Papryka faszerowana z piekarnika
- Ryż biały (100 g)
- Mięso mielone z kurczaka (300 g)
- Papryka czerwona - 4 sztuki (950 g)
Przepis na paprykę faszerowaną z piekarnika krok po kroku
Ryż ugotuj w osolonej wodzie i wystudź.
Papryki umyj, odetnij czubek i wyjmij z nich gniazda nasienne.
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Wystudzony ryż wymieszaj z mięsem, 0,5 łyżeczki czosnku i imbiru, 0,25 łyżeczki pieprzu i soli.
Włóż nadzienie do papryk i ułóż je w naczyniu żaroodpornym
Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz papryki około 25 minut.
Po tym czasie odkryj papryki i piecz jeszcze 20 minut.
-
Papryka faszerowana
-
Faszerowana papryka
-
Papryki faszerowane
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana wege
-
Papryka faszerowana warzywami
-
Papryczki czereśniowe
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
-
Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana fit
-
Papryka faszerowana kaszą
-
Papryka faszerowana wegetariańska
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym w sosie pomidorowym
-
Papryka faszerowana kurczakiem
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
-
Pieczona papryka faszerowana
-
Papryka z mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana pieczarkami
-
Papryka faszerowana
Więcej informacji na temat papryki faszerowanej z piekarnika
Znudziły ci się kotlety mielone? Chcesz w ciekawszy sposób przygotować mięso mielone? Jeżeli tak, to dobrze trafiłaś. Ten przepis jest moim zdaniem znacznie ciekawszy i smaczniejszy od zwykłych kotletów. Papryka faszerowana z piekarnika to świetny pomysł na posiłek i to nie tylko na obiad, bo taką paprykę możesz zjeść także jako kolacje. Nadziewane papryki robi się bardzo łatwo, ale wymaga to trochę czasu. Przygotowania zaczynamy od ugotowania ryżu i przestudzenia go. W ten sposób można obniżyć indeks glikemiczny ryżu. Jeżeli jeszcze bardziej chcesz zadbać o niski indeks glikemiczny, możesz użyć brązowego ryżu lub grubej kaszy. Chłodny ryż mieszamy z mięsem mielonym, przyprawami i opcjonalnie dodatkowymi warzywami. Papryka czerwona przed nadziewaniem musi zostać umyta i pozbawiona gniazda nasiennego. W międzyczasie możemy rozgrzać już piekarnik. Papryki nadziewamy farszem i ustawiamy w naczyniu żaroodpornym. Możesz zrobić zapiekane papryki z serem, czyli na koniec posypać je startym serem, ale taka wersja będzie bardziej kaloryczna. Na początek pieczenia najlepiej przykryć papryki folią aluminiową, żeby się nie spiekły za mocno. Łącznie papryki pieczemy około 45 - 60 minut. Mniej więcej połowę czasu pieczemy papryki pod przykryciem w 180 stopniach Celsjusza, a potem odkrywamy papryki, aby trochę się zarumieniły. Jak widzisz przygotowanie papryki faszerowanej z piekarnika, jest banalnie proste. Równie smaczne papryki możesz przygotować w wersji wegańskiej. Wystarczy, że mięso zamienisz na ugotowane nasiona roślin strączkowych. Może to być ugotowana czerwona soczewica lub lekko rozdrobniona ciecierzyca konserwowa. Takie wegańskie papryki można potem krócej piec, ponieważ wszystkie składniki są już ugotowane. Robiąc przepis na mięsną wersję, możesz zrobić pół dania w klasycznej wersji z mięsem, a drugą połowę wegańską. W kuchni warto eksperymentować, bo można przypadkiem uzyskać coś pysznego. Dlatego nie wahaj się i zrób te boskie faszerowane papryki, zamiast kolejnych nudnych kotletów mielonych. Dokładną instrukcję jak zrobić te pyszne mięsne papryki znajdziesz w przepisie powyżej.
Alergeny w papryce faszerowanej z piekarnika
Lista alergenów dla papryki faszerowanej z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na paprykę faszerowaną z piekarnika
Wartości odżywcze papryki faszerowanej z piekarnika
Papryka faszerowana z piekarnika to danie dla osób, które są na diecie bezglutenowej i diecie bez nabiału.
Energia i białka
(337g)
Węglowodany
(337g)
Tłuszcze
(337g)
Witaminy
(337g)
Składniki mineralne
(337g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.