Przepis na papryczki padron krok po kroku

Składniki dla 7 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Czosnek obierz z łupiny i posiekaj w cienkie paski.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż czosnek.

Dodaj papryczki, dopraw je solą i pieprzem.

Smaż na średnim ogniu przez 5-6 minut.

Dodaj sezam i wymieszaj.

Podawaj jako dodatek do potraw mięsnych lub jako przekąskę.

Papryczki padron podane na patelni.
Papryczki padron
Koszt przygotowania dania
3.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
104 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
29

Papryczki padron - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o papryczkach padron

Papryczki padron to bardzo dobry pomysł na pyszny warzywny dodatek do potraw. Papryczki to hiszpańskie warzywo, które podaje się zazwyczaj na przekąskę. Są one coraz bardziej popularne również w polskich sklepach. Przepis na papryczki padron jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia przekąski potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: papryczki padron, czosnek, oliwa z oliwek, sezam, sól, pieprz.

Jak zrobić papryczki padron? Czosnek obierz z łupiny i posiekaj w cienkie paski. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż czosnek. Dodaj papryczki, dopraw je solą i pieprzem. Smaż na średnim ogniu przez 5-6 minut. Dodaj sezam i wymieszaj. Podawaj jako dodatek do potraw mięsnych lub jako przekąskę.

Papryczki padron to hiszpańska odmiana papryczek. Mają one zielony kolor i kształt podłużnych strąków. Nie są ostre więc świetnie sprawdzą się jako potrawa dla całej rodziny. Papryczki podawać można w całości w przeciwieństwie do naszej rodzimej papryki. Zawiera ona duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit. Pomaga także regulować poziom glukozy i cholesterolu w naszej krwi.

Podsumowując smaczne papryczki padron to idealny pomysł na pyszne warzywo do obiadu. Papryczki mają lekko gorzki smak więc świetnie sprawdzą się do tłustych potraw. Papryczki padron można przygotować także do słoików na zimę. Zalewa do papryczek to tradycyjna zalewa octowa, której proporcje to 2 części wody na 1 część octu spirytusowego. Przetwory z papryczek to smaczne i tanie danie. Wiesz już jak przygotować papryczki padron, więc wykorzystaj przepis przy pierwszej możliwej okazji.

Wartości odżywcze papryczek padron

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny papryczek padron 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w papryczkach padron

Lista alergenów dla papryczek padron przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona

W przepisie na papryczki padron nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • papryczki padron
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania papryczek padron

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryczki padron
600 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Sezam nasiona
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jak oceniasz przepis na papryczki padron
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób