Papryka faszerowana wegetariańska z fetą
Opublikowano: 26.02.2022 r.
Wegetariańska papryka z serem feta w wersji bezglutenowej będzie pyszną propozycją na bez mięsny obiad. Poznaj mój prosty przepis.
Składniki dla 2 porcji:
- Papryka czerwona - 240 g (2 sztuki)
- Ryż biały - 100 g (1 woreczek)
- Pieczarki - 300 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Pietruszka - 30 g (1 pęczek)
- Ser Feta - 30 g (3 plastry)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
- Dodaj drobno pokrojone pieczarki.
- Ryż wymieszaj z pieczarkowym farszem i posiekaną pietruszką.
- Nadziej papryki ryżem i posyp serem feta.
- Zapiecz całość w piekarniku przez około 15 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Nadziewane papryki w podobny sposób możesz przygotować w wersji z mięsem.