Przepis na paprykę faszerowaną wegetariańską z fetą krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża

Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Dodaj drobno pokrojone pieczarki.

Ryż wymieszaj z pieczarkowym farszem i posiekaną pietruszką.

Nadziej papryki ryżem i posyp serem feta.

Zapiecz całość w piekarniku przez około 15 minut w 180 st. C.

papryka faszerowana wegetariańska z fetą
Papryka faszerowana wegetariańska z fetą
Koszt przygotowania dania
11.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
296 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
70

Papryka faszerowana wegetariańska z fetą - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o papryce faszerowanej wegetariańskiej z fetą

Papryka faszerowana wegetariańska z fetą to szybki pomysł na obiad w ciągu zbieganego dnia.

Jesteśmy coraz bardziej zabiegani i mamy coraz mniej czasu, coraz częściej sięgamy po

gotowe lub wysoko przetworzone potrawy. Znając przepis na paprykę faszerowaną wegetariańską z fetą, masz świetny pomysł na szybki, smaczny i pożywny obiad lub kolację. Dzisiaj wersja, którą możesz przygotować w tradycyjnej formie zawierającej mięso lub w wersji wegetariańskiej.

Ja dzisiaj przedstawię Ci wersję wegetariańską, czyli bez mięsa. Będzie to wersja bezglutenowa, ponieważ do farszu użyłam ryżu białego.

Do jej przygotowania będą potrzebne Ci pieczarki, ryż, cebula, czosnek, ser typu feta i odrobina oliwy z oliwek. Dodatkowo mozzarella lub inny ser, który będziemy zapiekać w piecu.

Do wersji tradycyjnej wykorzystaj mięso mielone z indyka, charakteryzuje się ono niską zawartością tłuszczu. Wersja wegetariańska będzie tak samo pożywna jak wersja mięsna.

Ja postawiłam na kaszę kuskus, śmiało możesz postawić także na tofu, ciecierzycę lub soczewicę.

Wersja wegetariańska będzie pysznie smakować z pomidorami, cukinią czy pieczarkami.

Postaw, także na wyraziste przyprawy takie jak wędzona papryka i chilii oraz zioła oregano, tymianek i bazylia. Sam zdecyduj, co znajdzie się w środku i w jaki sposób ja przyprawisz. Warto pamiętać, że papryka jest dość delikatna w smaku, dlatego, jeśli zależy Ci na wyrazistym aromatycznym obiedzie postaw na charakterystyczne produkty, które znajdą się w farszu lub postaw na wyraziste przyprawy. Danie jest praktycznie ekspresowe, nie zajmie Ci ono więcej niż 20 minut przygotowania, później wystarczy zapiec je w piekarniku. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz. Każda będzie niesamowicie dobra. Danie jest bardzo proste, a z pewnością zrobi wrażenie, na każdym zaproszonym gościu. Papryka może być zapiekana w piekarniku lub z grilla.

Tak naprawdę śmiało możesz zadecydować, co znajdzie się w farszu nadziewanej papryki.

Pyszna faszerowana papryka sprawdzi się idealnie jako pomysł na obiad czy na kolację ze znajomymi. Dokładnie jak zrobić paprykę faszerowaną wegetariańską z fetą, opisuję krok po kroku nieco niżej.

Wartości odżywcze papryki faszerowanej wegetariańskiej z fetą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
98.93 kcal
296.78 kcal
Białko
3.01 g
9.02 g

Węglowodany w papryce faszerowanej wegetariańskiej z fetą

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
14.85 g
44.55 g
Węglowodany przyswajalne
13.42 g
40.25 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.44 g
4.31 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
3.58 g
10.75 g
Tłuszcze nasycone
1.11 g
3.32 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
2.32 g
6.96 g
Tłuszcze jednonasycone
1.93 g
5.80 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.39 g
1.16 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol
3.22 mg
9.65 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na paprykę faszerowaną wegetariańską z fetą

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
49.92 µg (mcg)
149.75 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
0.52 mg
Witamina B12
0.01 µg (mcg)
0.04 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C
39.57 mg
118.70 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D
0.01 µg (mcg)
0.04 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E
0.88 mg
2.64 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol
4.52 µg (mcg)
13.55 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.21 mg
Ryboflawina
0.21 mg
0.62 mg
Niacyna
1.82 mg
5.47 mg
Foliany
27.28 µg (mcg)
81.83 µg (mcg)
Beta karoten
469.88 µg (mcg)
1409.64 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na paprykę faszerowaną wegetariańską z fetą

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
45.87 mg
137.60 mg
Potas
223.23 mg
669.69 mg
Wapń
27.56 mg
82.68 mg
Fosfor
70.01 mg
210.04 mg
Magnez
12.72 mg
38.17 mg
Żelazo
0.44 mg
1.31 mg
Cynk
0.56 mg
1.69 mg
Miedź
0.16 mg
0.48 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny papryki faszerowanej wegetariańskiej z fetą 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w papryce faszerowanej wegetariańskiej z fetą

Lista alergenów dla papryki faszerowanej wegetariańskiej z fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Cena przygotowania papryki faszerowanej wegetariańskiej z fetą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
240 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Ryż biały
100 g
1 woreczek
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Pieczarki
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Pietruszka
30 g
1 pęczek
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 30 g
Ser Feta
30 g
3 plastry
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Koszt składników
52.00
Jak oceniasz przepis na paprykę faszerowaną wegetariańską z fetą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób