Papryka faszerowana

Opublikowano: 14.05.2021 r., 2:15 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Papryka faszerowana w ceramicznej formie
Papryka faszerowana
Papryka faszerowana to idealny pomysł na obiad. Można ją podać ze świeżym pieczywem lub zjeść bez żadnych dodatków. Sprawdź, jak zrobić faszerowaną paprykę!
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
423 kcal
Kcal w porcji
420 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Papryka czerwona - 4 większe sztuki (960 g)
  • Ryż biały - 1 woreczek (100 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Pieczarki marynowane - 10 sztuk (200 g)
  • Czosnek - 3 ząbki czosnku (15 g)
  • Ser gouda - W kostce (150 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (36 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka, praska do czosnku, patelnia

Przepis na paprykę faszerowaną krok po kroku

Ryż ugotuj, stosując się do zaleceń zamieszczonych na opakowaniu.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę.

Ser zetrzyj na tarce.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Następnie dodaj cebulę i przesmażaj ją ok. 4 min. Po tym czasie dodaj pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy pieczarki się zarumienią, dodaj 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę papryki słodkiej oraz sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj i podsmażaj jeszcze ok. 2 min. Następnie dodaj odsączony ryż i odstaw do wystudzenia.

Ostudzony farsz wymieszaj z serem.

Papryki dobrze umyj i osusz. Następnie odetnij tzw. kapturek z ogonkiem i pozbądź się gniazda nasiennego. Papryki wypełnij farszem.

Nadziewane papryki umieść w naczyniu żaroodpornym. Na papryki nałóż kapturki. Wierzch każdej papryki wysmarują 1 łyżką oleju.

Piekarnik nagrzej do 185 stopni. Nadziewane papryki piecz ok. 40-45 min.

Jak oceniasz przepis na paprykę faszerowaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat papryki faszerowanej

Papryka faszerowana nadaje się zarówno na obiad, jak i wczesną kolację. Można ją przygotować na rodzinne spotkanie lub przyjęcie ze znajomymi. Przepis na paprykę faszerowaną jest łatwy, choć trochę czasochłonny.

Jak zrobić faszerowaną paprykę? Przede wszystkim trzeba zacząć od ugotowania wybranego ryżu. Na 4-5 papryk w zupełności wystarczy jeden woreczek. Pamiętaj, że ryż po ugotowaniu zwiększa swoją obojętność. Gdy ryż będzie się gotować, możesz zabrać się za przygotowanie reszty składników. Cebulę, czosnek i pieczarki należy przysmażyć na patelni (z dodatkiem przypraw), a potem należy je wymieszać z odsączonym ryżem. Ser można dodać, gdy pozostałe składniki ostygną.

Nadziewana może być zarówno papryka czerwona, jak i żółta czy zielona. Górę papryki należy odciąć tak, aby powstał kapturek (trzeba zostawić ogonek). Nie należy go wyrzucać. Gdy papryka będzie wypełniona farszem, należy nałożyć kapturek. Pod koniec pieczenia możesz wymienić nakrycie na posypkę z sera żółtego. Do faszerowania warto wybierać papryki o podobnych rozmiarach. Papryki podłużne należy przeciąć wzdłuż, wypełnić farszem i piec odkryte. Te papryki również można posypać startym serem.

Nadziewane papryki można przygotować w piekarniku w naczyniu żaroodpornym lub na kuchence w garnku. W przypadku tej drugiej opcji, papryki należy gotować w bulionie lub sosie pomidorowym (podobnie jak gołąbki). Pieczona papryka powinna być natłuszczona olejem lub oliwą. Do naczynia żaroodpornego możesz wlać nieco wody, aby papryka nie przypiekła się od spodu.

Ten prosty przepis możesz zmodyfikować, ponieważ farsz do papryki można przygotować z różnych składników. Odpowiedni będzie nie tylko ryż. Paprykę można wypełnić również kaszę (np. jaglaną, kuskus). Papryka może być też z mięsem. Jeśli chcesz przygotować taką wersję farszu, to do przyrumienionej cebuli z czosnkiem dodaj mielone mięso wieprzowe (może być też wołowe lub drobiowe). Należy je przysmażać ok. 10 min. Do tego farszu pasują również pieczarki oraz ser żółty.

Alergeny w papryce faszerowanej

Lista alergenów dla papryki faszerowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Wartości odżywcze papryki faszerowanej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kcal)
100.77
423.22
Białko (g)
3.97
16.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany (g)
10.37
43.55
Węglowodany przyswajalne (g)
8.79
36.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.58
6.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz (g)
5.26
22.10
Tłuszcze nasycone (g)
2.18
9.15
Tłuszcze nienasycone (g)
3.08
12.95
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.27
9.55
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.81
3.40
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały, ser gouda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
10.95
46.01
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina A (µg (mcg))
112.41
472.12
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.64
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
79.58
334.22
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.21
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.00
4.19
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
15.76
66.19
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.17
4.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
34.76
145.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
999.82
4199.23
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód (mg)
82.54
346.67
Potas (mg)
200.14
840.61
Wapń (mg)
75.42
316.77
Fosfor (mg)
88.82
373.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.67
57.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.40
1.66
Cynk (mg)
0.69
2.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny papryki faszerowanej 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania papryki faszerowanej

Koszt składników
43.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
960 g
4 większe sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
17.28
Za 960 g
Ryż biały
100 g
1 woreczek
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki marynowane
200 g
10 sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Czosnek
15 g
3 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Ser gouda
150 g
W kostce
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Olej rzepakowy
36 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 36 ml
Koszt składników
43.20