Papryka faszerowana
- Papryka czerwona - 4 większe sztuki (960 g)
- Ryż biały - 1 woreczek (100 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Pieczarki marynowane - 10 sztuk (200 g)
- Czosnek - 3 ząbki czosnku (15 g)
- Ser gouda - W kostce (150 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (36 ml)
Przepis na paprykę faszerowaną krok po kroku
Ryż ugotuj, stosując się do zaleceń zamieszczonych na opakowaniu.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę.
Ser zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Następnie dodaj cebulę i przesmażaj ją ok. 4 min. Po tym czasie dodaj pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy pieczarki się zarumienią, dodaj 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę papryki słodkiej oraz sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj i podsmażaj jeszcze ok. 2 min. Następnie dodaj odsączony ryż i odstaw do wystudzenia.
Ostudzony farsz wymieszaj z serem.
Papryki dobrze umyj i osusz. Następnie odetnij tzw. kapturek z ogonkiem i pozbądź się gniazda nasiennego. Papryki wypełnij farszem.
Nadziewane papryki umieść w naczyniu żaroodpornym. Na papryki nałóż kapturki. Wierzch każdej papryki wysmarują 1 łyżką oleju.
Piekarnik nagrzej do 185 stopni. Nadziewane papryki piecz ok. 40-45 min.
-
Faszerowana papryka
-
Papryki faszerowane
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana wege
-
Papryka faszerowana z piekarnika
-
Papryka faszerowana warzywami
-
Papryczki czereśniowe
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
-
Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana fit
-
Papryka faszerowana kaszą
-
Papryka faszerowana wegetariańska
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym w sosie pomidorowym
-
Papryka faszerowana kurczakiem
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
-
Pieczona papryka faszerowana
-
Papryka z mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana pieczarkami
-
Papryka faszerowana
Więcej informacji na temat papryki faszerowanej
Papryka faszerowana nadaje się zarówno na obiad, jak i wczesną kolację. Można ją przygotować na rodzinne spotkanie lub przyjęcie ze znajomymi. Przepis na paprykę faszerowaną jest łatwy, choć trochę czasochłonny.
Jak zrobić faszerowaną paprykę? Przede wszystkim trzeba zacząć od ugotowania wybranego ryżu. Na 4-5 papryk w zupełności wystarczy jeden woreczek. Pamiętaj, że ryż po ugotowaniu zwiększa swoją obojętność. Gdy ryż będzie się gotować, możesz zabrać się za przygotowanie reszty składników. Cebulę, czosnek i pieczarki należy przysmażyć na patelni (z dodatkiem przypraw), a potem należy je wymieszać z odsączonym ryżem. Ser można dodać, gdy pozostałe składniki ostygną.
Nadziewana może być zarówno papryka czerwona, jak i żółta czy zielona. Górę papryki należy odciąć tak, aby powstał kapturek (trzeba zostawić ogonek). Nie należy go wyrzucać. Gdy papryka będzie wypełniona farszem, należy nałożyć kapturek. Pod koniec pieczenia możesz wymienić nakrycie na posypkę z sera żółtego. Do faszerowania warto wybierać papryki o podobnych rozmiarach. Papryki podłużne należy przeciąć wzdłuż, wypełnić farszem i piec odkryte. Te papryki również można posypać startym serem.
Nadziewane papryki można przygotować w piekarniku w naczyniu żaroodpornym lub na kuchence w garnku. W przypadku tej drugiej opcji, papryki należy gotować w bulionie lub sosie pomidorowym (podobnie jak gołąbki). Pieczona papryka powinna być natłuszczona olejem lub oliwą. Do naczynia żaroodpornego możesz wlać nieco wody, aby papryka nie przypiekła się od spodu.
Ten prosty przepis możesz zmodyfikować, ponieważ farsz do papryki można przygotować z różnych składników. Odpowiedni będzie nie tylko ryż. Paprykę można wypełnić również kaszę (np. jaglaną, kuskus). Papryka może być też z mięsem. Jeśli chcesz przygotować taką wersję farszu, to do przyrumienionej cebuli z czosnkiem dodaj mielone mięso wieprzowe (może być też wołowe lub drobiowe). Należy je przysmażać ok. 10 min. Do tego farszu pasują również pieczarki oraz ser żółty.
Alergeny w papryce faszerowanej
Lista alergenów dla papryki faszerowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
Wartości odżywcze papryki faszerowanej
Energia i białka
(420g)
Węglowodany
(420g)
Tłuszcze
(420g)
Witaminy
(420g)
Składniki mineralne
(420g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.