Papryka faszerowana pieczarkami
- Papryka czerwona - 2 sztuki (240 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Mięso mielone z indyka (200 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (20 g)
- Pieczarki (500 g)
- Ser Mozzarella - 1/2 kuli (60 g)
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (20 g)
Przepis na paprykę faszerowaną pieczarkami krok po kroku
Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, zeszklij krótko posiekaną cebulę i czosnek.
Dodaj mięso i usmaż z przyprawami.
Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki i wymieszaj.
Na końcu dodaj koncentrat pomidorowy i odrobinę wody.
Farszem nadziej papryki, połóż plastry mozzarelli i zapiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
-
Papryka faszerowana
-
Faszerowana papryka
-
Papryki faszerowane
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana wege
-
Papryka faszerowana z piekarnika
-
Papryka faszerowana warzywami
-
Papryczki czereśniowe
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
-
Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana fit
-
Papryka faszerowana kaszą
-
Papryka faszerowana wegetariańska
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym w sosie pomidorowym
-
Papryka faszerowana kurczakiem
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
-
Pieczona papryka faszerowana
-
Papryka z mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana
Więcej informacji na temat papryki faszerowanej pieczarkami
Papryka faszerowana pieczarkami to szybki pomysł na obiad w ciągu zbieganego dnia.
Jesteśmy coraz bardziej zabiegani i mamy coraz mniej czasu, coraz częściej sięgamy po
gotowe lub wysoko przetworzone potrawy. Znając przepis na paprykę faszerowaną pieczarkami, masz świetny pomysł na szybki, smaczny i pożywny obiad lub kolację. Dzisiaj wersja, którą możesz przygotować w tradycyjnej formie zawierającej mięso lub w wersji wegetariańskiej.
Ja dzisiaj przedstawię Ci tę pierwszą wersję, czyli tradycyjną. Na zeszklonej wcześniej cebuli i czosnku podsmaż mięso mielone, zazwyczaj wybieram to z indyka o małej zawartości tłuszczu. Dopraw aromatycznymi ziołami, a gdy mięso nabierze charakterystycznego, brązowego zabarwienia dodaj odrobinę bulionu i koncentratu pomidorowego, całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone drobno pieczarki.
Jeśli jednak masz ochotę przygotować wersję wegetariańską, nic prostszego. Postaw na dodatek tylko warzyw. I to będzie świetny pomysł na wegetariańską kolację czy obiad. Tak naprawdę śmiało możesz zadecydować, co znajdzie się w farszu nadziewanej papryki. Wersja wegetariańska będzie pysznie smakować z pomidorami, cukinią czy pieczarkami. Możesz dodać pokrojone tofu lub ciecierzycę. Postaw, także na wyraziste przyprawy takie jak wędzona papryka i chilii oraz zioła oregano, tymianek i bazylia. Sam zdecyduj, co znajdzie się w środku i w jaki sposób ja przyprawisz. Warto pamiętać, że papryka jest dość delikatna w smaku, dlatego, jeśli zależy ci na wyrazistym aromatycznym obiedzie postaw na wyraziste produkty, które znajdą się w farszu lub postaw na wyraziste przyprawy. Danie jest praktycznie ekspresowe, nie zajmie Ci ono więcej niż 20 minut przygotowania, później wystarczy zapiec je w piekarniku. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz. Każda będzie niesamowicie dobra. Danie jest bardzo proste, a z pewnością zrobi wrażenie, na każdym zaproszonym gościu. Papryka może być zapiekana w piekarniku lub z grilla. Na czas pieczenia połóż plastry mozzarelli.
Pyszna faszerowana papryka sprawdzi się idealnie jako pomysł na obiad czy na kolację ze znajomymi. Jak dokładnie zrobić paprykę faszerowaną pieczarkami opisuję krok po kroku nieco niżej.
Alergeny w papryce faszerowanej pieczarkami
Lista alergenów dla papryki faszerowanej pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze papryki faszerowanej pieczarkami
Faszerowane papryki możesz przygotowywać też w wersji wegetariańskiej, czyli bez mięsa.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.