej przygotowanych domowych przetworów. Jest to niesamowity sposób na zatrzymanie sporej dawki witamin, po którą możemy sięgnąć w dowolnej chwili.

Przetwory możemy tak naprawdę przygotowywać z dowolnych składników, warto postawić na warzywa, które są bogactwem witamin. Papryka należy do warzyw pełnych witamin i składników mineralnych, dodatkowo jako jedną z nielicznych, która zachowuje swoje cenne właściwości nawet po obróbce termicznej. Warto wspomnieć, że papryka jest źródłem witaminy C, w 100 g zawiera jej więcej niż cytryna, która powszechnie kojarzona jest z tą witaminą. Dodatkowo jest skarbnicą antyoksydantów, które dzielnie chronią nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Papryka zawiera dodatkowo witaminy z grupy B, witaminę E, potas, fosfor, żelazo, magnez. Przy tym wszystkim jest nisko kaloryczna, należy do produktów o niskim indeksie glikemicznym, dlatego jest polecana osobom zmagającym się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Do takich zaburzeń zaliczamy insulinooporność i cukrzycę typu 2, która już jest jednostką chorobową, często powiązaną z zespołem metabolicznym.

Dlatego dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na paprykę konserwową z miodem.

Do jej przygotowania potrzebujesz papryki, obojętnie jakiego koloru, ja postawiłam na czerwoną, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć różnych kolorów. Oprócz tego cukier, miód i ocet spirytusowy, z tych składników powstanie charakterystyczna zalewa octowa. Przez dodatek miodu będzie delikatnie i słodka. W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Jak zrobić paprykę konserwową z miodem opisuję nieco niżej, koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis. Zachęcam do przygotowania przetworów w większej ilości, będzie to świetny pomysł na zimę, wystarczy, że przełożysz paprykę do słoików i będziesz pasteryzować ją w domowych warunkach.

Papryka konserwowa z miodem to świetny pomysł na dodatek do obiadów.

Alergeny w papryce konserwowej z miodem

Lista alergenów dla papryki konserwowej z miodem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze papryki konserwowej z miodem

na 100g gotowej potrawy

Domowe przetwory to idealny dodatek do obiadów, zdecydowanie na nie postaw. Przetwory to prosty sposób na zamknięcie cennych witamin w słoiku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
66.79
166.98
Białko (g)
0.78
1.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
16.37
40.93
Węglowodany przyswajalne (g)
14.73
36.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.65
4.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.27
0.66
Tłuszcze nasycone (g)
0.13
0.33
Tłuszcze nienasycone (g)
0.13
0.33
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
122.66
306.64
Witamina B6 (mg)
0.23
0.57
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
99.78
249.44
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.23
3.09
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.10
Ryboflawina (mg)
0.07
0.18
Niacyna (mg)
0.77
1.92
Foliany (µg (mcg))
35.98
89.96
Beta karoten (µg (mcg))
1268.75
3171.88

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
3.51
8.78
Potas (mg)
166.45
416.13
Wapń (mg)
6.29
15.73
Fosfor (mg)
20.80
51.99
Magnez (mg)
9.52
23.80
Żelazo (mg)
0.35
0.88
Cynk (mg)
0.20
0.51
Miedź (mg)
0.02
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny papryki konserwowej z miodem 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania papryki konserwowej z miodem

Koszt składników
38.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
1000 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
18.00
Za 1000 g
Ocet spirytusowy
125 ml
1/2 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 125 ml
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Miód
30 g
3 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.29
Za 30 g
Koszt składników
38.50