Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
- Papryka czerwona - 4 papryki (480 g)
- Ryż brązowy - 1 paczka po ugotowaniu (100 g)
- Mięso mielone z indyka (500 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Pomidory w puszce (400 g)
- Ser Mozzarella (125 g)
Przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym i ryżem krok po kroku
Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.
Cebulę kromy w kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Następnie dodajemy mięso i dalej smażymy całość.
Pod koniec smażenia dodajemy pomidory z puszki. Całość doprawiamy i dusimy pod przykryciem około 5 minut.
Papryki myjemy, przecinamy je na pół i usuwamy gniazda nasienne.
Gotowy farsz mięsny łączymy z ugotowanym ryżem. Nadzienie wkładamy do papryk.
Papryki z farszem posypujemy tartym serem.
Całość zapiekamy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
-
Papryka faszerowana
-
Faszerowana papryka
-
Papryki faszerowane
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana wege
-
Papryka faszerowana z piekarnika
-
Papryka faszerowana warzywami
-
Papryczki czereśniowe
-
Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana fit
-
Papryka faszerowana kaszą
-
Papryka faszerowana wegetariańska
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym w sosie pomidorowym
-
Papryka faszerowana kurczakiem
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
-
Pieczona papryka faszerowana
-
Papryka z mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana pieczarkami
-
Papryka faszerowana
Więcej informacji na temat papryki faszerowanej mięsem mielonym i ryżem
Pyszna papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub na imprezę. Papryki z mięsem mielonym i ryżem są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Farsz mięsno – ryżowy w papryce zachwyci każdego, i gwarantuję, że danie zniknie w mgnieniu oka. Potrawę możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.
Jak zrobić papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem? Przygotowanie ich jest bardzo proste. Na początku należy ugotować ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy ją na oleju na złoty kolor. Do cebuli dodajemy mięso i całość smażymy dalej. Pod koniec dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy farsz i dusimy pod przykryciem około 5 minut. W między czasie dokładnie myjemy papryki, kroimy je na pół i usuwamy gniazda nasienne. Gotowy farsz mięsny łączymy z ugotowanym ryżem. Nadzienie przekładamy do papryk. Na koniec papryki posypujemy tartym serem mozzarella i zapiekamy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym i ryżem nie jest skomplikowany w przygotowaniu. Składa się głównie z papryki, która ma bardzo cenne właściwości zdrowotne. Papryka ma wyjątkowe zastosowanie, ponieważ podczas obróbki termicznej nie traci cennych witamin i składników odżywczych. Ponadto papryka to bogactwo witaminy C. Jej spożycie wpływa między innymi na regulację procesów trawiennych oraz pobudza apetyt. Chroni nas także przed zwapnieniem naczyń krwionośnych oraz pomaga przy bólach głowy. Zawierają również likopen, który odpowiada za nasze oczy. Dodatkowo to doskonałe źródło witamin z grupy B oraz potasu, żelaza czy magnezu. Wszystkie składniki są bardzo istotne dla naszego zdrowia. Warto wypierać czerwoną paprykę, ponieważ jest bardziej dojrzała dzięki czemu dostarcza nam więcej wartości odżywczych.
Pomysł na faszerowane papryki nie jest tak skomplikowany jak może się wydawać. Domowy i dobry posiłek to również doskonała propozycja na święta. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na smaczne papryki na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.
Alergeny w papryce faszerowanej mięsem mielonym i ryżem
Lista alergenów dla papryki faszerowanej mięsem mielonym i ryżem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze papryki faszerowanej mięsem mielonym i ryżem
Papryki z farszem mięsnym i ryżem to zdrowy posiłek dostarczający wiele wartości odżywczych. Posiłek posiada także niski IG dlatego jest wskazany dla osób chorujących na cukrzycę.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
-
papryka,
ryż,
ryż brązowy,
mięso,
indyk,
cebula,
olej rzepakowy,
pomidor,
ser żółty,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.