Papryka faszerowana wegetariańska z fetą
- Papryka czerwona - 2 sztuki (240 g)
- Ryż biały - 1 woreczek (100 g)
- Pieczarki (300 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Pietruszka - 1 pęczek (30 g)
- Ser Feta - 3 plastry (30 g)
Przepis na paprykę faszerowaną wegetariańską z fetą krok po kroku
Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
Dodaj drobno pokrojone pieczarki.
Ryż wymieszaj z pieczarkowym farszem i posiekaną pietruszką.
Nadziej papryki ryżem i posyp serem feta.
Zapiecz całość w piekarniku przez około 15 minut w 180 st. C.
-
Papryka faszerowana
-
Faszerowana papryka
-
Papryki faszerowane
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana wege
-
Papryka faszerowana z piekarnika
-
Papryka faszerowana warzywami
-
Papryczki czereśniowe
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
-
Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana fit
-
Papryka faszerowana kaszą
-
Papryka faszerowana wegetariańska
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym w sosie pomidorowym
-
Papryka faszerowana kurczakiem
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
-
Pieczona papryka faszerowana
-
Papryka z mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana
Więcej informacji na temat papryki faszerowanej wegetariańskiej z fetą
Papryka faszerowana wegetariańska z fetą to szybki pomysł na obiad w ciągu zbieganego dnia.
Jesteśmy coraz bardziej zabiegani i mamy coraz mniej czasu, coraz częściej sięgamy po
gotowe lub wysoko przetworzone potrawy. Znając przepis na paprykę faszerowaną wegetariańską z fetą, masz świetny pomysł na szybki, smaczny i pożywny obiad lub kolację. Dzisiaj wersja, którą możesz przygotować w tradycyjnej formie zawierającej mięso lub w wersji wegetariańskiej.
Ja dzisiaj przedstawię Ci wersję wegetariańską, czyli bez mięsa. Będzie to wersja bezglutenowa, ponieważ do farszu użyłam ryżu białego.
Do jej przygotowania będą potrzebne Ci pieczarki, ryż, cebula, czosnek, ser typu feta i odrobina oliwy z oliwek. Dodatkowo mozzarella lub inny ser, który będziemy zapiekać w piecu.
Do wersji tradycyjnej wykorzystaj mięso mielone z indyka, charakteryzuje się ono niską zawartością tłuszczu. Wersja wegetariańska będzie tak samo pożywna jak wersja mięsna.
Ja postawiłam na kaszę kuskus, śmiało możesz postawić także na tofu, ciecierzycę lub soczewicę.
Wersja wegetariańska będzie pysznie smakować z pomidorami, cukinią czy pieczarkami.
Postaw, także na wyraziste przyprawy takie jak wędzona papryka i chilii oraz zioła oregano, tymianek i bazylia. Sam zdecyduj, co znajdzie się w środku i w jaki sposób ja przyprawisz. Warto pamiętać, że papryka jest dość delikatna w smaku, dlatego, jeśli zależy Ci na wyrazistym aromatycznym obiedzie postaw na charakterystyczne produkty, które znajdą się w farszu lub postaw na wyraziste przyprawy. Danie jest praktycznie ekspresowe, nie zajmie Ci ono więcej niż 20 minut przygotowania, później wystarczy zapiec je w piekarniku. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz. Każda będzie niesamowicie dobra. Danie jest bardzo proste, a z pewnością zrobi wrażenie, na każdym zaproszonym gościu. Papryka może być zapiekana w piekarniku lub z grilla.
Tak naprawdę śmiało możesz zadecydować, co znajdzie się w farszu nadziewanej papryki.
Pyszna faszerowana papryka sprawdzi się idealnie jako pomysł na obiad czy na kolację ze znajomymi. Dokładnie jak zrobić paprykę faszerowaną wegetariańską z fetą, opisuję krok po kroku nieco niżej.
Alergeny w papryce faszerowanej wegetariańskiej z fetą
Lista alergenów dla papryki faszerowanej wegetariańskiej z fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
Wartości odżywcze papryki faszerowanej wegetariańskiej z fetą
Nadziewane papryki w podobny sposób możesz przygotować w wersji z mięsem.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.